het poparchief

Hoe Massive Attack werd verscheurd door 'Mezzanine' (1998)

Donkere muziek voor donkere tijden. Met Mezzanine leverde Massive Attack april 1998 de soundtrack voor de langzaam aanzwellende millennium paranoia. Eerste slachtoffer: de groep zelf. Na Mezzanine implodeerde Massive Attack. Op 4 november 1998 zag Koen Poolman de band een ijzig concert geven in de Philipshalle in Düsseldorf en sprak alle drie de bandleden, individueel, in een eigen kleedkamer. De sfeer was om te snijden. ‘Interne spanningen dreigen de band te verscheuren’, noteerde hij destijds boven het verhaal. En zo geschiedde. Het meesterwerk bleek ook een zwanenzang. Zonder Mushroom – hij leek in Düsseldorf al te berusten in het onvermijdelijke – toerde men sindsdien verder. Er verschenen zelfs nog twee (half geslaagde) albums, de laatste, Heligoland, alweer tien jaar geleden, en ijs en weder dienende komt men in juni naar Best Kept Secret. Als de tijden niet nog donkerder worden. Daarom: terug naar 1998, terug naar Inertia Creeps. Over een relatie die langzaam doodbloedt.

Lees alle inter­views, achter­grond­verhalen, album­recensies en columns van OOR nu ook op OOR.NL. Exclusief voor abonnees.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Word nu lid van OOR en kies je eigen cd-pakket
abo-actie

Word nu lid van OOR en kies je eigen cd-pakket

OOR deelt uit! Neem een halfjaar- of jaarabonnement op OOR en kies je eigen cd-pakket. We hebben de keuze uit ...
Een halve eeuw zonder Jimi Hendrix: zijn 20 beste nummers
special
jimi hendrix

Een halve eeuw zonder Jimi Hendrix: zijn 20 beste nummers

Jimi Hendrix schuift in 1969 aan bij de Dick Cavett Show in een blauwe kimono. Het kledingstuk lijkt op een ...
'Juist het politiek incorrecte maakte de Stones leuk'
muziek in coronatijd

‘Juist het politiek incorrecte maakte de Stones leuk’

Ook voor de popmuziek zijn het ongekende tijden. In dit blog signaleert en bespreekt OOR-columnist Hooijer de ontwikkelingen in de ...

Hoe Massive Attack werd verscheurd door 'Mezzanine' (1998) | OOR