festival

North Sea Jazz tips: OOR gidst je door de line-up

Kan North Sea Jazz (7 t/m 9 juli) de jazzliefhebber er weer bovenop helpen? Sinds de laatste editie van het festival verloor de jazzscene zoveel sleutelfiguren dat de dresscode voor dit jaar zwart had kunnen zijn. Terwijl Ahmad, Wayne, Pharoah, Jaimie, Joey en Khan nu met Miles in the sky spelen, lijkt het in de Rotterdamse Ahoy vooral business as usual te gaan worden.

Het meubilair

Foto Hub Dautzenberg

De moderators van northseajazz.com hebben het maar makkelijk, want ze kunnen de halve line-up van de vorige festivaleditie steevast naar de pagina van het huidige jaar copy-pasten. Kurt Elling, Esperanza Spalding, Bill Frisell, Mavis Staples, Marcus Miller, Wynton Marsalis – North Sea kent veel gasten die tot het meubilair behoren. Bijna jaarlijks sieren ze de affiche en denk je vooraf: niet weer. Maar op het podium leveren ze steevast kwaliteit. Kortom: fijn dat ze er weer zijn!

De nieuwe diva

Foto Marc Prodanovic

Uiterlijk vertoon is voor onzekere jonkies. Op North Sea kijkt het publiek niet raar op van trotse, voluptueuze zwarte vrouwen. Al jaren kunnen diva’s als Lalah Hathaway en Jill Scott er rekenen op een liefdevolle ontvangst in goedgevulde zalen. Het zal zodoende spannend worden waar Lizzo mee komt aanzetten tijdens haar North Sea Jazz-debuut. Wordt het een theatrale show vol ingestudeerde speeches over body positivity, zoals in de Ziggo Dome eerder dit jaar? Of zal ze zich in Ahoy bewust zijn van de inclusievere omgeving en zet ze haar enthousiaste muziek voorop?

En de hiphop?

Foto Anne-Marie van Rijn

Hiphop behoort al heel lang tot het North Sea Jazz-muziekspectrum, maar was tijdens recente edities slecht vertegenwoordigd. Dit jaar staan er eindelijk weer eens wat toffe rappers op het programma. Stormzy behoort tot de buitencategorie. De man is een gigant. Het ene moment kan hij de tent afbreken met een grimeknaller, het andere moment kan hij je geloof in de mensheid herstellen met een gepassioneerd stukje gospel. Al even veelzijdig zijn Little Simz en Sampa The Great, twee van de grootste raptalenten van de laatste jaren. Geen man die deze queens naar de kroon steekt. En dan is er natuurlijk ook nog onze eigen Typhoon, die op North Sea altijd net wat jazzier en soulvoller tot het gaatje gaat dan elders.

De golden oldies

Foto Harrij Stekel

Kiss From A Rose, Brown Eyed Girl, Sex Bomb – op geen ander festival komen fanatieke karaokezangers en -zangeressen zo aan hun trekken als op deze editie van North Sea Jazz. Maar Seal, Van Morrison en Tom Jones hebben natuurlijk meer in huis dan hun grootste hits. Vooral Tiger Tom (82!) is lekker bezig de laatste jaren, door zich te specialiseren in prachtige coverplaten vol tijdloos songmateriaal.

Het seksbommetje

Over sex bombs gesproken: een van de grote tips voor North Sea Jazz is de zwoele muziek van Duckwrth. Deze allround kunstenaar uit Los Angeles klinkt als een reageerbuisbaby waar Miguel, Kendrick Lamar en Frank Ocean hun bijdrage aan hebben geleverd. Duckwrths EP Chrome Bull behoort tot de lekkerste releases van 2022: een stomende mix van dance, rap en r&b. Duckwrth is het mannelijke antwoord op Janelle Monáe, die twee festivaldagen later hoog op alle wenslijstjes zou moeten staan.

And all that jazz?

Harpist Brandee Younger fuseert neoklassiek en jazz zoals Alice Coltrane dat ooit deed. De geest van haar echtgenoot John duikt op in de spirituele speelstijl van Lakecia Benjamin, ongetwijfeld de saxophone colossus van nu. Gitarist Jeff Parker staat voor grenzeloze improvisatie, veteraan Jan Garbarek komt het bekende ECM-geluid vertegenwoordigen en Kamaal Williams, Yussef Dayes en Ezra Collective richten zich met hun stadse sound op de hippe jonkies. Ook lekker is de orkestrale jazzfusion van het Noorse drietal GURLS met het Trondheim Jazz Orchestra.

Zomeractie!

Speciale zomeractie! Als je nu een jaar­abonnement op OOR neemt betaal je geen 66,95 maar slechts 50 euro. En je maakt tevens kans op een originele Epiphone ES-335 gitaar! Meld je hier aan.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Gratis vinyl bij een abonnement op <span class="oor">OOR</span> (vanaf 36 euro)!
abo-actie

Gratis vinyl bij een abonnement op OOR (vanaf 36 euro)!

OOR deelt uit! Neem een halfjaar- of jaarabonnement op OOR en kies je vinyl. Met nieuwe lp's van Pearl, English ...
The Tortured Poets Department
pop
Taylor Swift

The Tortured Poets Department

OOR-collega Thomas Snoeijs noemde Taylor Swift onlangs ‘de grote winnaar van de wereldwijde aandachtseconomie’. Een betere omschrijving van de Amerikaanse ...
Prince verdient een betere ode dan Candy Dulfer presents The Purple Jam
concert
prince

Prince verdient een betere ode dan Candy Dulfer presents The Purple Jam

De liefde van mijn leven leeft in mijn verleden, schrijft Ilja Leonard Pfeijffer in zijn roman Grand Hotel Europa. Het ...

North Sea Jazz tips: OOR gidst je door de line-up