DEZE MAAND IN OOR!

In 1967 beleefde de (muziek)wereld de Summer Of Love, maar nu, vijftig zomers later, zijn we boos. Allemaal, iedereen, overal. Op alles, iedereen, overal. Links en rechts staan lijnrecht tegenover elkaar, onvrede regeert, muziek reageert – althans, voor zover dat mogelijk is. Maar boos is iedereen: reden genoeg om het vakantieseizoen op te luisteren met de Grote Boze Zomer OOR! Waar onze coverhelden van Arcade Fire hun observaties nog subtiel en onderhuids verpakken, zijn er ook zwaardere jongens en meisjes die de ronde doen. Liam Gallagher bijvoorbeeld. Prophets Of Rage! Shaun Ryder met zijn Black Grape. U2, dat The Joshua Tree weer doet herrijzen in Trumps Amerika – het land waarin Kiss-ikoon Gene Simmons nog altijd durft te dromen. En dan is er nog Sylvana Simons, die het Nederland van 2017 voor de spiegel zet, terwijl Wierd Duk ons een blik gunt in zijn platenkast. Alle kanten van het spectrum komen aan bod in deze vlijmscherpe editie van OOR. En niet gevreesd: we zijn de gebruikelijke vrachtwagenlading aan cd-, film- en boekenrecensies natuurlijk niet vergeten!

ARCADE FIRE

OOR schuift exclusief aan bij de gebroeders Win en Will Butler over Everything Now, het nieuwe album van Arcade Fire. Plaats van handeling: backstage op Best Kept Secret, luttele uren voor hun nu al legendarische optreden aldaar. Even voor het gesprek mag OOR als enige en dus ook allereerste in Nederland het album beluisteren. Een impressie van nummer tot nummer, plus een geanimeerd interview.

LIAM GALLAGHER

Daags na z’n verrassingsoptreden op het One Love concert stond de held van Manchester alweer op het podium van Pinkpop. Wij onderschepten Liam Gallagher niet veel later om hem te ondervragen over z’n terugkeer in de spotlights, het Engeland van 2017 en vooral ook z’n nieuwe plaat As You Were, die later dit jaar verschijnt. Een typische Liam-wijsheid geven we alvast mee: lik eens wat vaker aan de spiegel…

PROPHETS OF RAGE

Het is de Summer Of Rage, als het aan de drie muzikanten van Rage Against The Machine, Public Enemy’s Chuck D en Cypress Hills B-Real ligt. Rond de verkiezingen samengekomen als radicale supergroep, nu definitief opgestaan als belichaming van het muzikale verzet in een wereld die door onrecht en ongelijkheid wordt beheerst. Een plaat volgt in september, op Pinkpop spraken wij met Tom Morello.

U2

Dertig jaar na hun ontdekkingsreis in de Amerikaanse cultuur en muziek, trekt het Ierse U2 The Joshua Tree weer overeind. In het land van Trump heeft De Boom een heel nieuwe betekenis, terwijl de klassieker zelf nog altijd huizenhoog overeind staat. OOR duikt het eigen archief in en gaat vanaf de wortels op zoek naar de actuele context van de belangrijkste plaat die U2 ooit maakte.’

PRINCE

Een jaar na diens overlijden straalt de ster van Prince nog altijd hoog aan de hemel. Om de heruitgave van Purple Rain op te luisteren, schoof OOR aan bij Susan Rogers – in de hoogtijdagen de onmisbare technische rechterhand van het genie, tegenwoordig een zeer gedistingeerd professor in Boston. Rogers werpt nieuw licht op de persoon, de professional én de popster die Prince allemaal in zich droeg.

SYLVANA SIMONS

Als presentatrice van TMF groeit Sylvana Simons in de jaren negentig uit tot de Dutch Queen Of R&B. Zij is in die tijd het voortvarende en vrolijke gezicht van het welslagen van de multiculturele samenleving. Een kwart eeuw later ziet de Umwelt er heel anders uit, al blijft Sylvana onbewogen in de spotlights staan, nu als soms controversiële, maar altijd uitgesproken politica. Een geëngageerde ontmoeting.

OOR 7 ligt vanaf donderdag 6 juli in de winkel. Je kunt OOR natuurlijk ook gewoon online bestellen en thuis laten bezorgen. Wil je liever een abonnement? Dan krijg je van ons een gaaf welkomst­cadeau. Lees je OOR liever digitaal? Check dan Blendle of de OOR Magazine app voor tablet en smartphone in de App Store of Google Play of onze web app.

Actie: als je nu een abonnement neemt op OOR kies je zelf je eigen welkomstgeschenk, zoals tickets voor Rise Against in de AFAS Live, Welcome To The Village (met Franz Ferdinand) in Leeuwarden of een van de nieuwste cd-pakketten!