DEZE MAAND IN OOR!

In dit muzikale voorjaar van 2024 zijn alle ogen gericht op de grootste popster van het moment (inmiddels goed voor een miljard dollar): Taylor Swift komt deze zomer naar Nederland, met laatste wapenfeit The Tortured Poets Department in de knip. Wat kan OOR nog toevoegen aan een fenomeen waar alles al over gezegd en geschreven is? Wel, we vroegen het aan bewonderaars Nico Dijkshoorn (oud-OOR columnist) en Loes Wijnhoven van indieduo Clean Pete, die de degens kruisen in een briefwisseling. Als extra duiding zetten we alle albums van Swift op een rij en duikt recensiebeest (en zelfverklaard Swiftie) Randy Timmers het nieuwe album in. Ook St. Vincent, girl in red, Nia Archives en Olivia Rodrigo komen uitgebreid aan bod. Daarbovenop spreken we DIIV, Sprints, Jordan Rakei, Portland en topproducer Steve Lillywhite. Frank Turner neemt ons mee door zijn sleutelplaten, Daniël Lohues schuift aan aan de bar. En natuurlijk weer een lading recensies in deze OOR!

TAYLOR SWIFT

De release van The Tortured Poets Department behoort nu al tot de Grote Gebeurtenissen van popjaar 2024. In aanloop naar de drie concerten in de Johan Cruijff ArenA nemen we het fenomeen Taylor Swift onder de loep: een briefwisseling tussen Loes Wijnhoven (Clean Pete) en Nico Dijkshoorn, een album top 10 en natuurlijk de nieuwe plaat.

GIRL IN RED

Marie Ulven Ringheim leidt een dubbelleven: thuis in Noorwegen doet ze normale-mensen-dingen, maar eenmaal de wijde wereld in verandert ze als girl in red in een superster. Taylor Swift is fan, de TikTok-generatie heeft haar omarmd als queer-icoon en op I’m Doing It Again Baby! toont de Noorse aan dat ze klaar is voor het grote werk.

STEVE LILLYWHITE

Opnieuw een legende in de interviewserie Achter De Knoppen: niemand minder dan Steve Lillywhite schuift aan, per Zoomverbinding vanuit zijn huidige woonplaats Bali, om te praten over zijn werk met onder meer U2, XTC, Siouxsie And The Banshees, Big Country en de nodige producer-collega’s, plus natuurlijk een tipje van de sluier in de kneepjes van het vak.

ST. VINCENT

All Born Screaming, nummer zeven van St. Vincent, is een intense rit door de ziel van Annie Clark. Na vele omzwervingen langs thema’s en personages heeft de Amerikaanse zangeres eindelijk zichzelf gevonden, in een grillig landschap van snijdende synths en gierende gitaren, ergens tussen hemel en hel.

JORDAN RAKEI

De luisteraar hoort in Jordan Rakei een gevoelige jongen met romantische liedjes, maar niets is minder waar: de in Nieuw-Zeeland geboren Australiër – inmiddels opererend vanuit Londen – ziet muziek als een wiskundig probleem en benadert zijn songs dan ook mathematisch. Al lijkt The Loop desondanks zijn meest persoonlijke reis tot nu toe.

FRANK TURNER

Punktroubadour Frank Turner is met Undefeated alweer toegekomen aan z’n tiende album, thuis opgenomen en zelfgeproduceerd. De Engelsman keert terug naar zijn roots, maar waar liggen die precies? En hoe kijkt hij zelf aan tegen zijn punk- en hardcoreverleden aan de ene kant en zijn akoestische gitaarliedjes aan de andere? OOR’s Sleutelplaten bieden uitkomst.

Deze editie van OOR is vanaf dinsdag 7 mei te koop. Bestel ‘m hier, dan zorgen wij dat het tijdschrift bij je op de deurmat valt. Lees je OOR liever digitaal? Check hiervoor de OOR Magazine app voor tablet en smartphone in de App Store of Google Play of onze web app. Liever een abonnement? Dan krijg je van ons een mooi welkomst­cadeau. Als OOR-abonnee lees je de complete OOR ook gratis op je tablet en via onze website!