pop

Eric Cantona

Cantona Sings Eric

UNIVERSAL

Het is inmiddels dertig jaar geleden dat voetballer Eric Cantona voor Manchester United uitkwam, en met een welgemikte karatetrap in de buik van een vuilspuwende supporter zijn kans om op het WK voor Frankrijk uit te komen verspeelde. Want we hebben het inderdaad over díe Eric Cantona.

Na omzwervingen her en der heeft hij nu de juiste leeftijd bereikt om het eens als crooner te proberen en dat staat ‘m uitstekend. Mooie baard, goeie kleur grijs, hoedje op. Na een debuut-EP vorig jaar is er nu dit livealbum, zeventien nummers lang, met registraties van de tour die deze maand ook Nederland aandoet. Met een dik Frans accent trakteert hij ons op liedjes die vooral Eric Cantona vieren. Zoals I’ll Make My Own Heaven, waarin hij nogal onsympathiek beweert dat ie het allemaal zelf wel kan, dat gelukkig zijn. The Friends We Lost bezingt dan verloren liefde met een wapper in de stem die zó theatraal is dat het komisch dreigt te worden. En als hij tussen die liedjes door het publiek toespreekt met een fluisterende rasp houden de lachspieren het niet meer. Dan hangt Leonard Cohen aan de toog van het café van René uit ‘Allo ‘Allo.

Cantona is vooral iemand die nadoet – Gainsbourg, Cohen – maar hopeloos verdwaald raakt in een spiegelpaleis. Er is één lichtpuntje: I Love You So Much. Een draak geschreven met 8- tot 10-jarigen in het achterhoofd, maar ook een ode aan zijn United-fans. Deze versie is in Manchester opgenomen en viert de haast parasociale relatie tussen de Held en het (uitzinnige) publiek. Het is alsof je naar een speech op een bruiloft luistert waarvan je de hoofdpersonen niet kent, maar het aanhoudende applaus in de tweede helft van het liedje is aanstekelijk en ontroerend, en getuigt van het feit dat voetbal meer betekenis heeft dan negentig minuten en een bal. Dit redt de plaat echter geenszins. Sterker, het versterkt de zweem van navelstaarderij (‘Kijk, dit is zo mooi en poëtisch!’) die over de plaat heen hangt. We gunnen iedere ijdeltuit zijn vanitas-project, maar je mag hopen dat de muzikanten die dit alles moeten begeleiden nu ook een potje mogen voetballen.

Koop ‘Cantona Sings Eric’ op vinyl

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Gratis vinyl bij een abonnement op <span class="oor">OOR</span> (vanaf 36 euro)!
abo-actie

Gratis vinyl bij een abonnement op OOR (vanaf 36 euro)!

OOR deelt uit! Neem een halfjaar- of jaarabonnement op OOR en kies je vinyl. Met nieuwe lp's van Pearl, English ...
Dark Matter
rock
Pearl Jam

Dark Matter

Pearl Jam lijkt er weer zin in te hebben. De laatste door de pandemie uitgestelde Gigaton-shows werden vorig jaar nog ...
The Tortured Poets Department
pop
Taylor Swift

The Tortured Poets Department

OOR-collega Thomas Snoeijs noemde Taylor Swift onlangs ‘de grote winnaar van de wereldwijde aandachtseconomie’. Een betere omschrijving van de Amerikaanse ...

Recensie: Eric Cantona - Cantona Sings Eric