DEZE MAAND IN OOR!

En wie maakten er op het eerste het beste festival van de jaren twintig – ESNS20 dus – een vuist? Juist, de twintigers. Zowel talent van eigen bodem als de Grote Internationale Namen in spe bestormden halverwege januari de Groningse podia en OOR dook er bovenop. Inhaler is haantje de voorste (ofwel: de zoon van Bono), Celeste stippelt haar levenspad uit (ofwel: de favoriet van de BBC), Black Country, New Road toont ons hoe je ook anno 2020 uiteenlopend talent bundelt in een collectief. Nederland blijft niet achter: we spreken Willem Smit, die net de allerlaatste fase van Canshaker Pi ingaat, kersverse Sub Pop-aanwinst The Homesick op de drempel naar een groot buitenlands avontuur en S10, die ondanks de nodige Lastige Keuzes evenwicht vindt in een turbulent jong leven. En nee, we zijn kanonnen als Green Day, Tame Impala, Agnes Obel, Caribou en Sam Fender uiteraard niet vergeten. Verder natuurlijk ook de gebruikelijke vrachtwagenlading aan recensies in deze nieuwe editie van OOR!

CANSHAKER PI

Kroonprins van de Nederlandse indierock, spil van de Amsterdamse gitaarbandjesscene. Klinkt een liedje bruisend van de jeugdige energie, tegendraads en weerbarstig poppy, dan is de kans groot dat Willem Smit er achter zit. Van zijn Canshaker Pi verrscheen derde album Okay Decay, naar verluidt de zwanenzang. Gelukkig heeft Smit meerdere ijzers in het vuur.

AGNES OBEL

Myopia is het vierde album uit een oeuvre dat zich als een alsmaar breder wordende rivier statig en meanderend een weg baant door het landschap. Bron is een frêle blonde vrouw uit Denemarken, 39 inmiddels, sinds jaren in zelfverkozen artistieke ballingschap in Berlijn. Met Agnes Obel is het fijn filosoferen. Kernvraag ditmaal: kun je jezelf eigenlijk wel vertrouwen?

S10

Stien den Hollander (19) bezong haar turbulente tienertijd op de EP’s Antipsychotica en Lithium, titels die voor zich spreken. Maar dat verleden ligt achter haar. Snowsniper, haar debuutalbum vol duistere indie en tweetalige hiphop, is een ander verhaal. De stemmen in haar hoofd kunnen simpelweg niet op tegen haar eigen stem: muziek is voor S10 hét medicijn.

GREEN DAY

Green Day is aan nummer dertien toe: Father Of All Motherfuckers verschijnt in een decor waarbij de chaos van de American Idiot-tijd verbleekt. Maar geen politieke aanvallen vanuit Billie Joe en kompanen: er rest ons niets dan dansen op de vulkaan. OOR duikt de geschiedenis in om te zien hoe ‘t pretpunkbandje van weleer weer terugkwam bij af.

SAM FENDER

Is Hypersonic Missiles de beste plaat die Bruce Springsteen vorig jaar niet maakte? Sam Fender ademt in ieder geval hetzelfde Lutheriaanse ‘hier sta ik, ik kan niet anders’ als The Boss op zijn laatste album. Oprecht en maatschappelijk bevlogen is deze 25-jarige zoon van het arme Noordoost-Engeland in ieder geval, talentvol en een innemend verteller ook.

THE HOMESICK

The Homesick gaat hard. Als de voortekenen niet bedriegen heeft het Friese trio straks alle redenen om heimwee te krijgen. De reden: een platendeal met Sub Pop, dat het nieuwe album The Big Exercise uitbrengt, waardoor de drie jongens uit Dokkum binnenkort in Amerika aan de bak kunnen. OOR’s Friese correspondent ging al voor ze op reis, helemaal naar Groningen.

OOR 2 ligt vanaf donderdag 13 februari in de winkel. Je kunt OOR natuurlijk ook gewoon online bestellen en thuis laten bezorgen. Wil je liever een abonnement? Dan krijg je van ons een gaaf welkomst­cadeau. Lees je OOR liever digitaal? Check dan de OOR Magazine app voor tablet en smartphone in de App Store of Google Play of onze web app. Als OOR-abonnee lees je de complete OOR ook gratis via onze website!

Actie: als je nu een abonnement neemt op OOR kies je zelf je eigen welkomstgeschenk, zoals een te gek boek naar keuze, een koptelefoon of een van de nieuwste cd-pakketten!