DEZE MAAND IN OOR!

Wordt het dan toch nog (een beetje) zomer? De bevrijdende 1 juno ligt alweer een maand achter ons, 1 julij betekent zelfs een onverwacht grote stap naar iets wat op normaal lijkt. Dus wat doet OOR: naar buiten met die hap! De eerste beproeving van de coronacrisis zit er op en met een imposante reeks ontmoetingen zwaaien we de lockdown vaarwel, in de vrije openlucht, samen, zoals ’t hoort. Wel op 1,5 meter afstand uiteraard, al bleken Faberyayo, Tim Knol, Candy Dulfer, Stephen Emmer, Ferry Heijne, Marien Dorleijn, Marike Jager en Lucky Fonz III ook mét coronamaatregelen in staat nader tot elkaar te komen. Roosbeef, Zwangere Guy, Eefje de Visser en Sticks bleven thuis, waar Zoom de vakbroeders en –zusters alsnog wist te verbinden. Het artiestengilde der lage landen maakt halverwege rampjaar 2020 de balans op. En zo neemt OOR dan toch een voorschot op een bij voorbaat tot mislukken gedoemd seizoen, waarin niets zeker is, behalve dat de zon schijnen zal. Al blijft het ook nieuw plaatwerk regenen, zo bewijzen Fontaines D.C., Lianne La Havas en Protomartyr, die vanuit de besloten buitenwereld inprikten. Verder de vertrouwde vrachtwagenlading aan recensies in deze nieuwe editie van OOR!

FABERYAYO & TIM KNOL

De één ging aan de wijn, de ander aan de wandel. Faberyayo bouwde Lego, Tim Knol vertimmerde z’n woning. De rapper van de Jeugd (en meer) en Nederlands meest veelzijdige singer-songwriter hebben meer gemeen dan verwacht: niet alleen runnen ze beiden een label, dankzij de mysterieuze Bob Uit Zuid zijn ze nu zelfs labelmates.

ROOSBEEF & ZWANGERE GUY

Een prachtig odd couple: Zwangere Guy, Vlaanderens hiphoptrots in bange dagen, en Roosbeef (Roos Rebergen), de koningin van het Nederlandstalige indielied. Beiden wonen in België, waar de lockdown een stuk strikter was dan in Nederland. We Zoomen. Hoe was het in tijden van corona en waartoe leidt het?

DULFER & EMMER

Ze brachten de bekendste saxofoonklanken voort die Nederland gekend heeft: Candy Dulfer speelde Lily Was Here, Stephen Emmer tekende voor de riedel van RTL Boulevard – en nog voor honderden andere overbekende tv-tunes. Hij componeerde in lockdown een plaat, zij blies de boel omver en ging tekeer tegen de staat.

FONTAINES D.C.

Zanger Grian Chatten belt in vanaf de bank van zijn ouders in Dublin, bassist Conor Deegan zit op het Ierse platteland vlakbij de oceaan. De lockdown is in volle gang, maar net als de rest van Fontaines D.C. zijn ze klaar om te gáán. A Hero’s Death is de opvolger van hun bejubelde debuut Dogrel, de daarmee veroverde wereld moest helaas nog even wachten.

LIANNE LA HAVAS

Niets kan een mens zo verteren, zo totaal consumeren als de liefde. Lianne La Havas, het derde album van de 30-jarige Britse folksoulzangeres van Grieks-Jamaicaanse origine, gaat over een obsessieve liefde die slachtoffers maakt. Prachtig doorleefd zingt ze over de ups en downs die daarbij horen. ‘Je gaat me laten huilen!’

PROTOMARTYR

Ultimate Success Today is het vijfde album in de tien jaar dat Protomartyr bestaat. Een ijzersterke plaat waarop het viertal uit Detroit lucht en grooves door hun sound blaast. Gebleven is de weerbarstigheid. En zanger Joe Casey heeft nog steeds dezelfde ‘hondenstrontstem’, waarmee het Amerika van Trump genadeloos gefileerd wordt.

OOR 7 ligt vanaf donderdag 2 juli in de winkel. Je kunt OOR natuurlijk ook gewoon online bestellen en thuis laten bezorgen. Wil je liever een abonnement? Dan krijg je van ons een gaaf welkomst­cadeau. Lees je OOR liever digitaal? Check dan de OOR Magazine app voor tablet en smartphone in de App Store of Google Play of onze web app. Als OOR-abonnee lees je de complete OOR ook gratis via onze website!

Actie: als je nu een abonnement neemt op OOR kies je zelf je eigen welkomstgeschenk, zoals een te gek boek naar keuze, een koptelefoon of een van de nieuwste cd-pakketten!