DEZE MAAND IN OOR!

Zoomen met The Boss! Voor wie ooit dagelijks naar kantoor ging is de videoconferentie anno 2020 het nieuwe normaal, wij van OOR vinden het vooral bijzonder om onze hoofdgast op grote afstand toch letterlijk voor de neus te zien en horen. Bruce Springsteen is inmiddels 71, omhult zich op de hoes van Letter To You zelfs met sneeuw, maar blijkt op de plaat zelf allesbehalve in de winter des levens te zijn beland. Reflectie en een tikje melancholie, oké. Maar dit twintigste album, ondersteund door de good old E Street Band, bewijst vooral dat de glory days allesbehalve voorbij zijn. Verder spreken we met Elvis Costello, belichten we de nieuwe film van Nick Cave en vieren we dat U2’s tweede jeugd met All That You Can’t Leave Behind inmiddels twintig jaar voortduurt. Alleen maar ouwe lullen in de najaars-OOR? Welnee: we zetten alle hoofdrolspelers in de nieuwe Nedersynthpop op een rij (Stippenlift, Elias Mazian, Meetsysteem, De Ambassade, De Witte Kunst) en laten in de uitgebreide audiospecial gevestigde namen (Jacco Gardner, Michel Schoots, Frans Hagenaars) en jong talent (Upsammy, Casper van der Lans van Personal Trainer en Teddy’s Hit) aan het woord over hun voorkeuren in het universum dat Geluid heet. En uiteraard vind je ook de gebruikelijke vrachtwagenlading aan recensies in deze nieuwe editie van OOR!

BRUCE SPRINGSTEEN

Op Letter To You grijpt Bruce Springsteen sterk terug naar zijn glorietijd van de jaren zeventig en tachtig met de E Street Band, die nog niets van z’n oude kracht verloren blijkt te hebben. Letter To You is een lekkere, goudeerlijke rockplaat met een stevig bandgeluid en de nodige spirituele en universele thematiek. Tekst en uitleg komt van The Boss zelf, via Zoom.

ELVIS COSTELLO

Zoals het klokje thuis tikt, tikt het nergens. En omringd door z’n gezin in z’n cabin op Vancouver Island lijkt de tijd geen vat te krijgen op Elvis Costello, de angry young man van weleer. Vlak voor de coronabom barstte begon hij in Helsinki en Parijs aan Hey Clockface, waarop hedendaags experiment wordt afgewisseld met jazz en big band. Costello vertelt zelf.

NICK CAVE

Wie dacht een goed beeld te hebben van Nick Cave, zal dat na de film Idiot Prayer – Nick Cave Alone At Alexandra Palace toch een beetje moeten bijstellen. Niet zozeer omdat de in elegant zwart Gucci-pak gehulde zanger in deze so(m)bere soloperformance zijn persoonlijke ziel en zaligheid blootlegt, maar omdat hij je de essentie van zijn artistieke wezen laat zien.

DE NIEUWE NEDERSYNTHPOP

Nederlandstalige popmuziek is zo oud als de A12, maar er is weer een nieuwe beweging binnen de discipline te onderscheiden. Kwetsbaarheid, melancholie en subtiele humor zijn het handelsmerk van jonge muzikanten, die zich net zo makkelijk laten inspireren door eighties-synthpop als Ronnie Flex. In gesprek met o.a. Meetsysteem, Elias Mazian en Stippenlift.

AUDIOSPECIAL

Niets is zo subjectief als geluid. Iedereen heeft zijn eigen beleving ervan. Ook over wat ‘goed geluid’ is bestaan oneindig veel meningen. Geluid, sound – het speelt in de popmuziek een cruciale rol, hoewel we het er eigenlijk weinig over hebben. We spreken erover met Nederlandse geluidsbepalers, van Frans Hagenaars tot Upsammy.

U2

Op slag van de nieuwe eeuw schudde U2 de decadente jaren negentig van zich af met tiende album All That You Can’t Leave Behind, hun eerlijkste, puurste, meest menselijke plaat sinds hun begindagen. Beautiful Day, Stuck In A Moment, Elevation en Walk On belandden in de canon, OOR liep in de persoon van Bert van de Kamp uiteraard volop met de muziek mee.

OOR 11 ligt vanaf donderdag 5 november in de winkel. Je kunt OOR natuurlijk ook gewoon online bestellen en thuis laten bezorgen. Wil je liever een abonnement? Dan krijg je van ons een gaaf welkomst­cadeau. Lees je OOR liever digitaal? Check dan de OOR Magazine app voor tablet en smartphone in de App Store of Google Play of onze web app. Als OOR-abonnee lees je de complete OOR ook gratis via onze website!

Actie: als je nu een abonnement neemt op OOR kies je zelf je eigen welkomstgeschenk, zoals een te gek boek naar keuze, een koptelefoon of een van de nieuwste cd-pakketten!