DEZE MAAND IN OOR!

Pinkpop, anyone? Nederlands grootste popfestival beleeft dit jaar z’n vijftigste editie en OOR pakt uit! Niet alleen duiken we onze eigen archieven in voor het grote Pinkpop Plakboek, we spreken ook met de hoofdpersonen uit de roerige Pinkpop-historie, plus enkele klinkende namen die op 8, 9 en 10 juni het grote feest in Landgraaf komen opluisteren. Jan Smeets, Willem Venema, Jan Douwe Kroeske, Jack Poels (Rowwen Hèze) en Andy Summers (The Police) halen herinneringen op, afsluiters Marcus Mumford en Armin van Buuren blikken vooruit op wat komen gaat en voor The Cure zoomen we in op sleuteljaar 1986 – essentieel voor zowel de band als het festival. Naast alle Pinkpoppret gaan we op audiëntie bij The National en Mac DeMarco, stippel je je eigen topzomer uit met onze uitgebreide Festivalgids en natuurlijk vind je ook de gebruikelijke vrachtwagenlading aan recensies in deze extra roze, extra dikke OOR!

 
 

PINKPOP

Vijftig keer Pinkpop – dat is een halve eeuw aan verrassingen, ontdekkingen, plensbuien, hittegolven, hoge pieken en diepe dalen. OOR was er bijna vanaf het begin bij en wie wat bewaart, die heeft wat. De gang langs alle 49 edities tot nu wordt ook nog eens opgeluisterd door de herinneringen van Jan Smeets, Willem Venema, Jack Poels en Jan Douwe Kroeske.

THE CURE

De band die Pinkpop redde mag op het jubileum natuurlijk niet ontbreken. Op die magische mei-avond in 1986 zorgde de Britse new wave-band voor een massale toeloop, al moesten Robert Smith en kompanen zelf ook van ver komen. Slechts een paar jaar eerder was de gedroomde headliner nog zelfs dood en begraven, al werd de Grote Belofte dan toch ingelost.

THE POLICE

The Police op de vijftigste Pinkpop? Een aanhoudend maar vergeefs gerucht, hoewel gitarist Andy Summers maar al te graag terugkeert naar het festival waar z’n band in 1979 doorbrak. Op 6 juni opent Summers in Maastricht z’n fototentoonstelling A Certain Strangeness, een avond later treedt hij op in Heerlen en ook een bezoekje aan Landgraaf staat gepland.

MUMFORD & SONS

Vierde plaat Delta betekende afgelopen najaar een sprong voorwaarts voor Mumford & Sons: na het elektrische Wilder Mind waren de vertrouwde ingrediënten (banjo!) weer op hun plaats, zij het met een eigentijdse twist. Marcus Mumford blikt vooruit op zijn terugkeer naar Landgraaf, als headliner ditmaal, middels een bijzondere aflevering van de Lastige Keuzes.

ARMIN VAN BUUREN

Kers op de taart van deze vijftigste Pinkpop is Armin van Buuren. De Nederlandse top-dj werd meermalen uitgeroepen tot beste van de wereld en mag in Landgraaf in de kleine uurtjes het licht uitdoen op de Mainstage – een unicum in de festivalgeschiedenis. OOR is benieuwd naar de bouwstenen van Armin als muzikant én fan en gaat op zoek naar z’n sleutelplaten.

THE NATIONAL

Ook buiten de roze bubbel dendert de muziekwereld voort, zo bewijst The National. I Am Easy To Find, hun achtste, is doorwrocht, groots en fascinerend. Na #MeToo draagt de band de sleutels over aan de vrouwen, wier stemmen heerlijk met het groepsgeluid aan de haal gaan. Gitarist/componist Bryce Dessner geeft vanuit zijn woonplaats Parijs tekst en uitleg.

OOR 5 ligt vanaf donderdag 9 mei in de winkel. Je kunt OOR natuurlijk ook gewoon online bestellen en thuis laten bezorgen. Wil je liever een abonnement? Dan krijg je van ons een gaaf welkomst­cadeau. Lees je OOR liever digitaal? Check dan de OOR Magazine app voor tablet en smartphone in de App Store of Google Play of onze web app. Als OOR-abonnee lees je de complete OOR ook gratis via onze website!

Actie: als je nu een abonnement neemt op OOR kies je zelf je eigen welkomstgeschenk, zoals een te gek boek naar keuze, festivaltickets of een van de nieuwste cd-pakketten!