album
avant-garde

David Eugene Edwards & Alexander Hacke

Risha

GLITTERHOUSE

Je kon zeggen – en dat hebben we op deze plek de laatste jaren ook regelmatig gedaan – dat David Eugene Edwards na een lange carrière met Sixteen Horsepower (1992-2005) en zo’n tien albums vol steeds apocalyptischer klinkende rock met Wovenhand z’n muzikale punt wel had gemaakt. ‘Sabbatical!’ opperden we dan ook bij wijze van slotconclusie in de recensie van het laatste Wovenhand-album Star Treatment (2016).

Zo die pauze er al kwam, heeft ie in elk geval niet lang geduurd: op Risha gaat Edwards alweer de strijd aan met Alexander Hacke, oerlid van Einstürzende Neubauten. Alhoewel, een strijd zal het niet zijn geweest (de heren zijn wederzijdse bewonderaars en kennen elkaar sinds ze beiden in de reüniebezetting van het semi-legendarische Crime & The City Solution belandden), maar zo klinkt het alleszins. Multi-instrumentalist Hacke zorgt – merendeels langs elektronische weg – voor een stevige industriële instroom, Edwards bewaakt de tradities met de dwingende middelen die we van hem kennen: zangpartijen als duivelsuitdrijvingen, teksten die klinken als geheimzinnige toverspreuken en melodieën die je de stuipen op het lijf jagen. En ja, dat werkt, al moet je er geen boek of krant bij willen lezen (de Bijbel is dan een beter idee, we adviseren de Openbaring van Johannes). Héél soms, in slotstuk Breathtaker bijvoorbeeld, helt de boel over naar kitsch à la Enigma en Deep Forest, maar voor het overgrote deel biedt de mix van elektronica, industrial, ambient, exotica, Wovenhand-doemrock en Edwards’ angstaanjagende duetten-met-zichzelf (check vooral Helios) een ontnuchterende totaalervaring. Want ja, reken maar dat je hier beeld bij krijgt.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Driemaal Melkweg
nieuws
Anathema

Driemaal Melkweg

Buiten hangt de herfst alweer in de lucht, binnen is het behaaglijk. Ook in de Melkweg, zo weten we uit ...
True Meanings
album
Paul Weller

True Meanings

Paul Weller houdt er de vaart in. Vorig jaar bracht hij A Kind Revolution uit, nu ligt er met True ...
Compilatie Chris Cornell aangekondigd
nieuws
Chris Cornell

Compilatie Chris Cornell aangekondigd

Op 16 november verschijnt er een uitgebreide compilatie van de overleden Chris Cornell. Het album, simpelweg Chris Cornell genaamd, is bedoeld als ...

Recensie: David Eugene Edwards & Alexander Hacke - Risha (album) | OOR