DEZE MAAND IN OOR!

De voetbalcompetities zijn afgelopen, maar met een bomvolle sportzomer voor de boeg richt OOR zich op die ándere eredivisie: die van de Nederlandse alternatieve pop. Platenmaatschappij Excelsior Recordings is alweer 25 jaar hofleverancier van all things indie van vaderlandse bodem en speciaal voor de gelegenheid stellen wij ons eigen droomelftal samen uit de nimmer aflatende stroom klassiekers die ons vanuit Amsterdam-Noord wordt toegespeeld. Spinvis, Johan, Daryll-Ann, Tim Knol, Meindert Talma, Alamo Race Track, Bauer, De Staat, Jacco Gardner, Moss en Caesar komen voorbij, onder goedkeurende blik van Excelsior-oprichters Ferry Roseboom en Frans Hagenaars. Ook op de internationale velden hebben we prima gescoord deze maand, met Noel Gallagher, The Black Keys, Black Midi en Soulwax in hoogsteigen persoon, terwijl Douwe Bob & Daniël Lohues en Meis ons eigen land vertegenwoordigen en we terugblikken op een wel heel bijzondere, eh, zomerplaat: Anita van The First International Sex Opera Band. Verder uiteraard de gebruikelijke lading aan recensies in deze nieuwe OOR!

EXCELSIOR

In het jaar dat OOR een halve eeuw bestaat, viert Excelsior Recordings zijn 25-jarig bestaan. Het label moest het aanvankelijk hebben van ‘verfijnde, uit de Hollandse klei getrokken gitaarpop’ (zo schreven we twintig jaar geleden zelf), maar is inmiddels uitgegroeid tot een veel breder uitwaaierend indiebastion van allure. We gaan op verjaardagsvisite in Noord.

NOEL GALLAGHER

Noel Gallagher’s High Flying Birds bestaat tien jaar en dat viert de eminentie van de Britse popmuziek met de compilatie Back The Way We Came. Gallagher lijkt in de lockdown toch wat rust te hebben gevonden, plus een paar nieuwe hobby’s. We schakelen over naar Londen, waar de man die zich altijd weigerde aan te passen aan de moderne tijd klaar zit… via Zoom!

SOULWAX

OOR gaat eindelijk weer fysiek de grens over: op bezoek in DEEWEE001, de thuishaven van Soulwax in Gent. Een zwarte, minimalistische monoliet van natuursteen, waarin een voortdurende scheppingsdrift heerst. Uiteraard zwerven de gebroeders Dewaele er zelf ook rond, om ons tussen hun ook in lockdown drukke bezigheden te woord te staan.

THE BLACK KEYS

Delta Kream, album nummer tien van The Black Keys, werd in twee dagen tijd opgenomen in Dan Auerbachs eigen studio te Nashville. Terzijde gestaan door twee oude sessiecracks – tevens geestverwanten van Junior Kimbrough en R.L. Burnside – brengen Auerbach en Pat Carney de hill country blues uit het noorden van Mississippi weer tot leven. Carney vertelt.

MEIS

Meis, echte naam Aysha de Groot, kleindochter van Boudewijn en dochter van Marcel de Groot, debuteert met de EP Een. Zeven indringende, superpersoonlijke Nederlandstalige tracks, balancerend tussen akoestisch en elektronisch, gezongen met dromerige en duistere intensiteit. In gesprek met de derde generatie, die de term ‘telg van’ met gemak ontstijgt.

DOUWE BOB & DANIËL LOHUES

Een countryplaat uit de stad. Kan dat? Ja, dat kan, zo bewijst Douwe Bob op Born To Win, Born To Lose. Voor de 28-jarige geboren Amsterdammer geen glooiende heuvels of eindeloze vlakten, maar ‘roses on the rooftops’, zoals hij in Amsterdam zingt. We spreken Douwe Bob samen met producer Daniël Lohues, op anderhalve provincie afstand.

Deze editie van OOR ligt vanaf donderdag 3 juni in de winkel. Bestel ‘m hier, dan zorgen wij dat het tijdschrift bij je op de deurmat valt. Lees je OOR liever digitaal? Check hiervoor de OOR Magazine app voor tablet en smartphone in de App Store of Google Play of onze web app. Liever een abonnement? Dan krijg je van ons een gaaf welkomst­cadeau. Als OOR-abonnee lees je de complete OOR ook gratis op je tablet en via onze website!