DEZE MAAND IN OOR!

Of je de herfst nou associeert met donkergeel, -rood, -bruin, groen of grijs, Beck heeft de taak op zich genomen om dit onvoorspelbare najaar van kleur te voorzien. Letterlijk en figuurlijk zelfs, want Colors (z’n dertiende langspeler) is een bonte, levendige aaneenschakeling van alle kleuren uit het alternatieve popspectrum. En de maker zelf zat dusdanig lekker op z’n regenboog dat ie OOR uitkoos voor een exclusief belletje over het hoe en wat – bovenop een lijvige beschouwing van de twintig beste songs die hij ooit maakte. Aan wispelturige gesprekspartners geen gesprek deze maand: ook Oscar And The Wolf, St. Vincent, Protomartyr, Destroyer, Moses Sumney en Kelela verschenen voor de microfoon. Verder halen we uit met Fink, ondergaat Jacqueline Govaert de Lastige Keuzes en leidt regisseur Martin Koolhoven ons rond door zijn platenkast. En dan vind je natuurlijk ook nog de gebruikelijke vrachtwagenlading aan cd-, film- en boekenrecensies in deze nieuwe editie van OOR!

BECK

Te midden van de huidige stortvloed aan negatieve, pessimistische, grimmige albums lijkt Beck op Colors juist licht te geven. Zoek je het perfecte tegengif voor door Trump, Kim Jong-un en milieurampen gedicteerde tijden, dan voert de nieuwe Beck je naar de zevende hemel. Het hoe en waarom van de blijde boodschap legt Beck ons zelf uit, met als flinke bonus nog een diepgaande analyse van ’s mans beste songs aller tijden.

ST. VINCENT

In de tien jaar sinds haar debuutalbum Marry Me uit 2007 is Annie Clark alias St. Vincent uitgegroeid tot een even ongrijpbaar als intrigerend fenomeen. Ze is een multi-instrumentalist en een stijlicoon die zich naast muziek als een soort left wing Lady Gaga bemoeit met kunst in allerlei vormen. Nu is er Masseduction, waarop de voorheen soms wat afstandelijke arty pop heeft plaatsgemaakt voor rauwe emoties verpakt in een muzikaal opvallend toegankelijk jasje.

DESTROYER

Dan Bejar is geen makkelijke jongen. Maar wel de eerste sleutelplatengast in lange tijd die enkele dagen voor het interview ter voorbereiding een flinke lijst titels doorstuurde. En zo belandden we al luisterend in een wereld van voornamelijk Britse indiebands uit de late jaren tachtig, die niet alleen een beeld schetsen van de 44-jarige Canadees zelf, maar ook de belangrijkste inspiratiebronnen vormen van elfde Destroyer-langspeler ken.

OSCAR AND THE WOLF

Debuut en doorbraak Entity lanceerde de ambitieuze, eigenzinnige Belg Max Colombie in korte tijd naar electropopsensatie en fashionicoon. Het gebroken hart dat Oscar And The Wolf al die tijd kenmerkte blijkt inmiddels te zijn genezen, maar het contrast van licht en donker is ook vanaf een positieve plek binnen handbereik, zo bewijst max op tweede langspeler Infinity. Van dolende geest tot het pad der oneindigheid – en dat in een jaartje tijd.

BOB MARLEY

Roger Steffens (o.a. fotograaf, schrijver en reggae-archivist) geldt als de grootste, best gedocumenteerde Bob Marley-kenner ter wereld. In de fascinerende biografie Bob Marley vertelt hij diens turbulente levensverhaal aan de hand van interviews met ooggetuigen: muzikanten, mentoren, zakelijke begeleiders maar ook intimi, familie en vrienden van de meest tot de verbeelding sprekende reggae-artiest ooit. OOR sprak met de auteur.

JACQUELINE GOVAERT

Lighthearted Years is de derde soloplaat van voormalig Krezip-zangeres Jacqueline Govaert. Op haar 35e bekijkt ze de wereld van toen door de ogen van nu – en de wereld van nu vanuit haar eigen veilige bubbel met vriend en kids in Haarlem. Het levert een kleurrijk pakket songs op, waarin nostalgie en actualiteit hand in hand gaan, met haar eigen aanstekelijke présence als rode draad. Een grote kwebbel met een vlotte babbel – ideaal voor de Lastige Keuzes!

OOR 10 ligt vanaf donderdag 12 oktober in de winkel. Je kunt OOR natuurlijk ook gewoon online bestellen en thuis laten bezorgen. Wil je liever een abonnement? Dan krijg je van ons een gaaf welkomst­cadeau. Lees je OOR liever digitaal? Check dan Blendle of de OOR Magazine app voor tablet en smartphone in de App Store of Google Play of onze web app.

Actie: als je nu een abonnement neemt op OOR kies je zelf je eigen welkomstgeschenk, zoals tickets voor Stereophonics in de AFAS Live of een van de nieuwste cd-pakketten!