DEZE MAAND IN OOR!

Snakt u ook zo naar het ‘oude normaal’? Welnu, de oplossing ligt binnen handbereik. De zalen zijn leeg, de podia stil, de festivals kaputt, maar OOR gaat door! Precies zoals u gewend bent. Zo is de gebruikelijke vrachtwagenlading aan recensies in deze nieuwe editie als vanouds van de partij. En zolang de plaatjes blijven droppen, heeft het artiestengilde iets uit te leggen. Ze vervelen zich ook nog eens een ongeluk, onze nieuwe talenten en oude helden, die maar wat graag hun Skype openen of telefoon opnemen als ze een melding uit Amsterdam in hun schermpje zien staan. The 1975, Car Seat Headrest, Perfume Genius, Moses Sumney, Akwasi, Porridge Radio, Badly Drawn Boy; allemaal gaven ze gehoor. Lijntjes naar boven zijn er ook, bijvoorbeeld om onze geschiedenis met Joy Division uit de doeken te doen. Veertig jaar geleden overleed Ian Curtis en zijn zelfverkozen dood dreunt tot de dag van vandaag door. OOR trof de gekwelde anti-held nog in levenden lijve en opent de archieven, nu Isolation toch de norm is, meteen maar helemaal. Maar deze inktzwarte voorjaars-OOR is toch vooral een eerbetoon aan Bert van de Kamp, ons eigen icoon, die op 9 april op 73-jarige leeftijd overleed. Van alles wat we nu moeten missen, raakt deze ons het hardst. Daarom gaan we, op het toppunt van de lente, voor één keer op z’n zwartst.

JOY DIVISION

Door zijn eigen leven uit te stappen, stapte hij het onze in. Op 18 mei is het veertig jaar geleden dat Joy Division-zanger Ian Curtis zich verhing. Lees mee hoe Paul Evers, toenmalig OOR-redacteur, het fenomeen ontdekte, ontmoette, peilde, verklaarde en ontleedde (‘De groep ontwikkelt zich in een isolatiecel’), en vervolgens betreurde en herdacht.

CAR SEAT HEADREST

Een vooruitziende blik kan Will Toledo niet ontzegd worden: de derde plaat van Car Seat Headrest wordt opgeluisterd door het personage Trait, inclusief volledig beschermend pak en gasmasker. Pandemie of geen pandemie, Making A Door Less Open betekent een nieuwe muzikale fase voor Toledo, die zijn eigentijdse indierockgeluid nu mixt met veel elektronica.

AKWASI

Nu we wel iets opwekkends kunnen gebruiken komt Akwasi, bekend van hiphopcollectief Zwart Licht en als DWDD-tafelheer, met Sankofa. Een heerlijk album, opzwepend, opbeurend en feestelijk, waarop Akwasi Nederlandse hiphop mengt met highlife uit Ghana, het land van zijn afkomst. De ideale plaat om je corona-isolatie dansend mee door te komen.

THE 1975

Notes On A Conditional Form, het vierde album van The 1975, is een ruim tachtig minuten durende uitdaging voor hersens, hart en heupen. Een plaat die je laat dromen en dansen. Een kluif, ja, maar een geniale kluif, die uitleg behoeft. Gelukkig heeft Matt Healy, verreweg de meest interessante Britse poppersoonlijkheid van het moment, daar alle tijd voor…

PERFUME GENIUS

Hoeveel trauma’s kan een mens met zich meetorsen? Mike Hadreas weet wat het is om ondanks zijn verleden vol geweld en verslaving een gelukkig bestaan na te streven. Dat gaat met vallen en opstaan. Zingen helpt, dansen helpt, de liefde helpt. En op vijfde album Set My Heart On Fire Immediately laat de Amerikaan zowaar wat momenten van lichtheid toe.

BADLY DRAWN BOY

Badly Drawn Boy voelt zich herboren: nieuwe eega, wederom vader geworden, van de drank af en ook z’n depressies is Damon Gough de baas. Op het kleurrijke Banana Skin Shoes pogoën de geesten van Beck en de Beastie Boys met elkaar op de beats van de Haciënda, in een stralend soulzonnetje. OOR vroeg de Man Met De Muts naar z’n Sleutelplaten.

OOR 5 ligt vanaf donderdag 7 mei in de winkel. Je kunt OOR natuurlijk ook gewoon online bestellen en thuis laten bezorgen. Wil je liever een abonnement? Dan krijg je van ons een gaaf welkomst­cadeau. Lees je OOR liever digitaal? Check dan de OOR Magazine app voor tablet en smartphone in de App Store of Google Play of onze web app. Als OOR-abonnee lees je de complete OOR ook gratis via onze website!

Actie: als je nu een abonnement neemt op OOR kies je zelf je eigen welkomstgeschenk, zoals een te gek boek naar keuze, een koptelefoon of een van de nieuwste cd-pakketten!