het poparchief

Op tournee met Rush door Amerika: geen schoolreisje (1981)

In 1981 sloot OOR's Kees Baars zich aan bij de Amerikaanse tourkaravaan van Rush, op dat moment op de top van zijn roem dankzij de net verschenen klassieker Moving Pictures. Een reis vol zwembaden, wilde feestjes, Space Shuttles, oogverblindende dames en goede gesprekken met de bandleden. En een ontnuchterende conclusie: 'Wat is er nu eigenlijk zo leuk aan het spelen in een groep?'. Een klassieke tourreportage.

Het Poparchief komt tot stand in samenwerking met Collectie Nationaal Pop Instituut, onderdeel van het Allard Pierson – De Collecties van de Universiteit van Amsterdam.

We schrijven zaterdag 11 april. Het vliegtuig van 2 uur landt geheel volgens afspraak om half 3 lokale lijd op Kennedy Airport. Volgens het mij tevoren toegestuurde datalijstje is de grote Amerikaanse tournee van Rush en Max Webster op 3 april in Tucson, Arizona begonnen en staat er achter de 11e San Antonio, Texas. Na een korte tocht langs de balies van de Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen is het mij duidelijk dat ik die dag niet meer op tijd in San Antonio kan arriveren om het concert van die avond bij te wonen. Dat is jammer, want in de loop der jaren heb ik de meest wilde verhalen gehoord over deze 'heavy-metal city'.

Veel groepen — en niet in de laatste plaats Rush — hebben hun doorbraak voor wat betreft de zuidelijke staten te danken aan hun uiterst succesvolle optredens in deze stad. Niet getreurd, dan maar direct door naar de plaats waar het Canadese circus de volgende dag haar tenten op zal slaan: Fort Worth in Texas. 10 uur 's avonds loop ik moe van de lange reis, maar tevreden vaststellend dat de temperatuur in deze streek voor de tijd van het jaar reeds zeer aangenaam is, door de straten van deze tamelijk lelijke stad voor een eerste kennismaking.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Such Pretty Forks In The Road
album
Alanis Morissette

Such Pretty Forks In The Road

Als je in de tweede helft van de jaren negentig een clipzender aanzette, was de kans dat er binnen een ...
Made Of Rain
album
The Psychedelic Furs

Made Of Rain

Je hebt vintage postpunkbands die zelfs op pensioengerechtigde leeftijd nog beluisterbaar nieuw werk uitbrengen (al houdt het na Wire en ...
Fontaines D.C.: 'De insteek was dit keer postpunk-Beach Boys'
interview

Fontaines D.C.: ‘De insteek was dit keer postpunk-Beach Boys’

Dit interview met Grian Chatten en Conor Deegan III, respectievelijk zanger en bassist van het Ierse Fontaines D.C., vond plaats ...

Op tournee met Rush door Amerika: geen schoolreisje (1981) | OOR