album
POP

Karl Hyde

Edgeland

UNIVERSAL

Ik heb het echt geprobeerd hoor. Omdat Karl Hyde een enorme staat van dienst heeft met Underworld. Omdat hij zich ook buiten de dansvloer bewezen heeft. Omdat er altijd wel een idee zit achter wat hij doet. Omdat – de schaal begint te glijden – hij een aimabel mens is. Omdat hij . . .

Zoals gezegd, er zit altijd wel een gedachte achter wat hij doet. Slechts geholpen door producer/filmcomponist Leo Abrahams schilderde hij met gitaar, elektrische piano en computer elf geluidsdecortjes in elkaar waarover hij zijn observaties uitstrooide. Soms speels, soms behoorlijk dramatisch. Op de beste momenten ontstaat iets van suspense over een onbestemde beat, zo’n reutelend ritme waar Thom Yorke het patent op heeft, zoals het vooruitgesnelde The Boy With The Jigsaw Puzzle Fingers. Als die spanning wegblijft, zakt de boel gelijk een film zonder plot door de ondergrens en vraag je jezelf af waarom je in godsnaam naar een cd met alle ambienteske momenten van Underworld zou willen luisteren. Want dat gevoel bekruipt je wel: alle tracks die je de afgelopen twintig jaar hebt geskipt op één schijfje verzameld. Ga er maar eens goed voor liggen. Het voornaamste euvel is Hyde’s stem. Die is nogal aanwezig en gewoon niet zo bijzonder. Vrij vlak eigenlijk. Dan helpt het als hij muzikaal de diepte ingaat, zoals in het zwaar aangezette, Sigur Rós-achtige Shadow Boy, maar dat gebeurt te weinig. Het is goed dat Karl Hyde deze persoonlijke ambitie heeft verwezenlijkt, en er zullen genoeg diehard fans zijn die zijn lyrische observaties opnieuw aan het hart zullen drukken, maar ik zal er niet vaak naar terugkeren, ben ik bang.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Gratis vinyl bij een abonnement op <span class="oor">OOR</span> (vanaf 34 euro)!
abo-actie

Gratis vinyl bij een abonnement op OOR (vanaf 34 euro)!

OOR deelt uit! Neem een halfjaar- of jaarabonnement op OOR en kies je eigen cd-pakket. Met nieuwe lp's van Arcade ...
'Keith! Ronnie!' Parlevinken bij de Stones in Amsterdam
achtergrond
the rolling stones

‘Keith! Ronnie!’ Parlevinken bij de Stones in Amsterdam

Drie weken lang streken The Rolling Stones neer in A'dam. Wie oplette, of mazzel had, kon een glimp opvangen van ...
Andy Fletcher was 'de normale man' van Depeche Mode
in memoriam
depeche mode

Andy Fletcher was ‘de normale man’ van Depeche Mode

Depeche Mode-toetsenist Andy Fletcher is op 60-jarige leeftijd overleden. Dat meldt de band op Twitter. Hij zou een natuurlijke dood ...

Recensie: Karl Hyde - Edgeland (album) | OOR