album
pop

Alanis Morissette

Such Pretty Forks In The Road

RCA/SONY MUSIC

Als je in de tweede helft van de jaren negentig een clipzender aanzette, was de kans dat er binnen een half uur een nummer van Alanis Morissette voorbijkwam vrijwel honderd procent. Prima liedjes waren dat, een stuk scherper dan de meeste radiopop van dat moment.

Sinds succesalbum Jagged Little Pill, dat het gros van die liedjes herbergde, is haar muziek gestaag van die basis afgedreven, en niet per se in de goede richting. De angel was eruit en er kwam niets voor in de plaats. Wat krachtig klonk werd week, eigenzinnig werd inwisselbaar. Wat dat betreft is het een geruststelling dat de opener van haar eerste album sinds 2012 precies naar die MTV-tijd smaakt. Logisch ook: ze schreef Smiling voor een musical over haar vroege carrière. Andere nummers op dit album klinken minstens zo nineties, maar niet vintage Morissette. Eerder lijken ze geïnspireerd op de soundtracks van de filmkaskrakers uit die periode (Titanic, The Bodyguard, The Three Musketeers) – liedjes die ondanks de kleine bezetting groots en meeslepend klinken. In mijn recensie-exemplaar zit een merkwaardige fout: alle nummers staan er dubbel op, steeds direct na elkaar. De tweede keer klinken ze verdacht vertrouwd, alsof je ze jaren kent. Tekstueel valt er helaas weinig te halen. ‘You live, you learn’, zong Morissette ooit. Wat ze sindsdien geleerd heeft, blijft onduidelijk. ‘I don’t even care anymore / Call me what you need to / To make yourself comfortable.’ Helemaal mee eens hoor, geen speld tussen te krijgen, maar na een kwart eeuw wachten is het een schrale oogst.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Word nu lid van OOR en kies je eigen cd-pakket
abo-actie

Word nu lid van OOR en kies je eigen cd-pakket

OOR deelt uit! Neem een halfjaar- of jaarabonnement op OOR en kies je eigen cd-pakket. We hebben de keuze uit ...
Een halve eeuw zonder Jimi Hendrix: zijn 20 beste nummers
special
jimi hendrix

Een halve eeuw zonder Jimi Hendrix: zijn 20 beste nummers

Jimi Hendrix schuift in 1969 aan bij de Dick Cavett Show in een blauwe kimono. Het kledingstuk lijkt op een ...
Niles Vandenberg (Kensington): 'Fiat Panda is ook goed'
oerend hard
kensington

Niles Vandenberg (Kensington): ‘Fiat Panda is ook goed’

Zolang er popartiesten bestaan, zijn ze on the road. Vandaag de tweede liefdesverklaring door Niles Vandenberg van Kensington. Houdt van dure ...

Recensie: Alanis Morissette - Such Pretty Forks In The Road (album) | OOR