het poparchief

Kanye West over zijn grootste fan Kanye West (2004)

'Kun je zo ver naast je schoenen lopen dat je ze niet eens meer ziet?', vroeg OOR's Annemarie van Looij zich af in 2004. Ze had net rapper/producer Kanye West gesproken over debuut The College Dropout. Het boekwerk op zijn schoot bleek interessanter dan de journaliste voor hem, maar hij wilde toch even praten over zijn favoriete onderwerp: Kanye West.

Het Poparchief komt tot stand in samenwerking met Collectie Nationaal Pop Instituut, onderdeel van het Allard Pierson – De Collecties van de Universiteit van Amsterdam.

Het interview staat gepland om tien uur 's morgens. Dat is vroeg zeker omdat West en zijn aanhang de avond ervoor flink zijn doorgezakt in de Amsterdamse club Jimmy Woo. Maar, verzekert de persdame, Kanye is een hardwerkende man die zijn beroep serieus neemt. Een uur later is de stoel nog steeds leeg. Hij komt er zo aan, nog tien minuten, echt waar.

MET EEN PLOF EN EEN DIEPE ZUCHT gaat hij zitten. Het enorme gouden hoofd van Jezus om Kanye's nek lijkt naar mij te knipogen. Of het was een schittering van een van de ontelbare briljanten die in het sieraad zijn ingezet. Kanye's ogen hebben echter nog geen contact met de mijne gemaakt sinds hij de hotelkamer is binnengekomen. Uit een plastic tas verschijnt een dik boek over Europese architectuur. Zonder een woord gezegd te hebben slaat hij het boek open en begint onverstoorbaar de inhoud te bestuderen.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Word nu lid van OOR en kies je eigen lp of cd-pakket!
abo-actie

Word nu lid van OOR en kies je eigen lp of cd-pakket!

OOR deelt uit! Neem een halfjaar- of jaarabonnement op OOR en kies je eigen cd-pakket. Met nieuwe lp's van Shame, ...
OOR 11-tal: dit zijn de beste albums van deze maand
11-tal

OOR 11-tal: dit zijn de beste albums van deze maand

Elke maand selecteren we de beste en belangrijkste albums van het moment. Een elftal niet te missen platen, hand-picked door de ...
Hand in hand: de bloeiende underground van Rotterdam
reportage

Hand in hand: de bloeiende underground van Rotterdam

Onze verslaggever-ter-plaatse deed een ‘rondje Rotterdam’, sprak met vaste waarden en nieuwe namen en ging op zoek naar het geheim ...

Kanye West over zijn grootste fan Kanye West (2004) | OOR