DEZE MAAND IN OOR!

Het eerste mespuntje kou hangt alweer in de lucht en dat betekent: op naar de platenkast! Want zowel aan het firmament jong (en fris) als oud (en legendarisch) is het in de septembermaand traditioneel een drukte van belang. Christine And The Queens siert inmiddels wereldwijd de covers in de kiosken – en wij van OOR dragen graag een steentje bij aan de universele ‘wees jezelf’-boodschap van het Franse fenomeen. We duiken de geschiedenis in met The Doors (vijftig jaar geleden in Amsterdam) en The Band (even zolang geleden in Big Pink), schakelen tussen verleden en actualiteit met Orbital en kijken vooruit met Kovacs, Villagers, Jungle en Lemon Twigs. Cabaretier Ronald Snijders leidt ons rond door zijn platenkast, Paul McCartney voert de albumrubriek aan, met in zijn kielzog uiteraard weer een vrachtwagenlading aan recensies in deze nieuwe editie van OOR!

 

CHRISTINE AND THE QUEENS

Met wereldwijd 1,3 miljoen verkochte exemplaren maakte debuut Chaleur Humaine (2014) Christine And The Queens groot. Opvolger Chris zal de Franse Queen Of Queer alleen maar nóg groter maken. OOR sprak met de maakster, een dappere alleskunner (zingen, dansen, componeren, produceren) die het hokjesdenken te lijf gaat met haar stomende electropop.

THE DOORS

Op 15 september is het vijftig jaar geleden dat The Doors een bezoek brachten aan Nederland, hun enige met Jim Morrison. Slechts anderhalve minuut stond de legendarische zanger op het podium van het Concertgebouw, bij de verkeerde band nog wel. Hij heeft geen noot gezongen. OOR reconstrueert een roemruchte avond aan de hand van de hoofdrolspelers zelf.

ORBITAL

Het Britse elektronicaduo Orbital ging al twee keer uiteen, in 2004 en 2014. Maar het bloed kruipt nu eenmaal waar het niet gaan kan en dus zijn de broers Paul en Phil Hartnoll er weer, met Monsters Exist. Dansen uit woede over de Brexit. ‘Het is echt levensgevaarlijk om ons af te keren van Europa. Daar komt niks goeds van, alleen maar het risico op fascisme.’

KOVACS

Haar voornaamste handelsmerk, de bontmuts, is verdwenen. ‘Fokking warm, de hele tijd.’ Maar voor de rest staat Sharon Kovac er weer. Met een nieuw album, Cheap Smell, sluit ze een donkere periode af. In een bijzondere dubbelslag portretteert OOR-fotograaf Martijn van de Griendt haar in woord en beeld, waar anders dan in hun beider hometown Eindhoven.

THE BAND

The Band was niet zomaar een band: ze zetten Bob Dylan onder stroom en de popwereld van de late jaren zestig in vuur en vlam, als een knisperend haardvuur. Vanuit de diepste roots van de Noord-Amerikaanse muziektraditie verpakte het overwegend Canadese vijftal een enorme diversiteit aan stijlen in hapklare rock & roll. Het begon allemaal met Music From Big Pink.

VILLAGERS

Na het wat sobere realisme van voorganger Darling Arithmetic doet de warme positieve gloed die hangt over het vierde Villagers-album The Art Of Pretending To Swim haast weldadig aan. Een heerlijke plaat over hoe we allemaal spartelen, maar net doen alsof we weten hoe het moet: ‘leven’. In Conor O’Briens hoofd zijn de gordijnen in ieder geval geopend voor de zon.

OOR 9 ligt vanaf donderdag 13 september in de winkel. Je kunt OOR natuurlijk ook gewoon online bestellen en thuis laten bezorgen. Wil je liever een abonnement? Dan krijg je van ons een gaaf welkomst­cadeau. Lees je OOR liever digitaal? Check dan de OOR Magazine app voor tablet en smartphone in de App Store of Google Play of onze web app.

Actie: als je nu een abonnement neemt op OOR kies je zelf je eigen welkomstgeschenk, zoals tickets voor de leukste festivals of een van de nieuwste cd-pakketten!