het poparchief

Grace Jones: de ontmaskering van de catwoman (1981)

Een ontmoeting met Grace Jones. Wat moet je je daar in hemelsnaam bij voorstellen in 1981, als je alleen de gestileerde verschijning op de iconische hoes van haar net verschenen album Nightclubbing kent? TV- en radiointerviews deed ze al niet meer, geschreven pers mocht wel langskomen. Zo ook OOR's Roberto Palombit, die het nieuwe fenomeen introduceerde bij de lezers en maar meteen een aantal mythes doorprikte.

Het Poparchief komt tot stand in samenwerking met Collectie Nationaal Pop Instituut, onderdeel van het Allard Pierson – De Collecties van de Universiteit van Amsterdam.

Met een hoofd als een prachtige kijkdoos en een rank en gespierd lichaam dat de souplesse van een puma en de agressiviteit van een zwarte cobra in zich herbergt, heeft Grace Jones hét uiterlijk van de jaren tachtig. De ruim 1.80 meter lange amazone heeft echter meer dan alleen exhibitionistische kwaliteiten, ze leverde met Nightclubbing een perfecte elpee af en de single I've Seen That Face Before (Libertango) verovert de hitparades over de gehele wereld.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Word nu lid van OOR en kies je eigen lp of cd-pakket!
abo-actie

Word nu lid van OOR en kies je eigen lp of cd-pakket!

OOR deelt uit! Neem een halfjaar- of jaarabonnement op OOR en kies je eigen cd-pakket. Met nieuwe lp's van Shame, ...
OOR 11-tal: dit zijn de beste albums van deze maand
11-tal

OOR 11-tal: dit zijn de beste albums van deze maand

Elke maand selecteren we de beste en belangrijkste albums van het moment. Een elftal niet te missen platen, hand-picked door de ...
Isles
album
Bicep

Isles

Vier jaar geleden viel de wereld als een blok voor Bicep, en dan vooral voor die belachelijk aanstekelijke hit Glue ...

Grace Jones: de ontmaskering van de catwoman (1981) | OOR