het poparchief

Guns N' Roses: een illusie armer in San Francisco (1991)

In 1991 toog OOR's hardrockspecialist Hans van den Heuvel naar San Francisco om de grote terugkeer van Guns N' Roses te verslaan. Appetite for Destruction (1987) lag in het verleden, Use Your Illusion I en II moesten nog verschijnen. Enigszins wantrouwend meldde de OOR-reporter zich bij het Shoreline Amphitheatre, om vervolgens een sterk wisselvallige show te zien, inclusief een 'blatend schaap op weg naar de slachtbank'.

Het Poparchief komt tot stand in samenwerking met Collectie Nationaal Pop Instituut, onderdeel van het Allard Pierson – De Collecties van de Universiteit van Amsterdam.

Het Shoreline Amphitheatre is een attractie op zich. Via twee hoge stalen palen en een daartussen gespannen, meterslange lap canvas is een Roskilde-achtige, half-doorgezakt tent-podium gecreëerd, waarop sterren in donkerrode en paarse hippiekleuren worden geprojecteerd. Boven de 30.000 die er - heuvel op - in stoeltjes zijn weggestouwd, torenen zes wat kleinere stalen masten uit, waarin halverwege steevast een kubus met twee volgspots zijn geplant. Er is een videoscherm boven het podium, waarop reclame wordt gemaakt voor de Lollapalooza-tournee - met Living Colour, Siouxsie & The Banshees, Ice T., de Butthole Surfers, de Rollins Band en headliner Jane's Addiction - die over enkele dagen in dit stadion zal neerstrijken, en er zijn een dozijn monitors opgesteld bij de catering achter de tribunes. Niets werd aan het toeval overgelaten, toen de fameuze concertpromoter Bill Graham in 1985 besloot zijn eigen ideale openlucht concertlocatie te creëren.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Word nu lid van OOR en kies je eigen cd-pakket
abo-actie

Word nu lid van OOR en kies je eigen cd-pakket

OOR deelt uit! Neem een halfjaar- of jaarabonnement op OOR en kies je eigen cd-pakket. We hebben de keuze uit ...
Een halve eeuw zonder Jimi Hendrix: zijn 20 beste nummers
special
jimi hendrix

Een halve eeuw zonder Jimi Hendrix: zijn 20 beste nummers

Jimi Hendrix schuift in 1969 aan bij de Dick Cavett Show in een blauwe kimono. Het kledingstuk lijkt op een ...
'Juist het politiek incorrecte maakte de Stones leuk'
muziek in coronatijd

‘Juist het politiek incorrecte maakte de Stones leuk’

Ook voor de popmuziek zijn het ongekende tijden. In dit blog signaleert en bespreekt OOR-columnist Hooijer de ontwikkelingen in de ...

Guns N' Roses: een illusie armer in San Francisco (1991) | OOR