Verhalenbundel De Kunst Van Het Loslaten door Maarten Spanjer

18,50

‘Met enige schroom moet ik bekennen dat ik in mijn vlegeljaren weleens met een collectebus langs de deuren ben gegaan om geld in te zamelen voor de weduwe van de onbekende soldaat. En dat ik het geld toen in eigen zak heb gestoken omdat de weduwe onvindbaar was.’

Dit anekdotische verhaal, kort opgetekend en zo typisch voor een van de beste verhalenvertellers die Nederland rijk is: de bijna 70-jarige Maarten Spanjer, staat in zijn 9 oktober te verschijnen nieuwe boek De Kunst Van Het Loslaten. Maarten Spanje kan putten uit een schat aan ervaringen, opgedaan in de voetballerij, acteurs- en schrijverskringen en uiteraard in het gewone leven. Hij kent deze werelden van binnenuit, maar is er door zijn nuchtere en satirische blik altijd van buitenaf tegenaan blijven kijken. Dit levert op z’n typisch Spanjers humoristische, soms ontluisterende, maar altijd aanstekelijke en boeiende verhalen op.

In De Kunst Van Het Loslaten, waarin je lachspieren behoorlijk op de proef worden gesteld en met alleen maar nieuwe verhalen, vertelt Spanjer de meest bizarre, hilarische en ongemakkelijke avonturen uit zijn veelbewogen leven; van die keer dat hij tijdens een BN’ers reisje door de Braziliaanse jungle de ervaren gids op een dwaalspoor wist te brengen, van een bezoek aan een louche parenclub tot aan een optreden in het tv- programma Waku Waku, waarbij hij de presentator tot wanhoop dreef. Naast hardop lachen is er ook de nodige nostalgie: herinneringen aan onder andere Jules Deelder, Freek de Jonge, Kees van Kooten en Rijk de Gooyer komen voorbij, maar ook Spetters van Paul Verhoeven en jeugdliefde Roxy Music.

De Kunst Van Het Loslaten is een verkwikkende reis door het oergeestige brein van Spanjer en de Nederlandse film- en televisiewereld van de jaren tachtig en negentig.