album
pop

James Bay

Electric Light

REPUBLIC/UNIVERSAL

James Bay maakte met zijn debuutalbum Chaos And The Calm een zeer geslaagde entree. Hold Back The River, Let It Go en Best Fake Smile waren de hits van een lekkere rauwe rockplaat, die hem tot hét talent van 2015 maakten. En ach, die hoed namen we er voor lief bij.

Inmiddels zijn we drie jaar verder en heeft de Engelsman een ware metamorfose ondergaan. De hoed is vervangen door een stoer leren jack en een flitsend kapsel. En ook zijn muziek klinkt behoorlijk anders. Waar Chaos And The Calm opviel door een organische rocksound leunen de songs op Electric Light op computerbeats en zijn de leadvocalen flink elektronisch bewerkt. Daarmee klinkt en oogt Bay heel erg 2018. De vraag is alleen: moeten we daar blij mee zijn? Want niet alleen de productie, ook de songs op Electric Light doen nogal gekunsteld aan. We zijn al halverwege de plaat als er met In My Head een melodie voorbijkomt die zich qua aanstekelijkheid kan meten met de beste songs van zijn debuutplaat. Maar die verzuipt wel in delay en vervorming. Hetzelfde geldt voor Just For Tonight en Fade Out, wat met een meer naturel geluid killer tracks hadden kunnen zijn. En de zin van de hoorspelletjes die kant A en kant B openen, wil ook maar niet duidelijk worden. Gelukkig zijn het niet alleen maar gemiste kansen op Electric Light. Het elektrieke jasje past Wild Love, Wanderlust en I Found You best goed en Pink Lemonade is een leuk Billy Idol-achtig nummer. Maar hoe James Bay aan het eind van de plaat de ballade Slide alleen met piano zingt, bewijst dat zo’n organische aanpak beter bij hem past.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Driemaal Melkweg
nieuws
Anathema

Driemaal Melkweg

Buiten hangt de herfst alweer in de lucht, binnen is het behaaglijk. Ook in de Melkweg, zo weten we uit ...
True Meanings
album
Paul Weller

True Meanings

Paul Weller houdt er de vaart in. Vorig jaar bracht hij A Kind Revolution uit, nu ligt er met True ...
Compilatie Chris Cornell aangekondigd
nieuws
Chris Cornell

Compilatie Chris Cornell aangekondigd

Op 16 november verschijnt er een uitgebreide compilatie van de overleden Chris Cornell. Het album, simpelweg Chris Cornell genaamd, is bedoeld als ...

Recensie: James Bay - Electric Light (album) | OOR