DEZE MAAND IN OOR!

Eindelijk is het dan zover: we maken ons op voor een enorme golf, die niéts met corona te maken heeft. De zalen zijn al los, de festivals dartelen er in steeds groteren getale achteraan, de muziekfan staat zowaar voor lastige keuzes in al deze overvloed en ook de veroorzakers van de vrolijke chaos – de artiesten – staan te trappelen in de rij. Zoals Arcade Fire, wiens centrale duo Win Butler en Régine Chassagne zich doodleuk meldden via Zoom, om te praten over hun nieuwe langspeler WE. Sharon van Etten, Kae Tempest, Selah Sue en Porridge Radio prikten ook nog ‘ouderwets’ van afstand in, Kurt Vile en mxmtoon kwamen gewoon naar Nederland, voor Tramhaus pakten we zelf lijn 010 naar Rotterdam, Bart Chabot schoof aan in Bar Americain, terwijl we in het hoofdstedelijke Rijksmuseum rondliepen met David Achter de Molen van Beachdog. Voor wie het allemaal te snel gaat is er deel 2 van onze uitgebreide Mental Health In De Pop-special. En verder vind je natuurlijk de gebruikelijke vrachtwagenlading aan recensies in deze nieuwe editie van OOR. 

ARCADE FIRE

Vanuit hun studio in huidige thuishaven New Orleans vertelt het echtpaar Win Butler en Régine Chassagne ons alles over WE, hun zesde, maar met veertig minuten ook hun kortste, opgedeeld in twee helften. Helft I gaat over de crises die de mensheid de laatste tijd meemaakt (Trump, corona, klimaat), helft WE over datgene wat ons als mensen verbindt en zin geeft.

KURT VILE

42 is ie nu, de psychedelische indierocker uit Philadelphia, al lijken z’n haardracht, kledingkeuze, muzieksmaak en levensvisie ergens halverwege tot stilstand te zijn gekomen. Toen de wereld tot stilstand kwam, ging Kurt Vile in z’n hoofd op de ene trip na de andere. (watch my moves) is het resultaat, uitgesponnen en fantasievol, volgens het bekende recept.

BEACHDOG

Introducing: Beachdog. Al kennen we de frontman David Achter de Molen maar al te goed. Hij was zanger van John Coffey, maakt sindsdien podcasts en stort zich nu in een nieuw muzikaal avontuur, wederom met een keiharde rockband. Met het debuut van Beachdog onder de arm, nemen we David mee naar het Rijksmuseum, waar een oude bekende wacht…

SHARON VAN ETTEN

Het nieuwe album van de Amerikaanse zangeres heet We’ve Been Going About This All Wrong, gemaakt en geschreven in lockdown – gelukkig was ze net verhuisd naar Californië. De titel past helemaal bij de zachtaardige, bedachtzame, bescheiden, onzekere en zorgzame persoon die ze is. Wij vleien ons met een luisterend oor neer op de divan bij Sharon van Etten. 

KAE TEMPEST

Kae – voorheen Kate – Tempest identificeert zichzelf sinds 2020 als non-binair. De 36-jarige uit Zuidoost-Londen is naast muzikant ook een gewaardeerd auteur van poëzie, essays, toneelstukken en een roman. Vorige maand verscheen Kae’s derde soloalbum, The Line Is A Curve, een onontkoombare, fantastische plaat op het snijvlak van muziek en spoken word.

PORRIDGE RADIO

Dana Margolin (28), afgestudeerd antropologe, woordkunstenares en artistiek aangelegde eenling, geldt als een van de grote nieuwe persoonlijkheden in het Britse muzieklandschap. Deze maand verschijnt het derde album van Porridge Radio, Waterslide, Diving Board, Ladder To The Sky, dat opnieuw gedomineerd wordt door de rauwe emoties van Margolin. 

Deze editie van OOR is vanaf dinsdag 3 mei te koop. Bestel ‘m hier, dan zorgen wij dat het tijdschrift bij je op de deurmat valt. Lees je OOR liever digitaal? Check hiervoor de OOR Magazine app voor tablet en smartphone in de App Store of Google Play of onze web app. Liever een abonnement? Dan krijg je van ons een gaaf welkomst­cadeau. Als OOR-abonnee lees je de complete OOR ook gratis op je tablet en via onze website!