DEZE MAAND IN OOR!

Noem het Neerlands hoop, noem het Hollands glorie, noem het vaderlands trots, maar één ding staat als een Amsterdamse paal boven water: het schip naar de toekomst heet Personal Trainer en Willem Smit is de onbetwiste kapitein. Met debuutalbum Big Love Blanket eindelijk aan boord onderscheppen we het veelbesproken fenomeen, dat het indievaandel met z’n eigentijdse gitaarrock fier wapperend overeind houdt. Ook treffen we Dry Cleaning, Boudewijn de Groot, Weyes Blood, Sudan Archives, Shygirl, DOMi & JD Beck en The Cool Greenhouse, terwijl Maarten Devoldere (Warhaus) ons z’n sleutelplaten ontboezemt en Ellen ten Damme aanschuift aan de bar. Om de roestbruine herfstsfeer nog wat na te laten gloeien duiken we bovendien uitgebreid in het jubilerende Harvest van Neil Young. En uiteraard vind je ook weer de gebruikelijke vrachtwagenlading aan recensies in deze nieuwe OOR! 

PERSONAL TRAINER

Na twee jaar zwoegen, opnemen en schaven is eindelijk Big Love Blanket, het debuutalbum van Personal Trainer, klaar voor release. Een plaat waar de Nederlandse indiescene lang naar heeft uitgezien, want de rafelige, opwindende, meeslepende, prikkelende en dwarse songs van het collectief rond Willem Smit gonsden al een tijdje rond. In gesprek met het wonderkind. 

DRY CLEANING

Ook op hun tweede album Stumpwork toont Dry Cleaning zich een ongrijpbaar fenomeen dat op succesvolle wijze met alle conventies spot. De postpunkinvloeden zijn gebleven, maar deze keer dansen er ook funky ritmes en Smiths-gitaartjes door het universum van Florence Shaw (die de boel wederom onnavolgbaar aan elkaar praatzingt) en haar Engelse kornuiten. 

WARHAUS

De muze en de break-up – twee factoren waar de popmuziek al decennialang niet zonder kan. Voor Maarten Devoldere (1988), hoeksteen van Balthazar en geestelijk vader van Warhaus, kwamen beide spilpunten op pijnlijke wijze samen. Hij maakte er Ha Ha Heartbreak van, de derde van Warhaus, goeddeels zonder Sylvie Kreusch maar wel mét zijn eigen female energy.

BOUDEWIJN DE GROOT

Windveren heet de nieuwe plaat van Boudewijn de Groot, zijn eerste sinds hij z’n podiumpensioen aankondigde. Met The Kik en kleindochter Aysha (ofwel Meis) zijn de jonge generaties op het album vertegenwoordigd, terwijl het verleden doorschemert middels een tekst van Lennaert Nijgh en de herinnering aan zijn moeder. Het woord is aan de troubadour.

WEYES BLOOD

In tijden van harde schreeuwers, verontwaardiging en polarisatie zoekt Weyes Blood de nuance op. Gracieus, gloedvol, orkestraal en bijna gewijd, zoals we van de Californische folkzangeres gewend zijn. Ze zingt op And In The Darkness, Hearts Aglow prachtig over haar worstelingen met deze onzekere tijden, de postpandemische realiteit en romantische liefde.

NEIL YOUNG

Neil Young (76) zit allesbehalve achter de geraniums: op 18 november verschijnt World Record, een nieuwe plaat met Crazy Horse. Twee weken later wordt het iconische Harvest (1972) met een jubileumeditie in het zonnetje gezet. OOR duikt de Harvest-historie in en laat ook Neil Young-afficionado Henk Koorn (Hallo Venray) zijn licht over de oogst schijnen.

Deze editie van OOR is vanaf dinsdag 8 november te koop. Bestel ‘m hier, dan zorgen wij dat het tijdschrift bij je op de deurmat valt. Lees je OOR liever digitaal? Check hiervoor de OOR Magazine app voor tablet en smartphone in de App Store of Google Play of onze web app. Liever een abonnement? Dan krijg je van ons een mooi welkomst­cadeau. Als OOR-abonnee lees je de complete OOR ook gratis op je tablet en via onze website!