DEZE MAAND IN OOR!

Stay warm. Blijf thuis. Lees OOR. De drie geboden van de winter van 2021 liegen er niet om. In deze arctische februari-OOR komen ze gelukkig alle drie samen. Want zit je thuis met koude voeten? Dan dans je jezelf gewoon warm met de nieuwe Foo Fighters in de speler. Tiende plaat Medicine At Midnight was bedoeld als party album om hun 25-jarig jubileum luister bij te zetten. In plaats daarvan vieren Dave Grohl en kompanen het feestje thuis – maar de pret is er niet minder om. De eindbaas van de 21e eeuwse rock & roll geeft de instructies voor deze muzikale knalfuif (en verdere achtergronden) in hoogsteigen persoon. Verder inhakend in de solonaise, ieder vanuit hun eigen bubbel: Balthazar, Smith & Burrows, Ray Fuego, Django Django en Altin Gün, plus een hele trits aan kersverse Popronde-talenten, waarna Neil Young de sluitsteen op de illegale feestkelder legt. Uiteraard vind je ook de gebruikelijke vrachtwagenlading aan recensies in deze nieuwe editie van OOR!

FOO FIGHTERS

2020 had voor de Foo Fighters dubbel feest moeten worden: ze bestonden niet alleen 25 jaar, ook album nummer tien lag reeds klaar. Grohl haalde de inspiratie voor Medicine At Midnight bij dansbare rocksterren als Bowie en de Stones, liet zich ongegeneerd choreograferen in de clip voor Shame Shame en geeft vanuit Californië tekst en uitleg, optimistisch als altijd.

BALTHAZAR

Maarten Devoldere en Jinte Deprez hebben tijdens de lockdown niet stilgezeten: na het dansbare Fever is er nu opvolger Sand, de vijfde van de Vlaamse indiehelden, waarop de groove nóg dieper is en de nacht nóg langer duurt – ook al is dat in verplichte isolatie een heel ander verhaal dan in ons oude leven. Fever was de volle zaal, Sand de droom ervan.

NEIL YOUNG

Het monumentale Neil Young Archives – Vol. II (1972-1976) is een robuuste box met tien cd’s, samen bijna negen uur puur luistergenot. In 131 tracks in chronologische volgorde volgen we Neil Youngs transitie van gevoelige folkie naar gevoelige gitaarrocker, zowel in z’n gedaante van Einzelgänger als die van de geëngageerde bandman met Crazy Horse. Onmiskenbare juweeltjes.

SMITH & BURROWS

Twee mannen, één golflengte. Eind 2011 maakten Editors-voorman Tom Smith en singer-songwriter Andy Burrows (tevens ex-drummer van Razorlight) samen kerstplaat Funny Looking Angels. Tien jaar later komen de twee, huisvaders inmiddels, met een vervolg: Only Smith & Burrows Is Good Enough. Een muzikale samenspraak tussen twee gelijkgestemden.

RAY FUEGO

Er is veel gebeurd in het leven van rapper, punker en mode-icoon Ray Fuego. De Smib-voorman kreeg een zoon, verhuisde naar de Pijp én naar België en liet zijn haren groeien. Oorzaken en gevolgen van dat alles komen aan bod op zijn nieuwe album Hemelschip, veelal verpakt in intergalactische metaforen. We leggen hem de beruchte Lastige Keuzes voor.

ALTIN GÜN

Altin Gün is niet meer weg te denken uit de Nederlandse muziekscene en timmert ook daarbuiten flink aan de weg. Tweede album Gece werd nog beloond met een Grammy-nominatie (categorie Best World Music), op hun nieuwe plaat Yol slaat de Amsterdams-Turkse band onmiskenbaar nieuwe paden in. In gesprek met een muzikale multinational.

OOR 2 is vanaf dinsdag 8 februari online te koop. Bestel ‘m hier, dan zorgen wij dat het tijdschrift bij je op de deurmat valt. Lees je OOR liever digitaal? Check hiervoor de OOR Magazine app voor tablet en smartphone in de App Store of Google Play of onze web app. Liever een abonnement? Dan krijg je van ons een gaaf welkomst­cadeau. Als OOR-abonnee lees je de complete OOR ook gratis op je tablet en via onze website!