album

Diverse Artiesten

De kerstalbums van 2023

De oogst aan interessante kerstmuziek valt dit jaar tegen. Hofleverancier Snowflakes Christmas Singles Club bracht niets uit en veel tracks worden alleen digitaal uitgebracht, bij voorkeur vlak voor de kerstdagen. Vooral nieuwe serieuze kerstalbums lijken in 2023 dun gezaaid.

Verreweg de leukste kerstplaat van dit jaar is een heruitgave: Destination… Christmas! In de zomer van 2010 opgenomen door The Superions, een zijproject van B-52’s-lid Fred Schneider. De in een nieuwe hoes gestoken plaat klinkt vrolijk en energiek, en bevat geen enkele cover. Wel veel uiteenlopende nummers om bij uit je dak te gaan, zoals de synthpopsong Teddy And Betty Yeti en het swingende Santa Je t’Aime, met een zwoele French touch.

Hiertegenover staat de sobere Americana op het album van Fred Eaglesmith & Tif Ginn. Het echtpaar heeft de elf zelfgeschreven songs de afgelopen tien jaar in hun thuisstudio opgenomen. Op de oudste opname, het akoestische Hound Dog Christmas Day, is hun destijds vijf jaar oude zoon ook te horen. De meeste muziek klinkt ingetogen, zoals het door Ginn gezongen Good Wintertime; alleen in Roll With The Snow gaat het duo aan de swing.

Het Amerikaanse label Hi-Tide brengt dit jaar flink wat releases uit, allemaal min of meer in het exoticagenre. Zo is er kerstcalypso van Charlie & The Tropicales. Veel tracks van dit gezelschap uit New Orleans kwamen in 2019 op een EP uit. Aangevuld met vier nieuwe nummers staan ze nu voor het eerst op een album. Vrolijke, dansbare calypsoklanken, gespeeld door een orkest met een vette ritme- en blazerssectie. Een feestelijk, tropisch getint kerstfeest.

Bluesgitarist Joel Patterson komt uit Chicago. Hoewel zijn album de coole look en sound heeft van de jaren zestig, is alles wel degelijk recent opgenomen. Er zijn volop bekende kerstnummers, zoals Santa Claus Is Coming To Town, Silent Night en Rudolph The Red Nosed Reindeer, allemaal in een jazzy instrumentale versie met veelvuldig het geluid van een Hawaiian gitaar.

Echt oud(erwets) klinken de kerstsongs op de jaarlijks compilatie van het Duitse Bear Family. Op Santa Swings – The Windup komen ze uit de swingende jaren dertig en veertig, met illustere namen als Louis Prima, Count Basie, Louis Armstrong, The Ramblers en Glenn Miller. Tijdloze, gezellige kerstmuziek voor alle generaties.

Dat geldt niet voor Jangle Bells, een compilatie met indie-kersttracks uit de laatste jaren. Jonge en veelal onbekende acts met vrouwelijke vocalisten, zorgen voor een bonte verzameling van vooral eigen nummers, maar ook wat covers. Zo doet Sinkane een leuke versie van Christmas Wrapping, speelt gitaarband Pale Waves Last Christmas en doet black midi zich gelden met Jingle Bell Rock. Ideaal cadeau voor onder de kerstboom.

En nog op zoek naar het perfecte kerstcadeau? Bestel ons inmiddels bejubelde boek OOR Recensiebijbel nu in onze shop, dan heb je ‘m ruim voor de kerstdagen in huis. ‘Een musthave voor popfanaten’, schreef de Volkskrant immers. En uiteraard pakt OOR deze feestmaand ook weer uit met een extra dikke kersteditie, eveneens verkrijgbaar in de shop.

Foto Paul Kapitein

 

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Gratis vinyl bij een abonnement op <span class="oor">OOR</span> (vanaf 36 euro)!
abo-actie

Gratis vinyl bij een abonnement op OOR (vanaf 36 euro)!

OOR deelt uit! Neem een halfjaar- of jaarabonnement op OOR en kies je vinyl. Met nieuwe lp's van Pearl, English ...
Dark Matter
rock
Pearl Jam

Dark Matter

Pearl Jam lijkt er weer zin in te hebben. De laatste door de pandemie uitgestelde Gigaton-shows werden vorig jaar nog ...
The Tortured Poets Department
pop
Taylor Swift

The Tortured Poets Department

OOR-collega Thomas Snoeijs noemde Taylor Swift onlangs ‘de grote winnaar van de wereldwijde aandachtseconomie’. Een betere omschrijving van de Amerikaanse ...

De kerstalbums van 2023