het poparchief

In bed met Björk: een bijzonder intiem interview (2001)

In 2001 belandde Koen Poolman door omstandigheden in bed met Björk, ergens in een penthouse in New York. Klinkt als het begin van een goed verhaal en dat werd het ook. De IJslandse muzikante was amper bijgekomen van de opnames van Dancer In The Dark, waarvoor regisseur Lars von Trier haar op de rand van een zenuwinzinking had gebracht, en hapte naar adem op haar nieuwe album Vespertine. De OOR-schrijver vroeg haar ernaar en keek naar haar wiebelende blote tenen.

Het Poparchief komt tot stand in samenwerking met Collectie Nationaal Pop Instituut, onderdeel van het Allard Pierson – De Collecties van de Universiteit van Amsterdam.

EEN PENTHOUSE in Manhattan, New York, 24 juli 2001. Buiten bereikt de Amerikaanse zomer zijn hoogtepunt. 34°C in de schaduw van een wolkenkrabber. Binnen, op de bovenste verdieping van het hippe Soho Grand hotel, wacht IJslands bekendste dochter, Björk Gudmundsdóttir. Met de ramen open. Ze is al half gesmolten.

‘Vind je het goed als we het in de slaapkamer doen?’ vraagt ze beleefd. ‘Daar is het misschien nog uit te houden.’ De hele dag zoekt ze al verkoeling. Op het balkon, in de woonkamer, op het terras, en overal is het om te stikken. Gedwee volg ik haar naar het slaapvertrek. Ze ploft neer op het bed. Ongemakkelijk volg ik haar voorbeeld. Hoe geef je jezelf een houding op een bed tegenover iemand die je nog nooit eerder hebt ontmoet en ook nog eens Björk heet? Ik staar een beetje in het rond, bewonder langdurig de rood-wit geblokte ruiten van haar rok (type oma’s tafelkleedje), verwonder me over haar opzichtige corsage, omgehangen met een elastiekje, en kijk haar eens voorzichtig in de ogen. Nu pas valt me op dat het kindmeisje uit de clips inderdaad een volwassen vrouw van 35 is, al houdt ze het zelf in interviews op 34. Wat weer genoeg zegt. Nerveus zit ze te frunniken aan haar teennagels. Het hele interview door. De blote voeten van Björk. Kindervoetjes zijn het. Klein, teder, zacht. Maar laat ik de aandacht erbij houden.

Lees alle inter­views, achter­grond­verhalen, album­recensies en columns van OOR nu ook op OOR.NL. Exclusief voor abonnees.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Word nu lid van OOR en kies je eigen cd-pakket
abo-actie

Word nu lid van OOR en kies je eigen cd-pakket

OOR deelt uit! Neem een halfjaar- of jaarabonnement op OOR en kies je eigen cd-pakket. We hebben de keuze uit ...
Een halve eeuw zonder Jimi Hendrix: zijn 20 beste nummers
special
jimi hendrix

Een halve eeuw zonder Jimi Hendrix: zijn 20 beste nummers

Jimi Hendrix schuift in 1969 aan bij de Dick Cavett Show in een blauwe kimono. Het kledingstuk lijkt op een ...
'Juist het politiek incorrecte maakte de Stones leuk'
muziek in coronatijd

‘Juist het politiek incorrecte maakte de Stones leuk’

Ook voor de popmuziek zijn het ongekende tijden. In dit blog signaleert en bespreekt OOR-columnist Hooijer de ontwikkelingen in de ...

In bed met Björk: een bijzonder intiem interview (2001) | OOR