DEZE MAAND IN OOR!

En toen was het ineens 2021… Het jaar waarin alles anders wordt. Of tenminste weer enigszins normaal, ten opzichte van het rampjaar dat achter ons ligt. De les van 2020 is tot dusver in ieder geval dat de muzikanten niet stilzitten, ook al blijven de zalen verplicht leeg. En dus maakten Slowthai, Shame, Passenger, Arlo Parks, DIRK., Goat Girl en al hun collega’s in OOR’s bomvolle recensierubriek gewoon trouw hun nieuwe albums, al dan niet ingegeven door de totale afzondering van de afgelopen tijd. En kreeg het engagement in de popmuziek dankzij de BLM-beweging een impuls als nooit tevoren. En bleef de Rotterdamse underground gewoon lekker nog even ondergronds, ook al heeft al dat bloeiende talent nu eenmaal de natuurlijke neiging om naar het licht te groeien. Ach ja, het licht… Op de drempel van het donker naar het licht straalt een jonge Nick Cave ons toe, als witte engel getooid, peinzend over z’n (jeugd)zonden, denkend aan de toekomst. Een toekomst waarin hij zich zal opwerpen als het geweten van de Culturele Mens, ook in het zevende decennium van z’n leven nog altijd tobbend over Grote Vragen, al dan niet van z’n publiek. Hoe de duivel een engel werd, leest U in de nieuwe editie van OOR.

NICK CAVE

Nick Cave heeft anno 2021 de rol aangenomen van een soort pastoraal werker, muzikaal vertrouwenspersoon en vraagbaak in zaken betreffende ziel en zingeving. Dat schuurt nogal met de jonge Cave, die met The Birthday Party allesverwoestende shows gaf en vooral zichzelf niet spaarde. Tom Engelshoven schetst de wilde haren van het huidige heerschap.

ARLO PARKS

Anais Oluwatoyin Estelle Marinho is een kind van de wereld. Ze is half Nigeriaans, kwart Frans, kwart Tsjaads en groeide op in de Londense wijk Hammersmith. Op haar zeventiende schoor ze haar hoofd kaal, verklaarde zichzelf biseksueel en begon intieme bedroom popliedjes te schrijven, resulterend in het debuutalbum Collapsed In Sunbeams.

SHAME

Shame is de Londense exponent van de betere gitaarherrie van het moment. Eind 2018 keerden zanger Charlie Steen en zijn maten terug na een slopende tournee rond doorbraakdebuut Songs Of Praise. En toen was het stil. Alleen op z’n kamertje zocht Charlie naar z’n eigen wezen, met een pot roze verf in de hand. Drunk Tank Pink is het resultaat.

SLOWTHAI

Slowthai is een waar fenomeen, dat de kalender van 2021 gaat openrijten met een knaller van een tweede album, simpelweg TYRON geheten. Weergaloze raps en fenomenale teksten. Beats om van te watertanden. Dwingend en meeslepend, rauw en toch toegankelijk. Het vrolijke hoofd van slowthai (de 25-jarige Tyron Frampton) zelf geeft via Zoom tekst en uitleg.

ROTTERDAM

Ook onder de grond kunnen dingen groeien en bloeien, zo bewijst de levendige scene in Rotterdam. Met Rats On Rafts, The Sweet Release Of Death, Iguana Death Cult en Lewsberg zag de stad een talentvolle lichting bands opkomen en ook in de zalen was de Maasstedelijke renaissance een feit – totdat corona toesloeg. OOR doet een rondje Rotterdam.

PASSENGER

Sinds Passenger in 2013 doorbrak met de wereldhit Let Her Go maakte hij elk jaar een plaat – en vorig jaar zelfs twee. Na troostalbum Patchwork is er nu dan eindelijk Songs For The Drunk And Broken Hearted. De man met de gitaar zou het hele jaar de wereld rond gaan. In plaats daarvan zat hij thuis, met een gebroken hart op de koop toe.

OOR 1 is vanaf donderdag 7 januari online te koop. Bestel ‘m hier, dan zorgen wij dat het tijdschrift bij je op de deurmat valt. Lees je OOR liever digitaal? Vanaf 11 januari kun je hem downloaden, check hiervoor de OOR Magazine app voor tablet en smartphone in de App Store of Google Play of onze web app. Liever een abonnement? Dan krijg je van ons een gaaf welkomst­cadeau. Als OOR-abonnee lees je de complete OOR ook gratis op je tablet en via onze website!