DEZE MAAND IN OOR!

Op 14 oktober 1980 draait een roestig busje de oprit van de KRO-studio aan de Hilversumse Emmastraat op. De vier jonge Ieren die uitstappen staan te trappelen: het radio-optreden is hun eerste buiten de Britse eilanden en hun debuutplaat staat op stapel voor de volgende week. Dat het bandje U2 heet en het album Boy, interesseert dan nog weinigen. Toch is OOR een maand eerder al op bezoek geweest bij Bono, The Edge, Adam en Larry in hun tijdelijke uitvalsbasis Londen. Paul Evers spreekt de boys in hun flatje en ziet ze ’s avonds spelen in een dampende Marquee. ‘Jonge jongens met een opmerkelijk perspectief voor ogen in wat ze voelen en willen’, concludeert hij. Het avontuur, dat inmiddels veertig jaar duurt, kan beginnen en OOR brengt de eerste gezamenlijke voetstappen uitvoerig in kaart. Ook spreken we in dit stemmige najaarsnummer met Matt Berninger van The National over zijn soloplaat, Spinvis, Working Men’s Club, Beabadoobee en duiken we onze geschiedenis in met die ándere Ierse helden: Thin Lizzy. En verder natuurlijk de gebruikelijke vrachtwagenlading aan recensies in deze nieuwe editie van OOR!

U2

Deze maand is het precies veertig jaar geleden dat debuutalbum Boy verscheen. In het jaar waarin Ian Curtis zich ophing en John Lennon werd vermoord, lanceerden vier naïeve maar vastberaden Dubliners zich met een plaat over onschuld en jeugdige onstuimigheid. OOR volgde de Ierse Titaantjes vanaf het prille begin op de voet.

MATT BERNINGER

Op 49-jarige leeftijd gaat Matt Berninger voor het eerst in zijn leven solo met een album dat Serpentine Prison heet. Het klinkt precies zoals je hoopt dat een soloalbum van de zanger van The National klinkt. Het vertrouwde gebronsde stemgeluid, hersenspinsels van een romantisch warhoofdige antiheld. Speciaal voor OOR doet Berninger het boek helemaal open.

WORKING MEN’S CLUB

Als de Hacienda nog had bestaan, was Valleys van Working Men’s Club daar zeker een dansvloer-banger geweest. Hun opzwepende party like it’s 1989-mix van postpunk en acid house doet onmiskenbaar denken aan New Order en Happy Mondays destijds. Maar toen hadden de ouders van Sydney Minskey-Sargeant (18) elkaar nog niet eens ontmoet.

SPINVIS

Volgend jaar wordt Erik de Jong, alias Spinvis, zestig. Het deze maand uitgekomen 7.6.9.6 is zijn zesde album in bijna twintig jaar tijd. Zo lang (of kort) is het geleden dat hij als laatbloeier van zich deed spreken met debuut Spinvis (lo-fi, zolderkamer Nieuwegein) en daarmee een heel eigen universum in de vaderlandse popmuziek ontsloot.

BEABADOOBEE

Het leven lacht Beabadoobee toe. Natuurlijk had ze de release van haar debuutalbum Fake It Flowers liever in levende lijve met fans gevierd, maar toch. Een paar jaar geleden werd de 20-jarige Bea Kristi nog van school getrapt, inmiddels is de Brits-Filipijnse zangeres met haar frisse kruising tussen bedroom pop en ninetiesrock een veelgenoemde one to watch.

THIN LIZZY

Thin Lizzy, aangevoerd door rockheld Phil Lynott, wordt ruim een halve eeuw na z’n oprichting geëerd met de lijvige 6cd-box Rock Legends. En waar de Ierse wegbereider van de hardrock destijds niet serieus werd genomen door de progressieve popliefhebber, hadden de hardrockspecialisten van OOR de band juist wel op de korrel.

OOR 10 ligt vanaf donderdag 8 oktober in de winkel. Je kunt OOR natuurlijk ook gewoon online bestellen en thuis laten bezorgen. Wil je liever een abonnement? Dan krijg je van ons een gaaf welkomst­cadeau. Lees je OOR liever digitaal? Check dan de OOR Magazine app voor tablet en smartphone in de App Store of Google Play of onze web app. Als OOR-abonnee lees je de complete OOR ook gratis via onze website!

Actie: als je nu een abonnement neemt op OOR kies je zelf je eigen welkomstgeschenk, zoals een te gek boek naar keuze, een koptelefoon of een van de nieuwste cd-pakketten!