DEZE MAAND IN OOR!

Zonder Gezicht schalt as we speak over de velden, uitgerekend dankzij de gezichten van deze zomer. Froukje en S10 lossen hun langverwachte live-beloftes in op de festivalpodia, OOR schuift aan voor een dubbelinterview met de nieuwe vaandeldragers van de Nederlandstalige popmuziek. Zo mogelijk nog unieker: George Kooymans, de door ziekte getroffen Earring-gitarist, laat van zich horen vanuit België. En ook Interpol, Superorganism, Damien Jurado, Wu-Lu, Bob Uit Zuid en Blue Flamingo hadden middenin het losgebarsten seizoen even tijd voor OOR. Verder neemt black midi ons mee langs hun Sleutelplaten, beschouwen we het fenomeen Kendrick Lamar en nemen we een borrel met Michelle David aan de bar. En uiteraard vind je ook weer de gebruikelijke vrachtwagenlading aan recensies in deze nieuwe editie van OOR!

FROUKJE & S10

De jonge garde van de Nederlandstalige pop heeft in de afgelopen twee jaar een bizarre vlucht genomen – en de beide kopstukken hebben elkaar letterlijk en figuurlijk gevonden. Froukje zag Ik Wil Dansen uitgroeien tot Song van het Jaar, S10 werd met De Diepte elfde op het Songfestival. Na de festivals wacht voor beiden dit najaar de AFAS Live. Maar eerst koffie.

INTERPOL

Op hun zevende album The Other Side Of Make-Believe blijkt Interpol geïnspireerd door ‘gevoeligheid’. De sound is inderdaad anders – iets minder duister en zwaar op de hand, maar wel degelijk zeer overtuigend en geïnspireerd – dan we van zanger Paul Banks, drummer Sam Fogarino en gitarist David Kessler gewend zijn. Met laatstgenoemde zoomen we.

KENDRICK LAMAR

Over het nieuwe Kendrick-album Mr. Morale & The Big Steppers valt onnoemlijk veel te zeggen. Is het een toekomstig historisch ijkpunt in de popmuziek? Of toch een aardedonkere en moeilijk verteerbare plaat? Een geslaagde aanval op het normale normdenken? Of schiet Lamar met onnodige provocaties zijn doel voorbij? Hoog tijd voor een grondige analyse.

GEORGE KOOYMANS

Mirage, heet de plaat die George Kooymans maakte met wapenbroeder Frank Carillo. En het is allesbehalve een luchtspiegeling, vol gangsters, guns en avontuur. Toch heeft het jongensboek dat de Earring-gitarist altijd leefde een wending genomen: de spierziekte ALS betekende het einde van de gitaar in zijn bestaan. George Kooymans geeft zelf tekst en uitleg.

BLACK MIDI

Hun derde langspeler Hellfire luistert als een dollemansrit, wild strooiend met alle genres van de Popencyclopedie. Maar eenmaal oog in oog kan het contrast met de bedeesde en beleefde Geordie Greep nauwelijks groter zijn. Toch legt de jonge Brit een al even bont pakket Sleutelplaten op tafel, van Zappa tot Miles tot AC/DC tot Boredoms tot Franz Ferdinand.

DAMIEN JURADO

De eigenzinnige singer-songwriter – een alom gerespecteerde household name binnen de Amerikaanse indiecultuur – werd op 12 november 1972 geboren in Seattle. 2022 is voor hem een dubbel kroonjaar: hij wordt dit jaar 50 en zit precies 25 jaar in het vak. We vieren dit heuglijke feit (en nieuwe plaat Reggae Film Star) met een uitgebreid overzichtsinterview.

Deze editie van OOR is vanaf dinsdag 28 juni te koop. Bestel ‘m hier, dan zorgen wij dat het tijdschrift bij je op de deurmat valt. Lees je OOR liever digitaal? Check hiervoor de OOR Magazine app voor tablet en smartphone in de App Store of Google Play of onze web app. Liever een abonnement? Dan krijg je van ons een mooi welkomst­cadeau. Als OOR-abonnee lees je de complete OOR ook gratis op je tablet en via onze website!