DEZE MAAND IN OOR!

Spring is in the air – en exact dat deden wij bij OOR. Een gat in de lucht zelfs, want de kans om bij indie-eindbaas Jack White aan te schuiven krijg je niet iedere dag. En als er één plaat schreeuwt om tekst en uitleg van de maker zelf, dan is het Jacks nieuwste langspeler Boarding House Reach wel. We hadden nog meer mazzeltjes de afgelopen weken, zoals de openhartige bui van kersvers huisvader E van Eels, toen we ook hem in Londen opzochten. Of, wederom in de Engelse hoofdstad, de avonturen van gewezen rocklegende Derek Smalls, die het zwarte gat dat Spinal Tap achterliet opvulde met, wel, meer zwartheid. Of, gewoon in Amsterdam, het ontwapenende topoverleg met de dames die ons Nederlandse muzieklandschap dit seizoen vorm en inhoud gaan geven (Luwten, Naaz, Pitou en Megan van Eut). Verder spraken we met Johan, Unknown Mortal Orchestra en U.S. Girls, blikken we terug op het roerige leven van Nico en leidt stijlgoeroe Arno Kantelberg ons rond in zijn platenkast. Plus natuurlijk de gebruikelijke vrachtwagenlading aan recensies in deze nieuwe editie van OOR!

JACK WHITE

Hij heeft een wilde, extreme derde soloplaat gemaakt: Boarding House Reach. Zelfs zijn grootste fans zullen er niet zomaar even chocola van kunnen maken. Tart de geniale eenling de gemakzuchtige massa weer eens op z’n Jack Whites of schiet hij ditmaal z’n doel voorbij? Gespreksstof genoeg in ieder geval. OOR voelde White aan de tand in Londen.

DEREK SMALLS

Hij zag drummers ontploffen en dwergen dansen rond Stonehenge. Spinal Tap is niet meer, maar basbeest Derek Smalls presenteert vol trots z’n soloplaat Smalls Change (Meditations Upon Ageing). Een Odyssee van Ilias-achtige proporties, met onder meer Chad Smith en Taylor Hawkins aan boord. Ze hebben het overleefd. Een legendarische Lastige Keuzes.

JOHAN

In 2009 doekte Jacob de Greeuw zijn band Johan na vier platen plotseling op. ‘Wilde ideeën’, daar sprak hij over in OOR’s afscheidsinterview. Wel, negen jaar later zitten we er weer, met Johans vijfde album Pull Up op tafel. Reünie? Nee, een doorstart, richting een horizon waar de wolken as usual dreigend samenpakken, maar de zon ook als nooit tevoren schijnen kan.

EELS

De werklust van de 55-jarige Mark Oliver Everett – kortweg E – is welhaast legendarisch. Tussen nieuwe plaat The Deconstruction en zijn voorganger zat echter een window van vier jaar. Is er, na een turbulent leven vol drama, nu dan écht iets misgegaan? Ja en nee. Hij trouwde, kreeg een zoon, scheidde. En maakte toen pas weer een plaat. E vertelt er alles over.

LUWTEN, NAAZ, EUT, PITOU

The future is female! In ieder geval de toekomst van de Nederlandse muziek, zo lijkt het. Luwten, Naaz, Pitou en Megan van Eut hebben de eerste meters in het circuit er allemaal opzitten en kijken nu vooruit. Gezellig, met z’n allen aan tafel nog wel. Hoe is het om in 2018 een veelbelovende jonge artiest in de Nederlandse popmuziek te zijn? Just listen to the ladies.

NICO

Een voornaam zonder achternaam, voor altijd verbonden aan het beeld van een bloedmooie vrouw die met haar markante diepe stem meezong op De Banaan van The Velvet Underground. Ze richtte zichzelf te gronde en stierf dertig jaar geleden. Met het verschijnen van de film Nico, 1988 staat de spotlight dit voorjaar nog eenmaal op de femme fatale.

OOR 4 ligt vanaf donderdag 12 april in de winkel. Je kunt OOR natuurlijk ook gewoon online bestellen en thuis laten bezorgen. Wil je liever een abonnement? Dan krijg je van ons een gaaf welkomst­cadeau. Lees je OOR liever digitaal? Check dan de OOR Magazine app voor tablet en smartphone in de App Store of Google Play of onze web app.

Actie: als je nu een abonnement neemt op OOR kies je zelf je eigen welkomstgeschenk, zoals tickets voor de leukste festivals of een van de nieuwste cd-pakketten!