DEZE MAAND IN OOR!

 

’t Is weer (bijna) voorbij, die mooie zomer. Althans, na de bizarre piek van eind juli viel er toch weinig meer te genieten van het oer-Hollandse zomerweer. Knipper twee keer met je ogen en zelfs Lowlands is straks alweer achter de rug. Gelukkig begint de najaarspret ook in platenland vroeg dit jaar en dat betekent Grote Releases van Grote Namen. Het langst kijken we natuurlijk uit naar Tool, de enigmatische metalreus uit LA, die op 30 augustus z’n eerste plaat in 13 jaar uitbrent. Fear Inoculum gaat ie heten, al wisten we dat nog niet toen we in de schroeiende hitte onze fraaie Tool-special in elkaar zetten, met alle encounters met Maynard, Danny, Adam en Justin op een rij. Verder schijnen we ons licht op tienerfenomeen Billie Eilish, praten we met Noel Gallagher, The Lumineers, Spoon, Sergio Pizzorno (van Kasabian, nu solo als The S.L.P.), Richard Reed Parry (van Arcade Fire, nu solo als Richard Reed Parry), Whitney en The Murder Capital. Stuart Murdoch van Belle And Sebastian doet ons zijn sleutelplaten uit de doeken, Ed Kowalczyk van Live neemt ons hoogstpersoonlijk mee naar de hoogtijdagen van Throwing Copper. En verder natuurlijk de gebruikelijke vrachtwagenlading aan recensies in deze nieuwe editie van OOR!

 

TOOL

Op 30 augustus zijn er 4872 dagen verstreken sinds 10.000 Days verscheen – het laatste album van Tool uit 2006. In de tussenliggende dertien jaar was het wachten geblazen. En ook al wisten we nauwelijks iets van de nieuwe Tool – inmiddels aangekondigd als Fear Inoculum – we konden gewoon niet stil blijven zitten. Een kwarteeuw Tool in de OOR-kolommen.

BILLIE EILISH

Op Lowlands komt de 17-jarige stem van haar generatie bewijzen waarom zij ’s werelds meest besproken tiener is. De NME noemde haar show op Glastonbury al ‘once in a generation’ en de hype is helemaal terecht. Billie Eilish verenigt een halve eeuw popmuziek in één stuurse, talentvolle maar vooral eigentijdse verschijning. Teen spirit anno 2019.

BELLE AND SEBASTIAN

Op hun soundtrack voor de film Days Of The Bagnold Summer laat Belle And Sebastian een heel andere kant van zichzelf horen dan we kennen. Het Schotse zevental waagt zich aan een muzikaal uitstapje met meer kamerorkest, maar minder soul en funk dan de laatste albums. Waar dat vandaan komt vertelt zanger/componist Stuart Murdoch in OOR’s Sleutelplaten.

NOEL GALLAGHER

Met de eminentie van de Britse popmuziek is altijd genoeg te bespreken. De ruzie met broer Liam, de legende van Oasis – debuut Definitely Maybe viert z’n 25-jarig jubileum – en met z’n zoveelste uithaal richting politiek, Brexit of hedendaagse pop haalt ie geregeld de headlines. Muzikaal brengt Noel in 2019 drie EP’s, waarvan Black Star Dancing de laatste is.

LIVE

Iedereen kent Throwing Copper, het tweede album van Live uit 1994, met monsterhits als I Alone, Selling The Drama en Lightning Crashes. Maar wat schuilt er achter deze Grote Plaat van het viertal uit York, Pennsylvania? Met het 25-jarig jubileum op zak neemt zanger Ed Kowalczyk ons hoogstpersoonlijk mee langs de geschiedenis van z’n magnum opus.

THE LUMINEERS

Op hun derde album III zoeken The Lumineers meer dan ooit de duisternis op. Wesley Schultz (zang/gitaar) en Jeremiah Fraites (drums, percussie) maakten er een ambitieus werkstuk van, waar de eerlijkheid en integriteit vanaf spat. III vertelt het verhaal van een door alcoholisme geplaagde familie – een taboe dat deels op Schultz’ eigen leven teruggrijpt.

OOR 8 ligt vanaf donderdag 15 augustus in de winkel. Je kunt OOR natuurlijk ook gewoon online bestellen en thuis laten bezorgen. Wil je liever een abonnement? Dan krijg je van ons een gaaf welkomst­cadeau. Lees je OOR liever digitaal? Check dan de OOR Magazine app voor tablet en smartphone in de App Store of Google Play of onze web app. Als OOR-abonnee lees je de complete OOR ook gratis via onze website!

Actie: als je nu een abonnement neemt op OOR kies je zelf je eigen welkomstgeschenk, zoals een te gek boek naar keuze, een koptelefoon of een van de nieuwste cd-pakketten!