album
indie

Big Thief

Dragon New Warm Mountain I Believe In You

4AD/BEGGARS

Onlangs was in de documentaire Get Back te zien hoe The Beatles met elkaar klierden en ruzieden, op zoek naar inspiratie voor een nieuw album. Maar wanneer ze elkaar vonden, werd er muziek van een ongekende intensiteit gemaakt en was de oude magie weer volop aanwezig. Ik zie een parallel met Big Thief: waar The Beatles wellicht de beste band aller tijden zijn, is Big Thief zonder twijfel de beste band van dit moment.

Ieder afzonderlijk zijn de leden meer dan competente muzikanten, getuige onder meer het solowerk van Buck Meek en (vooral) Adrianne Lenker. Maar met elkaar creëren ze iets unieks. In de woorden van Lenker: ‘We all know it’s it, but none of us to this day, or maybe ever, will be able to articulate in words what the ‘it’ is. Something about it is magic to me.’ In vier lange opnamesessies op vier totaal verschillende locaties werden de 45 tracks opgenomen waaruit dit nieuwe dubbelalbum is samengesteld. De bedoeling was om de uiterste grenzen en mogelijkheden van Big Thief te verkennen. Het resultaat is beslist een kaleidoscopisch meesterwerk; tegelijkertijd tekent zich te midden van het veelkleurige muzikale palet een soort van comfortzone af waarop de band altijd kan terugvallen. Deze ligt in de buurt van wat meestal met de term ‘Americana’ wordt aangeduid. Normaal gesproken niet het meest avontuurlijke genre, maar als het wordt ingevuld met de geconcentreerde geluidsmagie die Big Thief hier aan de dag legt, heb ik er geen moeite mee. En met de ritmeorgie Time Escaping, het betoverende fluitarrangement van No Reason en de subtiele funk van Simulation Swarm opent de band wel degelijk nieuwe perspectieven. De winning streak van Big Thief lijkt nog lang niet ten einde.

Neem nu een halfjaar- (€34) of jaarabonnement (€66,95) op OOR en ontvang gratis lp’s of cd’s, zoals de nieuwe Big Thief. Kijk hier voor het aanbod.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Madonna bewijst vriend en vijand opnieuw het tegendeel in Ziggo Dome
concert

Madonna bewijst vriend en vijand opnieuw het tegendeel in Ziggo Dome

Bestaat er al zoiets als Madonna’s paradox? Hoe je iedere keer verwacht dat een van de grootste popsterren op aarde ...
The Pogues-zanger Shane MacGowan (1957-2023) overleden
in memoriam

The Pogues-zanger Shane MacGowan (1957-2023) overleden

Als zanger, liedjesschrijver en tekstdichter van The Pogues loodste Shane MacGowan de Ierse muziektraditie richting 21ste eeuw ...
OOR's Eindlijst 2023: dit zijn de 20 beste albums van het jaar
lijst

OOR’s Eindlijst 2023: dit zijn de 20 beste albums van het jaar

Het is weer zover: 55 popjournalisten, radio-dj’s en prominente muziekvolgers stuurden hun top 10 in en het beste album van ...

Recensie: Big Thief - Dragon New Warm Mountain I Believe In You (album) | OOR