DEZE MAAND IN OOR!

Is er ooit een grotere OOR-favoriet geweest dan Tom Waits? Waarschijnlijk niet. Vooral in de jaren tachtig en negentig waren de voormalige barpianist en OOR onafscheidelijk, toen Waits maar liefst drie keer op 1 eindigde in onze jaarlijst met Swordfishtrombones (1983), Rain Dogs (1985) en Bone Machine (1992). Nu alle platen uit zijn befaamde Island-periode onder het toeziend oog van Waits en zijn vrouw Kathleen Brennan zijn geremasterd, pakken we uit met een lijvig coververhaal, waarvoor gemeenschappelijk vriend Anton Corbijn de fotografie leverde. Verderop in deze editie komen we al even eigenzinnige types als Róisín Murphy en Steven Wilson tegen, die toelichting geven op hun nieuwe albums. Ook spreken we Royal Blood, Anjimile, Lewsberg (Sleutelplaten), Ashnikko, Elephant, Bettie Serveert (Aan de bar) en Flip Noorman (opnieuw over Waits). En verder vind je natuurlijk de gebruikelijke lading aan recensies in deze nieuwe editie van OOR!

TOM WAITS

Zelden zal een artiest zichzelf zo radicaal hebben heruitgevonden als Tom Waits op de vijf studio-albums die hij vanaf 1983 uitbracht op het Island-label, toen hij zijn piano verruilde voor met Beefheart-gekte geïnjecteerde ketelmuziek. Een uitgelezen moment om het verhaal te vertellen aan de hand van onze eigen Waits-kronieken.

ROYAL BLOOD

Royal Blood kruipt waar het niet gaan kan. Op Back To The Water Below slaat het tweetal uit Brighton opnieuw een andere weg in: all over the place dekt de muzikale lading nog het best, waarbij voor het eerst mespuntjes glamrock en Beatles in het totaalgeluid doorsijpelen. Mike Kerr, nog altijd keurig clean en sober, geeft tekst en uitleg.

LEWSBERG

Het nog altijd volstrekt DIY opererende Lewsberg is wars van social media en zelfpromotie, maar speelt ontzettend veel – en dan vooral buiten de landsgrenzen. Met Out And About op de planning vragen we de Rotterdammers naar hun Sleutelplaten. En aangezien de band soms ‘net een boekenclubje’, ditmaal óók Sleutelboeken.

RÓISÍN MURPHY

Met 50 jaar op de teller heeft de tijd geen vat op Róisin Murphy, wiens loopbaan twintig jaar na Moloko zowaar weer in de lift zit. Op haar zesde soloplaat Hit Parade tovert ze weer met haar stem, aangevuurd door de experimentele klanken van de Duitse DJ Koze. De zangeres ondergaat onze Lastige Keuzes als de paradijsvogel die ze is.

STEVEN WILSON

Steven Wilsons nieuwe soloplaat The Harmony Codex is zijn The Dark Side Of The Moon. Een album dat een standaard zet voor de manier waarop er binnen een genre naar muziek wordt geluisterd, bovenal dankzij de ongemeend creatieve productie. We lieten ons overdonderen en spraken de Porcupine Tree-frontman na afloop.

ANJIMILE

Op zijn introspectieve debuutalbum Giver Taker (2020) kwam Anjimile uit de kast als transman en keek hij zowel zijn verslaving als zijn conservatieve ouders diep in de ogen. Op zijn bozere en enerverende tweede album – minder folk, meer Philip Glass, Nina Simone en Frank Ocean – is hij een beest, een duivel en bovenal: The King.

Deze editie van OOR is vanaf dinsdag 12 september te koop. Bestel ‘m hier, dan zorgen wij dat het tijdschrift bij je op de deurmat valt. Lees je OOR liever digitaal? Check hiervoor de OOR Magazine app voor tablet en smartphone in de App Store of Google Play of onze web app. Liever een abonnement? Dan krijg je van ons een mooi welkomst­cadeau. Als OOR-abonnee lees je de complete OOR ook gratis op je tablet en via onze website!