album
Dance

PLAID

Reachy Prints

Ze vieren dit jaar hun 25-jarig jubileum in de frontlinie van de elektronische muziek. En al verleggen ze de laatste jaren minder grenzen dan op hun eerste zelf uitgebrachte EP’s, hun producties zijn nog altijd van hoog niveau . . .

Londenaren Ed Handley en Andy Turner: aanvankelijk met Ken Downie The Black Dog vormend, vanaf 1995 doorgestart als Plaid-duo (waar Downie tevergeefs in z’n eentje de magie van The Black Dog bleef najagen) en de laatste jaren vooral actief op het gebied van film, video, dans, installaties, apps en andere kunsten. Reachy Prints is hun tiende album en begint zoals de beste Plaid-platen fris en fruitig, met speelse, tintelende melodieën en springerige beats. Single Hawkmoth is er één voor die Best Of die er ooit moet komen, met alle feelgood momenten van Plaid op een rij. Handley en Turner, doorgaans zwaar op de hand en vatbaar voor introspectie en melancholie, lijken het jubileum aan te grijpen om nog eenmaal de onbevangenheid en sprankeling van hun begintijd op te proberen te roepen. Een lichtvoetige track als Tether ademt de vrijheid en het plezier van de rave-tijd, toen ze de dansvloer injecteerden met intelligente ideeën en van hiphop, jungle en electro afgeleide beats. Reachy Prints bevat meer van zulke hartverwarmende momenten. Muziek die begin jaren negentig gemaakt had kunnen zijn – zoals hun vroege werk ook nog altijd actueel, want van een andere planeet, klinkt.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Gratis vinyl bij een abonnement op <span class="oor">OOR</span> (vanaf 34 euro)!
abo-actie

Gratis vinyl bij een abonnement op OOR (vanaf 34 euro)!

OOR deelt uit! Neem een halfjaar- of jaarabonnement op OOR en kies je eigen cd-pakket. Met nieuwe lp's van Arcade ...
'Keith! Ronnie!' Parlevinken bij de Stones in A'dam
achtergrond
the rolling stones

‘Keith! Ronnie!’ Parlevinken bij de Stones in A’dam

Drie weken lang streken The Rolling Stones neer in A'dam. Wie oplette, of mazzel had, kon een glimp opvangen van ...
Andy Fletcher was 'de normale man' van Depeche Mode
in memoriam
depeche mode

Andy Fletcher was ‘de normale man’ van Depeche Mode

Depeche Mode-toetsenist Andy Fletcher is op 60-jarige leeftijd overleden. Dat meldt de band op Twitter. Hij zou een natuurlijke dood ...

Recensie: PLAID - Reachy Prints (album) | OOR