het poparchief

Op de dubboot door Amsterdam met Bob Marley (1976)

In 1976 belandde OOR's Harry van Nieuwenhoven in een bootje met reggaelegende Bob Marley en een aantal van zijn Wailers, die op hoog volume dubmuziek over de Amsterdamse grachten knalden. Tot opluchting van de reporter was Marley een stuk beter aanspreekbaar dan tijdens hun laatste ontmoeting ('Zo stoned als een garnaal'). Alle tijd voor een kritisch vraaggesprek dus: hoe oprecht is deze sociaal geëngageerde, maar tevens hypercommerciële Rastaman nou eigenlijk? Er werd natuurlijk geblowd.

Het Poparchief komt tot stand in samenwerking met Collectie Nationaal Pop Instituut, onderdeel van het Allard Pierson – De Collecties van de Universiteit van Amsterdam.

In de hal van het Amsterdamse Hilton Hotel heerst het soort drukte dat bij een zaterdagmiddag in het toeristische hoogseizoen schijnt te horen. In snelle kostuums gestoken zakenlui checken in en uit. Terwijl buiten een deel van de Amsterdamse bevolking rebelleert, die middag zouden duizenden fietsende Amsterdammers pleiten voor een autoloze binnenstad, is er ook in het statige Hilton Hotel een geruisloze revolutie aan de gang.

De rastarevolutie. Een kleine veertig kleurig uitgedoste Jamaicanen hebben bezit genomen van één hele étage van het hotel en continueren aldaar — in een entourage van Amerikaanse zakelijkheid en efficiency — een levenswijze die in het kort als 'komen we er vandaag niet dan in ieder geval morgen wel' omschreven kan worden. De Hilton-directie is zo bereidwillig geweest om GRATIS de presidentiële suite ter beschikking te stellen.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

OOR 11-tal: dit zijn de beste albums van deze maand
11-tal

OOR 11-tal: dit zijn de beste albums van deze maand

Elke maand selecteren we de beste en belangrijkste albums van het moment. Een elftal niet te missen platen, hand-picked door de ...
Drunk Tank Pink
album
Shame

Drunk Tank Pink

Shame leek me typisch zo’n band die in sneltreinvaart een tweede album in elkaar zou zetten (momentum, blijven toeren), maar ...
Voor slechts 2,95 euro lees je alles van OOR digitaal!
abo-actie

Voor slechts 2,95 euro lees je alles van OOR digitaal!

Neem nu een abonnement op OOR.NL Premium en krijg de eerste maand gratis! Daarna betaal je slechts €2,95 per maand ...

Op de dubboot door Amsterdam met Bob Marley (1976) | OOR