north sea jazz

Tom Jones durft risico’s te nemen op North Sea Jazz

De gemiddelde 83-jarige durft niet meer alleen de weg over te steken, maar Tom Jones neemt nog steeds risico’s. Dat deed hij al in 1965, toen hij What’s New Pussycat? opnam. Verschrikkelijk nummer. En anno 2023 doet hij het door – ondanks dat iedereen daar begrip voor zou hebben – niet te teren op oud succes. In plaats van alleen maar oude, bekende liedjes te zingen, brengt Sir Thomas op North Sea Jazz ook materiaal van recente platen en neemt hij interessante muzikale keuzes. Zodoende is zijn show niet alleen een vermakelijke trip down memory lane, maar bij vlagen ook spannend.

Fotografie Dimitri Hakke

Zo speelt Tom halverwege zijn set zijn versie van Todd Sniders Talking Reality Television Blues. In spoken-word mijmert hij uitgebreid over de opkomst van televisie. Na ieder couplet vliegen de gitaren op een Radiohead-achtige manier uit de bocht. Op een ander moment zingt hij het spiksplinternieuwe I Won’t Crumble With You If You Fall, afkomstig van zijn laatste plaat Surrounded By Time. Een statige ballad, vol passie gezongen, met ijzige drones als muzikale omlijsting.

Je merkt dat het publiek, dat Tom de laatste tien tot vijftien jaren opnieuw leerde kennen als amicale coach van The Voice UK, moeite heeft met de abstracte klanken van dit nummer. Maar de doorgewinterde muziekliefhebber kan de experimenteerdrift van de hoogbejaarde Jones alleen maar waarderen.

Het contrast tussen deze spannende songs en de rest van de setlist kan niet groter. Juist bij het wereldbekende materiaal verandert Tom Jones helaas soms in een soort parodie op zichzelf. It’s Not Unusual krijgt met de accordeon een onnodig Frans tintje mee. Sex Bomb komt niet voorbij in de Mousse T.-versie, maar als een rocksong. Tijdens What’s New Pussycat en Delilah verschijnen er visuals op de beeldschermen die lijken te zijn gemaakt tijdens een Powerpoint-cursus voor bejaarden in het plaatselijke buurthuis. Het absolute dieptepunt is een saaie, platte cover van Randy Newmans You Can Leave Your Hat On, waarbij we ons bij Joe Cocker wanen.

Dat zijn leeftijd begint te tellen, wordt tijdens deze publieksfavoriete songs duidelijk. Het tempo van de liedjes is doelbewust omlaag gebracht, opdat Jones niet snel hoeft te zingen, laat staan hoeft te bewegen. Hoewel zijn stem nog steeds een prachtige, diepe bariton is, is zijn manier van zingen inmiddels nogal eenvormig. Maar ach, wat zou het. Op 83-jarige leeftijd neemt Tom Jones nog steeds risico’s door, naast zijn vele hits, nieuwe dingen uit te proberen. Meer kun je van de man niet vragen.

Gezien: North Sea Jazz 2023, zaterdag 8 juli (23.15 uur) in de Nile. Lees hier al onze verslag van North Sea Jazz.

Zomeractie!

Speciale zomeractie! Als je nu een jaar­abonnement op OOR neemt betaal je geen 66,95 maar slechts 50 euro. En je maakt tevens kans op een originele Epiphone ES-335 gitaar! Meld je hier aan.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Gratis vinyl bij een abonnement op <span class="oor">OOR</span> (vanaf 36 euro)!
abo-actie

Gratis vinyl bij een abonnement op OOR (vanaf 36 euro)!

OOR deelt uit! Neem een halfjaar- of jaarabonnement op OOR en kies je vinyl. Met nieuwe lp's van Pearl, English ...
The Tortured Poets Department
pop
Taylor Swift

The Tortured Poets Department

OOR-collega Thomas Snoeijs noemde Taylor Swift onlangs ‘de grote winnaar van de wereldwijde aandachtseconomie’. Een betere omschrijving van de Amerikaanse ...
Prince verdient een betere ode dan Candy Dulfer presents The Purple Jam
concert
prince

Prince verdient een betere ode dan Candy Dulfer presents The Purple Jam

De liefde van mijn leven leeft in mijn verleden, schrijft Ilja Leonard Pfeijffer in zijn roman Grand Hotel Europa. Het ...

Tom Jones durft risico’s te nemen op North Sea Jazz