DEZE MAAND IN OOR!

Terwijl ’t ene blad van de boom dwarrelt, richt ’t andere blad het vizier alweer voorzichtig op wat komen gaat. Met een grote show in het Nijmeegse Goffertpark in juni en nieuwe plaat Simulation Theory in de winkel, is het voorlopig weer even Muse wat de klok slaat in de harten van de progressieve muziekliefhebber. Al komt er bij het noemen van de naam Mumford & Sons toch ook alweer een mespuntje festivalseizoen in de lucht – vierde album Delta voert het viertal, met ouderwetse ingrediënten, echter eerst nog langs de Ziggo Dome. Beide grootheden voeren een flinke line-up van deze najaars-OOR aan, waarin verder Damon Albarn en zijn The Good, The Bad & The Queen, The Prodigy, Jacco Gardner, Neneh Cherry, Sore Losers en Phosphorescent aan het woord komen. Douwe Bob onthult zijn sleutelplaten, Jethro Tull gaat in de rewind en voetbalheld Royston Drenthe leidt ons rond in zijn (virtuele) platenkast. En uiteraard ook weer de gebruikelijke vrachtwagenlading aan recensies in deze nieuwe editie van OOR!

 

MUSE

Back to the future! Een nieuwe Muse, een nieuwe theorie, ditmaal zelfs als titel. OOR toog naar Londen om van Matthew Bellamy en Dominic Howard alles te horen over Simulation Theory, hun achtste langspeler, waarop virtual reality een sleutelrol speelt en mens en technologie hand in hand gaan om de aarde van de ondergang te behoeden. Ready player one!

MUMFORD & SONS

Delta is zo’n plaat die zowel groots en onweerstaanbaar als verrassend intiem weet te klinken – typisch Mumford & Sons dus. De stadionrock van z’n voorganger is ingedamd, het Londense folkkwartet knalt vanaf nu weer met banjo en al de daken van de grote zalen, al zijn er ook nieuwe sonische verkenningen onder de zon. Bassist Ted Dwane geeft tekst en uitleg.

JETHRO TULL

Aan Living In The Past doet hij liever niet, maar toch viert Ian Anderson in 2018 het vijftigjarig jubileum van Jethro Tull. Met één been in het heden en één in het verleden voert de man van Aqualung en Locomotive Breath ons al dwarsfluitend mee door de historie van ’s werelds meest excentrieke rock/folk/bluesband, een ongeëvenaard eigenwijs fenomeen.

THE GOOD, THE BAD…

‘Het staat hoogstens 1-0 in de rust’, aldus Damon Albarn over de Brexit. De Blur- en Gorillaz-frontman haalt de supergroep van stal die hij ooit oprichtte voor gevalletjes melancholie, drama en Brits nationaal ongemak. Paul Simonon, Tony Allen en Simon Tong vergezellen Albarn op Merrie Land in de terugkeer van The Good, The Bad & The Queen.

JACCO GARDNER

Hij is wonderkind-af, maar draait inmiddels in een comfortabele baan rond de aarde. In nieuwe uitvalsbasis Lissabon liet Jacco Gardner zich inspireren door de oer-science fiction van de zestiende eeuwse wetenschapper Johannes Kepler en maakte zo, volledig instrumentaal, zijn derde langspeler Somnium (= droom). Gedurfd? Nee, gewoon gedáán.

DOUWE BOB

Op z’n vierde album The Shape I’m In vangt Douwe Bob op volwassen wijze een serieuze heartbreak, en dat in kleurrijke popsongs, ruimtelijk en eigentijds, waarin het countryhart niettemin altijd blijft kloppen. De les van zijn Sleutelplaten (van Jim Reeves en Eagles tot Cardigans en THC): een stream maakt soms net zo’n diepe groef in de ziel als een lp.

OOR 11 ligt vanaf donderdag 8 november in de winkel. Je kunt OOR natuurlijk ook gewoon online bestellen en thuis laten bezorgen. Wil je liever een abonnement? Dan krijg je van ons een gaaf welkomst­cadeau. Lees je OOR liever digitaal? Check dan de OOR Magazine app voor tablet en smartphone in de App Store of Google Play of onze web app.

Actie: als je nu een abonnement neemt op OOR kies je zelf je eigen welkomstgeschenk, zoals een te gek boek naar keuze, headphones of een van de nieuwste cd-pakketten!