album
PUNKROCK

SMOKE OR FIRE

The Speakeasy

FAT WRECK CHORDS/SONIC RENDEZVOUS

Smoke Or Fire is nou typisch zo’n band die iedere (hardcore) punkrockfan ‘wel leuk’ vindt. Logisch, de band opereerde op de eerste twee albums heel slim ergens tussen Black Flag en Hot Water Music. Dat is dus altijd leuk . . .

Bij de derde langspeler verwachten we zo langzamerhand wel iets meer Joe McMahon. Met The Speakeasy is de band alweer toe aan zijn derde drummer: Ryah Parrish (Darkest Hour). Samen met Gwomper (Avail) op bas moet hij voor het verse bloed zorgen. Helaas, Smoke Or Fire klinkt op The Speakeasy niet beter dan op de vorige platen. Niet alleen voelt deze plaat als een herhalingsoefening, het gebrek aan een eigen smoel begin echt irritant te worden. Daar komt nog eens bij dat McMahon totaal niet bij stem is. Zijn vocalen klinken eentonig, ongeïnspireerd en op momenten zelfs ronduit vervelend. Shotgun en het rustigere Honey I Was Right About The War zijn goede punkrocknummers, maar voor de rest bedienen de heren zich telkens van hetzelfde tempo. En dan vergeet Smoke Or Fire ook nog eens goede refreinen te schrijven. Het zorgt ervoor dat de interessante thema’s die McMahon aansnijdt – racisme, materialisme, terreur – niet uit de verf komen. Een gemiste kans.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Word lid van <span class="oor">OOR</span> en stel je vinyl­pakket samen!
abo-actie

Word lid van OOR en stel je vinyl­pakket samen!

OOR deelt uit! Neem een halfjaar- of jaarabonnement op OOR en kies je eigen cd-pakket. Met nieuwe lp's van Coldplay, ...
ABBA deelt 'Just A Notion', de nieuwe single van 'Voyage'
luisteren

ABBA deelt ‘Just A Notion’, de nieuwe single van ‘Voyage’

Na de eerdere singles 'I Still Have Faith In You' en 'Don’t Shut Me Down' heeft ABBA opnieuw een nummer van ...
Grohl reageert op aanklacht van 'Nevermind-baby'
nieuws

Grohl reageert op aanklacht van ‘Nevermind-baby’

Dave Grohl heeft (heel kort) gereageerd op de aanklacht van Spencer Elden, die als baby op de cover van 'Nevermind' ...

Recensie: SMOKE OR FIRE - The Speakeasy (album) | OOR