DEZE MAAND IN OOR!

‘Stop de persen’, klonk het voor het eerst sinds lange tijd weer op de OOR-burelen, toen er op slag van deadline ineens witte rook kwam uit Dublin: The Edge was bereid om ons te woord te staan over Songs Of Surrender, een veertig songs tellend retrospectief met louter U2-klassiekers in een nieuw, ingetogen jasje. Dat betekende dat Inhaler (ook geen onbekende in het U2-kamp), Sophie Straat, Orbital, Naaz, Lankum, The Vices, De Toegift, de politieke strapatsen van Roger Waters en de voorpublicatie van The Beach Boys in Holland even ruimte moesten maken – of in het geval van Navarone aan de bar: een krukje opschuiven – voor dit exclusieve onderhoud met de artistiek directeur van ’s werelds grootste rockband. Het resultaat mag er zijn: Edge praatte honderduit over verleden, heden en toekomst, Anton Corbijn leverde een unieke coverfoto (gemaakt in Tanger, Marokko ten tijde van Achtung Baby). En verder vind je natuurlijk ook weer de gebruikelijke vrachtwagenlading aan recensies in deze nieuwe editie van OOR!

U2

The Edge over Songs Of Surrender, een lijvige re-imagining van allerhande sleutelsongs uit U2’s oeuvre. Ingetogen en intiem in plaats van grote gebaren en gierende gitaren. Terwijl Bono z’n autobiografie afmaakte, vertaalde de gitarist vier decennia aan muziek naar de realiteit van 2023. En we vroegen natuurlijk ook naar drummer Bram van den Berg.

INHALER

Het gaat Elijah Hewson en z’n vrienden voor de wind. Debuut It Won’t Always Be Like This haalde eerste plek van de Britse en Ierse albumlijst, opvolger Cuts & Bruises heeft alles in zich om die prestatie te evenaren. We treffen de band, op de toppen van de eerste succesgolf, klaar om te stunten in de Champions League (en te toeren met Arctic Monkeys).

NAAZ

Ontwapenend keert ze terug aan het front – ja, dat kan, als je Naaz bent. Vijf jaar geleden hing de grote doorbraak in de lucht, Naaz besloot de hele muziekindustrie echter de rug toe te keren. Met Never Have I Ever presenteert de Nederlands-Koerdische zangeres dan eindelijk haar debuutplaat, zónder de pophits, maar met genoeg bagage voor een muzikale wereldreis. 

SOPHIE STRAAT

Smartlap Is Niet Dood heet het langverwachte debuut van Sophie Straat, waarop de Amsterdamse zangeres diezelfde smartlap juist achter zich laat. Draaiorgeldeuntjes hebben plaatsgemaakt voor ska, shoegaze en drum ‘n’ bass, maar haar drijfveer is en blijft het protest. ‘Sommige mensen willen ons pijn doen. Dat hoort er een beetje bij, denk ik.’

ROGER WATERS

Terwijl steeds meer zalen hem cancellen, staan de drie shows die Roger Waters in de Ziggo Dome zal geven nog altijd overeind. Net als het voormalig Pink Floyd-opperhoofd zelf, die het wel gewend is om onder vuur te liggen vanwege zijn politieke opvattingen, maar door zijn uitspraken over de Oekraïne wel érg in het nauw komt. Activist of provocateur? 

ORBITAL

Hoe lang kun je relevant blijven in de snelle, steeds vooruitkijkende wereld van de dance? Minstens drie decennia, bewijst het Britse duo Orbital. Nu ook weer met hun vorige maand verschenen nieuwe album Optical Delusion, vertrouwd en toch fris, gelaagd dansbaar en toch vol punky boosheid. In gesprek met de onnavolgbare gebroeders Phil en Paul Hartnoll.  

Deze editie van OOR is vanaf dinsdag 14 maart te koop. Bestel ‘m hier, dan zorgen wij dat het tijdschrift bij je op de deurmat valt. Lees je OOR liever digitaal? Check hiervoor de OOR Magazine app voor tablet en smartphone in de App Store of Google Play of onze web app. Liever een abonnement? Dan krijg je van ons een mooi welkomst­cadeau. Als OOR-abonnee lees je de complete OOR ook gratis op je tablet en via onze website!