DEZE MAAND IN OOR!

‘How much more black could this be? And the answer is none. None more black.’ Nigel Tufnel van Spinal Tap zag het goed, toen hij de eerste persing van Smell The Glove in handen kreeg. De cover van de nieuwe OOR ontlokte een al even inzichtelijke reactie op onze burelen, echter wel met zin en reden: allereerst is diep- en diepzwart de meest statige achtergrond om het machtige Editors op hun welverdiende voetstuk te plaatsen. En zwart, dat was ook de kleur van ons hart toen we vernamen dat collectieve cultheld Mark E. Smith van The Fall zich op 24 januari naar de eeuwige drankvelden had begeven. Een springlevend bezoek aan de eerste en een stemmig eerbetoon aan de tweede tekenen deze late wintereditie van OOR. En vooruit, de black power die Kendrick Lamar uitstraalt past ook nog onder de paraplu – met z’n optreden in de Ziggo Dome in het verschiet schetsen wij de opkomst en impact van dit onomstreden geweten van de hedendaagse hiphopcultuur. Verder spreken we met Django Django, Superorganism, Joep Beving en Maarten Vos, ondergaat Brian Fallon de Lastige Keuzes, leidt Joël Broekaert ons rond door zijn platenkast en spoelen we terug naar de eerste voetstappen van de Pet Shop Boys. En verder natuurlijk de gebruikelijke vrachtwagenlading aan recensies in deze nieuwe OOR !

EDITORS

De gitaar is prominent terug op Violence, het zesde album van Editors, waarmee de rock- en de elektronische kant van de groep weer keurig in balans zijn. Resultaat: negen nummers over dolende zielen die vluchten in liefde en vriendschap in deze dystopische tijden van the modern blues en… Violence. OOR zocht Tom Smith en zijn mannen op in Birmingham.

MARK E. SMITH

Mark E. Smith is niet meer. Waarmee automatisch een einde is gekomen aan de 42-jarige carrière van The Fall, misschien wel de laatste écht compromisloze postpunkband van Engeland. OOR sprak de notoir wispelturige, cynische en vaak onhandelbare zanger meermalen en herplaatst als eerbetoon onze legendarische encounter uit 1983 nu integraal.

DJANGO DJANGO

De muziek van dit Schotse viertal laat zich ook op derde langspeler Marble Skies onmogelijk in een hokje stoppen en eenmaal in gesprek met drummer/bandleider Dave Maclean wordt duidelijk waarom: een levenslange, obsessieve muziekfreak, fanatiek platenverzamelaar en dj, die eenmaal gevraagd naar zijn sleutelplaten net zo vaak buiten de lijntjes kleurt als zijn band.

KENDRICK LAMAR

Wie bidt voor Kendrick Lamar, de onbetwiste hiphopkoning van 2018 en misschien wel de belangrijkste Afro-Amerikaanse denker na Obama? De hyperintelligente asceet, zoeker en ziener? Rapporterend vanuit Compton, het epicentrum van de gangstarap, maakt hij de wereld duidelijk hoe het is om zwart te zijn in het Amerika van nu. Een beschouwing.

BRIAN FALLON

Hij is meer dan ‘die ene van The Gaslight Anthem’, zo bewijst Brian Fallon met zijn tweede soloplaat Sleepwalkers. Al klinkt hij daar uiteindelijk toch weer vooral als de Brian Fallon die we allemaal kennen van, juist, het moedernest. Dat overigens ook weer gaat toeren om het 10-jarig jubileum van The ’59 Sound te vieren. OOR legde hem de Lastige Keuzes voor.

PET SHOP BOYS

Wist U dat Neil Tennant nooit een voet in de naamgevende dierenwinkel heeft gezet? Dit, en meerdere bijzondere anekdotes in onze rewind naar de vroege Pet Shop Boys. Hun eerste drie albums Please, Actually en Introspective komen opnieuw uit en de enigmatische zanger vond tijd en zin om met OOR die allereerste voetstappen nog eens na te lopen. Back to the 80’s!

OOR 2 ligt vanaf donderdag 15 februari in de winkel. Je kunt OOR natuurlijk ook gewoon online bestellen en thuis laten bezorgen. Wil je liever een abonnement? Dan krijg je van ons een gaaf welkomst­cadeau. Lees je OOR liever digitaal? Check dan de OOR Magazine app voor tablet en smartphone in de App Store of Google Play of onze web app.

Actie: als je nu een abonnement neemt op OOR kies je zelf je eigen welkomstgeschenk, zoals tickets voor de leukste festivals of een van de nieuwste cd-pakketten!