album
indie

Big Thief

Dragon New Warm Mountain I Believe In You

4AD/BEGGARS

Onlangs was in de documentaire Get Back te zien hoe The Beatles met elkaar klierden en ruzieden, op zoek naar inspiratie voor een nieuw album. Maar wanneer ze elkaar vonden, werd er muziek van een ongekende intensiteit gemaakt en was de oude magie weer volop aanwezig. Ik zie een parallel met Big Thief: waar The Beatles wellicht de beste band aller tijden zijn, is Big Thief zonder twijfel de beste band van dit moment.

Ieder afzonderlijk zijn de leden meer dan competente muzikanten, getuige onder meer het solowerk van Buck Meek en (vooral) Adrianne Lenker. Maar met elkaar creëren ze iets unieks. In de woorden van Lenker: ‘We all know it’s it, but none of us to this day, or maybe ever, will be able to articulate in words what the ‘it’ is. Something about it is magic to me.’ In vier lange opnamesessies op vier totaal verschillende locaties werden de 45 tracks opgenomen waaruit dit nieuwe dubbelalbum is samengesteld. De bedoeling was om de uiterste grenzen en mogelijkheden van Big Thief te verkennen. Het resultaat is beslist een kaleidoscopisch meesterwerk; tegelijkertijd tekent zich te midden van het veelkleurige muzikale palet een soort van comfortzone af waarop de band altijd kan terugvallen. Deze ligt in de buurt van wat meestal met de term ‘Americana’ wordt aangeduid. Normaal gesproken niet het meest avontuurlijke genre, maar als het wordt ingevuld met de geconcentreerde geluidsmagie die Big Thief hier aan de dag legt, heb ik er geen moeite mee. En met de ritmeorgie Time Escaping, het betoverende fluitarrangement van No Reason en de subtiele funk van Simulation Swarm opent de band wel degelijk nieuwe perspectieven. De winning streak van Big Thief lijkt nog lang niet ten einde.

Neem nu een halfjaar- (€34) of jaarabonnement (€66,95) op OOR en ontvang gratis lp’s of cd’s, zoals de nieuwe Big Thief. Kijk hier voor het aanbod.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Foo Fighters rocken met dubbele emotionele lading op Rock Werchter
rock werchter
foo fighters

Foo Fighters rocken met dubbele emotionele lading op Rock Werchter

'Are you ready?, schreeuwt Dave Grohl in de microfoon voor een overvolle festivalweide. 'Yeaaah!' is het overweldigende antwoord. En of ...
Rock Werchter maakt scherpe keuzes, maar uiteindelijk wint de nostalgie
rock werchter
rock werchter

Rock Werchter maakt scherpe keuzes, maar uiteindelijk wint de nostalgie

Het zand is uit de schoenen geschud, de doortocht naar Nederland gemaakt: Rock Werchter zit er weer op. We renden ...
Waar was iedereen tijdens The National op Down The Rabbit Hole?
down the rabbit hole
the national

Waar was iedereen tijdens The National op Down The Rabbit Hole?

Sinds de coronaperiode is de discussie over drugsgebruik op festivals opgelaaid: zowel op Best Kept Secret als dit weekend heeft ...

Recensie: Big Thief - Dragon New Warm Mountain I Believe In You