ingezonden bericht

Luister je regelmatig thuis muziek? Zorg dan voor de juiste akoestiek

De manier waarop we tegenwoordig muziek kunnen luisteren, is natuurlijk enorm verbeterd ten opzichte van de tijd dat we het moesten doen met een pick-up. Toch meent dat niet weg dat sommige platen met wat gepiep en gekraak net even wat meer charme hebben, dan het digitale geluid uit de boxen van onze televisie of soundbar. Op welke manier je ook naar je favoriete muziek luistert, de juiste akoestiek is ontzettend belangrijk.

[INGEZONDEN BERICHT]

Een kamer die te leeg is, zal veel meer galmen, waardoor de kwaliteit van het geluid ineens een stuk minder wordt. Omdat we heel goed snappen dat het voor de mensen die thuis het beste uit hun geluid willen halen, best een uitdaging is om te weten waar ze moeten beginnen, delen we graag een aantal tips met je. Waar we bij de juiste akoestiek vaak denken aan allerlei moeite aanpassingen, kun je vaak met een kleine aanpassing een enorm verschil maken. Tijd dus om hier eens verder in te duiken.

De invloed van akoestiek op de kwaliteit van muziek

Wanneer geluidsgolven worden weerkaatst door muren, vloeren en plafonds, kunnen ze elkaar versterken of juist helemaal afvlakken zoals we dat ook wel noemen. Dit heeft direct invloed op de helderheid, dynamiek en verstaanbaarheid van het geluid dat je hoort. Het kan zelfs leiden tot vervorming en resonanties die de kwaliteit van de muziek aantasten. Je hebt vast weleens in een lege kamer gestaan waar alleen dunpleisters op de muur waren aangebracht en dus alle meubels en andere spullen eruit gehaald. Zelfs wanneer je dan zachtjes probeert te praten, heb je het gevoel alsof je met tientallen mensen in een zwembad staat. De invloed is dus enorm groot. Niet voor niets investeren concertzalen en poppodia enorm in goede akoestiek, aangezien dit een concert of optreden kan maken of breken. Los van hoe goed de artiest of band is.

Breek de geluidsgolven af

Geluid is natuurlijk niets meer dan een paar golven. Je kunt je dus wel voorstellen dat het zaak is om deze af te breken op het juiste moment. Je zult daarom dus ook merken dat wanneer je een paar meubels in de ruimte hebt staan en bijvoorbeeld een kleed op de vloer hebt liggen, zul je al direct merken dat de ruimte een stuk minder gehorig is. De geluidsgolven kaatsen dan namelijk af tegen de objecten in de ruimte en worden als het ware geabsorbeerd. Het kan dus al enorm helpen om na het renovlies behangen van een muur, ook een schilderij op te hangen bijvoorbeeld. Dit is niet alleen een stuk sfeervoller dan een kale muur, maar helpt je ook bij het verbeteren van de akoestiek.

Voorkom geluidslekken

De akoestiek is belangrijk, maar ook geluidslekken kunnen de oorzaak zijn van een mindere kwaliteit van geluid. Het klinkt misschien vreemd, maar het is echt waar. Dit kun je vergelijken met bijvoorbeeld een naad of kier aan de zijkant van een kozijn. Dit geldt niet alleen bij oudere woningen, maar ook bij een nieuwbouwhuis kun je te maken krijgen met geluidslekken. Het is daarom ook niet voor niets dat veel drummers en gitaristen een geluidsdichte ruimte hebben. Allereerst om de rest niet tot overlast te zijn tijdens het repeteren, maar ook om te voorkomen dat de kwaliteit minder wordt, omdat een deel van de geluidsgolven via de ramen weggaat bijvoorbeeld.

[INGEZONDEN BERICHT]

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Gratis vinyl bij een abonnement op <span class="oor">OOR</span> (vanaf 36 euro)!
abo-actie

Gratis vinyl bij een abonnement op OOR (vanaf 36 euro)!

OOR deelt uit! Neem een halfjaar- of jaarabonnement op OOR en kies je vinyl. Met nieuwe lp's van King Of ...
Hit Me Hard And Soft
pop
Billie Eilish

Hit Me Hard And Soft

Hit Me Hard and Soft – waar hebben we dat eerder gehoord? Ik moest zomaar denken aan de titeluitleg van ...
TivoliVredenburg 10 jaar: een terugblik in 10 onvergetelijke shows
jubileum

TivoliVredenburg 10 jaar: een terugblik in 10 onvergetelijke shows

TivoliVredenburg opende tien jaar geleden haar deuren. We vieren het verjaardags­feestje mee met een terugblik in tien memorabele concerten ...

Luister je regelmatig thuis muziek? Zorg dan voor de juiste akoestiek | OOR