DEZE MAAND IN OOR!

En zo zit popjaar 2019 er alweer (bijna) op. Wat zeggen we: het einde van een decennium is in zicht! Reden genoeg voor OOR om naast de gebruikelijke kerst-reflectie ook eens goed uit te zoomen naar de voorbije tien jaar. We hebben veertig beste platen van de jaren ’10 op een rij gezet en de twintig beste ook nog eens voorzien van persoonlijke duiding door onze topschrijvers. Wie niet genoeg van lijstjes kan krijgen zit helemaal goed in deze OOR: ook de vertrouwde eindlijst van 2019 is van de partij, waarbij de winnaar (of winnares?) extra in het zonnetje wordt gezet. De lijst wordt in z’n geheel nog eens doorgelopen met Krezip, die ook nog genoeg over hun eigen triomfantelijke comebackjaar hebben te vertellen. Ook spraken we met Editors, Fontaines D.C., Kensington, komiek Bill Bailey (Lastige Keuzes), indieheld Bill Callahan (Sleutelplaten), het Brusselse hiphopfenomeen Zwangere Guy en leggen we de latere jaren van Pink Floyd nog eens onder de loep in een lijvige Rewind. En verder natuurlijk ook de gebruikelijke vrachtwagenlading aan recensies in deze extra dikke eindejaarseditie van OOR!

OOR’S EINDLIJST

Lijstjes, lijstjes, lijstjes! Tientallen prominente popjournalisten en muziekwatchers pijnigden wederom hun muzikale geweten en zetten hun tien beste, belangrijkste, bijzonderste albums van 2019 op een rij. Onze verdeelsleutel maakte er als vanouds een Eindlijst van – en dit jaar is het er één om van te smullen. Spoiler alert: de dames hadden dit jaar alwéér de broek aan..

EDITORS

Een best of? Dat klinkt gewoon niet juist, in het universum van Editors. Noem Black Gold liever een overzichtscompilatie, waar Tom Smith en kompanen ook nog een achttal prachtige akoestische bonustracks bij leverden. OOR trof Editors de ochtend na het miniconcert in het Amsterdamse Zonnehuis, voor tekst en uitleg bij deze – toch nog – smaakvolle terugblik.

Pink Floyd

De late jaren van Pink Floyd kenmerkten zich door verwoestende kritieken, exorbitante verkoopcijfers en innovatieve live-shows waar de huidige concertindustrie nog steeds naar teruggrijpt. Met de lijvige boxset The Later Years 1987 – 2019 op komst, begeeft OOR zich op de eindeloze rivier waarover de symfonische reus gracieus richting de eeuwigheid dreef.

DE 40 BESTE ALBUMS VAN DE JAREN ‘10

Tradities moet je koesteren, dus zet OOR de beste albums van de afgelopen tien jaar in een overzichtelijke top 40, in volgorde van zwaarte, gekozen door zowat het hele colofon. De beste twintig werden door diezelfde scribenten van een persoonlijke noot voorzien. Dus zie hier: de 40 van de jaren ’10!

KENSINGTON

Mijlpaal na mijlpaal stapelde het Utrechtse viertal de afgelopen jaren op elkaar, maar na de Johan Cruijff Arena was het tijd voor bezinning. Voor hun vijfde album trokken Eloi, Casper, Jan en Niles diep de Canadese wildernis in, om met de tijd aan hun zijde weer terug te keren. Time is het resultaat, opgenomen met Garth Richardson (RATM) en Andy Wallace (Nirvana).

Fontaines D.C.

Vaandeldrager van de nieuwe lawaaigolf uit Dublin en zonder meer één van de podiumsensaties van het jaar: Fontaines D.C., de band van Grian Chatten. Hoewel de ijsberende praatzanger met het spastische handje zich zelf niet laat zien in de catacomben van Paradiso, weet ook gitarist Conor Curley het doorbraakjaar van zijn band prima te duiden.

OOR 12 ligt vanaf donderdag 5 december in de winkel. Je kunt OOR natuurlijk ook gewoon online bestellen en thuis laten bezorgen. Wil je liever een abonnement? Dan krijg je van ons een gaaf welkomst­cadeau. Lees je OOR liever digitaal? Check dan de OOR Magazine app voor tablet en smartphone in de App Store of Google Play of onze web app. Als OOR-abonnee lees je de complete OOR ook gratis via onze website!

Actie: als je nu een abonnement neemt op OOR kies je zelf je eigen welkomstgeschenk, zoals een te gek boek naar keuze, een koptelefoon of een van de nieuwste cd-pakketten!