indie

Whispering Sons

The Great Calm

PIAS

Postpunk vanuit de donkerste krochten van de new wave. Dat vormde bij de oprichting, ruim tien jaar geleden, de basis voor de destijds jonge band. Er veranderde gedurende de jaren wel het een en ander, maar eigenlijk is Whispering Sons nog meer dan toen een moderne versie van de groepen die in de jaren tachtig het oproepen van duistere sferen tot kunst verheven.

Waar ze vroeger Joy Division of Siouxsie & The Banshees heetten, daar kan deze nieuwe versie van de Vlaamse band soms vergeleken worden met Dry Cleaning, zeker als Fenne Kuppens met haar diepe, donkere stem meer ritmisch praat dan zingt. Nieuwe versie? Ja, de oude drummer kroop achter de toetsen, de bassist ging drummen en producer Bert Vliegen heeft de bas omgehangen. Ook de werkwijze week af. Gitarist Kobe Lijnen en Vliegen kwamen met kant-en-klare demo’s aanzetten, tekstschrijfster Kuppens liet zich conceptueel inspireren op werk van de Amerikaanse dichteres Louise Glück, waarin ze gelijkaardige thema’s ontwaart.

Nog altijd is ook deze derde worp onmogelijk vrolijk te noemen, wel draait het op The Great Calm als geheel meer om een zoektocht richting vooruitgang. Het gitaarwerk is wat steviger en de pianopartijen ademen meer schoonheid, al ontaardt juist de titelsong daarna in een gruizig, donker, noisy, productioneel vervormd stuk. Ook de albumhoes – het interieur van een uitgebrande auto – ademt meer destructiviteit dan hoop.

Koop ‘The Great Calm’ op vinyl
Koop ‘The Great Calm’ op cd

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Gratis vinyl bij een abonnement op <span class="oor">OOR</span> (vanaf 36 euro)!
abo-actie

Gratis vinyl bij een abonnement op OOR (vanaf 36 euro)!

OOR deelt uit! Neem een halfjaar- of jaarabonnement op OOR en kies je vinyl. Met nieuwe lp's van Pearl, English ...
Dark Matter
rock
Pearl Jam

Dark Matter

Pearl Jam lijkt er weer zin in te hebben. De laatste door de pandemie uitgestelde Gigaton-shows werden vorig jaar nog ...
The Tortured Poets Department
pop
Taylor Swift

The Tortured Poets Department

OOR-collega Thomas Snoeijs noemde Taylor Swift onlangs ‘de grote winnaar van de wereldwijde aandachtseconomie’. Een betere omschrijving van de Amerikaanse ...

Recensie: Whispering Sons - The Great Calm