DEZE MAAND IN OOR!

Het is weer zover: lijstjes, lijstjes, lijstjes! 60 Nederlandse popjournalisten, radio-dj’s en prominente muziekvolgers stuurden hun top 10 in en het beste album van 2021 is… Sometimes I Might Be Introvert van Little Simz! De Britse rapper laat daarmee Hey What van Low en Afrique Victime van Mdou Moctar achter zich. In de speciale eindejaarseditie van OOR reageren zowel Little Simz als Low op de uitslag, terwijl de Eindlijst zelf onder de loep gelegd wordt door podcastduo . En uiteraard pakt OOR vanwege de feestdagen uit met meer moois: niemand minder dan Barry Hay is onze laatste coverheld van 2021, het jaar waarin de Golden Earring ter ziele ging, maar de zanger met oudgedienden Bart Chabot en Anton Corbijn nog één keer alle registers opentrekt. Ook ontmoetten we Warren Ellis, Froukje, Rico, Bill Callahan & Bonnie ‘Prince’ Billy en Jon Hopkins, staan we uitgebreid stil bij zij die ons ontvielen en krijgen we een voorproefje van het boek Neil Young By Hanekroot. Ook aan de gebruikelijke lading aan recensies is gedacht. En verder natuurlijk lijstjes, lijstjes, lijstjes!

EINDLIJST

De top 20 van 2021 is een grenzeloos geheel, dat genre, gender, leeftijd en achtergrond overstijgt. Grote namen (Billie Eilish, The War On Drugs) wisselen af met kersvers talent (Arlo Parks, Dry Cleaning). Pharoah Sanders (81) is de oudste van het stel, Gojira de hardste, Arooj Aftab de meest mysterieuze. Luwten scoort met Draft de hoogste Nederlandse notering.

FROUKJE

Bijna twee jaar na Groter Dan Ik is Froukje allang niet meer dat meisje met dat klimaathitje, maar de meest inventieve en populairste nieuwe popster van het land. ‘Ik ben gewoon een jong iemand in deze wereld die veel nadenkt en die gedachten verwoordt’, zegt ze tegen OOR, vlak voordat ze in Rotterdam haar hit Ik Wil Dansen zingt, met een robothond…

BILL CALLAHAN & BONNIE ‘PRINCE’ BILLY

Tijdens de eerste lockdown sloegen twee van de grootste Amerikaanse indietroubadours de handen ineen. Bill Callahan en Will Oldham kozen twintig songs uit om op afstand te coveren, bijgestaan door vele speciaal uitgenodigde muzikanten. Blind Date Party werd zo een hartverwarmend project. Een dubbelinterview.

GOLDEN EARRING

In 1986 bestond de Golden Earring 25 jaar en volgden Bart Chabot en Anton Corbijn de band een jaar lang op de voet, resulterend in een legendarisch drieluik. Nu, 35 jaar later, is de Earring ter ziele, maar bundelen de hoofdpersonen van toen de krachten nog eenmaal voor een passend slotstuk. Een zonnig Den Haag is het decor voor een ontmoeting met Barry Hay.

WARREN ELLIS

Australiër, multi-instrumentalist, Bad Seed-in-chief en nu zelfs auteur: Warren Ellis mag het zichzelf allemaal noemen. En hij vertelt honderduit, vlak voor één van de Carré-concerten die hij in oktober met Nick Cave geeft. Over zijn broodheer, zijn illustere verleden en natuurlijk zijn boek Nina Simone’s Gum. Het relaas van een – heel bijzonder – stukje kauwgum.

RICO

Het was een goed jaar voor Rico. In augustus kwam zijn derde soloalbum Rated R uit, waarop de Zwolse rapper energiek, spitsvondig en vrolijk klinkt. Rico heeft op zijn 43ste, twintig jaar nadat Opgezwolle debuteerde, een tweede jeugd gevonden. En een nieuwe hobby: vogels kijken, met zijn vrienden. OOR sloot aan bij de Koekoeksklan in de uiterwaarden van Zwolle.

Deze editie van OOR ligt vanaf donderdag 2 december in de winkel. Bestel ‘m hier, dan zorgen wij dat het tijdschrift bij je op de deurmat valt. Lees je OOR liever digitaal? Check hiervoor de OOR Magazine app voor tablet en smartphone in de App Store of Google Play of onze web app. Liever een abonnement? Dan krijg je van ons een gaaf welkomst­cadeau. Als OOR-abonnee lees je de complete OOR ook gratis op je tablet en via onze website!