het poparchief

Grace Jones: de ontmaskering van de catwoman (1981)

Een ontmoeting met Grace Jones. Wat moet je je daar in hemelsnaam bij voorstellen in 1981, als je alleen de gestileerde verschijning op de iconische hoes van haar net verschenen album Nightclubbing kent? TV- en radiointerviews deed ze al niet meer, geschreven pers mocht wel langskomen. Zo ook OOR's Roberto Palombit, die het nieuwe fenomeen introduceerde bij de lezers en maar meteen een aantal mythes doorprikte.

Het Poparchief komt tot stand in samenwerking met Collectie Nationaal Pop Instituut, onderdeel van het Allard Pierson – De Collecties van de Universiteit van Amsterdam.

Met een hoofd als een prachtige kijkdoos en een rank en gespierd lichaam dat de souplesse van een puma en de agressiviteit van een zwarte cobra in zich herbergt, heeft Grace Jones hét uiterlijk van de jaren tachtig. De ruim 1.80 meter lange amazone heeft echter meer dan alleen exhibitionistische kwaliteiten, ze leverde met Nightclubbing een perfecte elpee af en de single I've Seen That Face Before (Libertango) verovert de hitparades over de gehele wereld.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

De stilte valt hard in 'Sound of Metal' (Amazon Prime)
film

De stilte valt hard in ‘Sound of Metal’ (Amazon Prime)

De speelfilm Sound of Metal (beschikbaar op Amazon Prime) is het minimalistische portret van een drummer die zijn gehoor verliest ...
'Ik wil iets fucking agressiefs zien!', riep Ryan Adams
de makers

‘Ik wil iets fucking agressiefs zien!’, riep Ryan Adams

In de serie 'De Makers' nemen we onszelf onder de loep. In plakboekstijl schudden we de archieven van ons colofon ...
Fearless (Taylor's Version)
album
Taylor Swift

Fearless (Taylor’s Version)

Over het behouden van de rechten over je eigen masters is altijd al een hoop te doen geweest. Bij Taylor ...

Grace Jones: de ontmaskering van de catwoman (1981) | OOR