album
POP

DURAN DURAN

Duran Duran / Seven And The Ragged Tiger

EMI

Het lijkt erop dat de platenindustrie mij gevonden heeft. De Einddertiger. Opgegroeid met de vinger bij de opnameknop in wat, zo is ons altijd ingeprent, de magere jaren van de popmuziek waren: de eighties. Mijn jeugd ligt voor twee kwartjes bij de tweedehands: stapels en stapels van dezelfde plaat, zoals . . .

New Moon On Monday, Union Of The Snake en Is There Something I Should Know? (van net na Seven) waren de andere liedjes op de TDK-bandjes – het liefst in zo verknipt mogelijke dancemixen. Debuut Duran Duran (1981) en Rio (1982) waren, wist ik toen nog niet, de betere platen. Hier was nog niet alles wat blonk een gouden plaat of een oorring, het was de glamour en de glitz van de New Romantics-beweging die de jonge Britten een oogverblindend aura gaf. Girls On Film ving – wist ik pas veel later – de neonsfeer van nachtclubs en jetsetpartijtjes vol cokelijnen en Page Three-girls, en de bijbehorende video (hier in de ongecensureerde versie) was een defining moment in het leven van ons Einddertigers. Bestudering van de demo’s en live-opnames gebiedt te zeggen dat producer Colin Thurston een compliment verdient: het slicke synthgeluid, nu weer helemaal in, was er niet meteen vanaf het begin. De concertregistraties zijn sowieso weinig flatteus, al zijn de pakken, coiffures en make-up nog wel helemaal goed (Bowie-cover Fame was geen toeval). Dat ze het indertijd vooral goed deden op de muur van onze jongenskamer, bewijzen de cd-size kaarten met portretten van de wild boys en de uitvouwposter in deze doosjes met telkens twee cd’s en een dvd.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Gratis vinyl bij een abonnement op <span class="oor">OOR</span> (vanaf 34 euro)!
abo-actie

Gratis vinyl bij een abonnement op OOR (vanaf 34 euro)!

OOR deelt uit! Neem een halfjaar- of jaarabonnement op OOR en kies je eigen cd-pakket. Met nieuwe lp's van Arcade ...
'Keith! Ronnie!' Parlevinken bij de Stones in A'dam
achtergrond
the rolling stones

‘Keith! Ronnie!’ Parlevinken bij de Stones in A’dam

Drie weken lang streken The Rolling Stones neer in A'dam. Wie oplette, of mazzel had, kon een glimp opvangen van ...
Andy Fletcher was 'de normale man' van Depeche Mode
in memoriam
depeche mode

Andy Fletcher was ‘de normale man’ van Depeche Mode

Depeche Mode-toetsenist Andy Fletcher is op 60-jarige leeftijd overleden. Dat meldt de band op Twitter. Hij zou een natuurlijke dood ...

Recensie: DURAN DURAN - Duran Duran / Seven And The Ragged Tiger (album) | OOR