DEZE MAAND IN OOR!

Duizend bommen en granaten, het is zover! Zo luidde ongeveer de vreugdekreet afgelopen zomer, toen een vage notie (‘Zouden we onderhand niet aan de duizend OOR-edities zitten?’) de feestelijke waarheid werd. Het échte feestje bewaren we nog even tot onze vijftigste verjaardag in het voorjaar van 2021, maar OOR pakt niettemin uit in dit jubileumnummer. We hebben namelijk niet één (de geschiedenis van zowel de muziek als de luisteraar, dwars door al die duizend OOR) maar twee specials vervaardigd: Lazarus, de musical van David Bowie, beleeft z’n Nederlandse première en wij zetten het bijzondere verhaal van het werkstuk én z’n maker op een rijtje. Verder spraken we met het op en top Britse Elbow, hun Amerikaanse evenknie Wilco, voormalig Sonic Youth-heldin Kim Gordon en leidt acteur/zanger Maarten Heijmans ons rond in zijn platenkast. En natuurlijk vind je ook weer de gebruikelijke vrachtwagenlading aan recensies in deze nieuwe editie van OOR!

DAVID BOWIE

Lazarus is geen standaard musical. Het verhaal is wellicht even ongrijpbaar als David Bowie zelf was. Hij overleed enkele weken nadat Lazarus in december 2015 in New York in première ging en nu, bijna vier jaar later, is eindelijk Nederland aan de beurt. Visueel spektakel in overvloed, al zijn het de songs die Lazarus maken. Een analyse van de setlist.

ELBOW

Giants Of All Sizes heet de achtste plaat van Elbow, de sympathieke band met het grote hart. Zanger/tekstdichter Guy Garvey kreeg het de afgelopen tijd zwaar voor de kiezen: hij verloor z’n vader en twee boezemvrienden, al vindt de Grote Vriendelijke Reus troost in z’n jonge zoon. OOR toog naar de pub in Manchester voor het donkerste Elbow-hoofdstuk tot nu toe.

OOR 1000

Nee, geen top 1000 van wat dan ook. Te versnipperd, te nikszeggend, te plichtmatig. OOR duikt z’n archief in op zoek naar eerdere (ongemerkt gepasseerde) mijlpalen. We vonden nummer 100, 200, 300, et cetera. Wat waren dat voor edities en wat zeiden ze over de muzikale tijd waarin we leefden? Een historie in hondertallen, een toonaangevende tijdreis.

WILCO

Ode To Joy, het elfde album van het Amerikaanse alt.rock-instituut Wilco, zou je een handreiking kunnen noemen. Een handreiking in een muzikaal landschap waarin fenomenen als klimaatcrisis, populisme en sociaal-politieke verdeeldheid nooit bij naam genoemd worden, maar wel een sleutelrol spelen. Jeff Tweedy wijst de weg naar het gezond verstand.

OOR 10 ligt vanaf donderdag 10 oktober in de winkel. Je kunt OOR natuurlijk ook gewoon online bestellen en thuis laten bezorgen. Wil je liever een abonnement? Dan krijg je van ons een gaaf welkomst­cadeau. Lees je OOR liever digitaal? Check dan de OOR Magazine app voor tablet en smartphone in de App Store of Google Play of onze web app. Als OOR-abonnee lees je de complete OOR ook gratis via onze website!

Actie: als je nu een abonnement neemt op OOR kies je zelf je eigen welkomstgeschenk, zoals een te gek boek naar keuze, een koptelefoon of een van de nieuwste cd-pakketten!