het poparchief

Op de dubboot door Amsterdam met Bob Marley (1976)

In 1976 belandde OOR's Harry van Nieuwenhoven in een bootje met reggaelegende Bob Marley en een aantal van zijn Wailers, die op hoog volume dubmuziek over de Amsterdamse grachten knalden. Tot opluchting van de reporter was Marley een stuk beter aanspreekbaar dan tijdens hun laatste ontmoeting ('Zo stoned als een garnaal'). Alle tijd voor een kritisch vraaggesprek dus: hoe oprecht is deze sociaal geëngageerde, maar tevens hypercommerciële Rastaman nou eigenlijk? Er werd natuurlijk geblowd.

Het Poparchief komt tot stand in samenwerking met Collectie Nationaal Pop Instituut, onderdeel van het Allard Pierson – De Collecties van de Universiteit van Amsterdam.

In de hal van het Amsterdamse Hilton Hotel heerst het soort drukte dat bij een zaterdagmiddag in het toeristische hoogseizoen schijnt te horen. In snelle kostuums gestoken zakenlui checken in en uit. Terwijl buiten een deel van de Amsterdamse bevolking rebelleert, die middag zouden duizenden fietsende Amsterdammers pleiten voor een autoloze binnenstad, is er ook in het statige Hilton Hotel een geruisloze revolutie aan de gang.

De rastarevolutie. Een kleine veertig kleurig uitgedoste Jamaicanen hebben bezit genomen van één hele étage van het hotel en continueren aldaar — in een entourage van Amerikaanse zakelijkheid en efficiency — een levenswijze die in het kort als 'komen we er vandaag niet dan in ieder geval morgen wel' omschreven kan worden. De Hilton-directie is zo bereidwillig geweest om GRATIS de presidentiële suite ter beschikking te stellen.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Eefje de Visser: 'In dit crisisjaar heb ik geluk gehad'
interview

Eefje de Visser: ‘In dit crisisjaar heb ik geluk gehad’

Eefje de Visser maakt de platen van het jaar. We belden de 34-jarige zangeres in haar woonplaats Gent (België) om ...
Op vinyljacht met Soulwax in Los Angeles (1999)
het poparchief

Op vinyljacht met Soulwax in Los Angeles (1999)

Uit de archieven: In 1999 zocht OOR's Erik van den Berg de hipste Belgen van dat moment op in Los ...
Mode is leven, zo toont Corbijn aan in nieuw fotoboek
boek

Mode is leven, zo toont Corbijn aan in nieuw fotoboek

Je hoeft niet van muziek te houden om de muziekfoto’s van Anton Corbijn op waarde te schatten. Je hoeft ook ...

Op de dubboot door Amsterdam met Bob Marley (1976) | OOR