album
punk

John Coffey

Four

ELEKTRA BENELUX

Het is krap zeven jaar geleden dat John Coffey het bijltje erbij neerlegde. De Nederlandse punkband had toen net een heuse zegetocht achter de rug, met als hoogtepunt de legendarische show op Pinkpop 2015, waarbij zanger David Achter de Molen een biertje uit het publiek ving én opdronk, en nog net geen nationale volksheld werd. Een typisch geval van stoppen op je hoogtepunt dus.

Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan, dus nadat de bandleden opdoken in bands als Tusky en Beachdog is er nu een comebackplaat: Four. De titel getuigt niet van veel inspiratie, de muziek gelukkig wel. We horen grotendeels een comebackplaat volgens het boekje, met maar één vreemde eend in de bijt: Naaste. Zoals de titel al doet vermoeden een Nederlandstalig nummer, met gastbijdrage van de Zeeuwse troubadour Broeder Dieleman. Gestaag bouwt het op naar een postrockclimax waar je u tegen zegt, maar het gros van het nummer klinkt iets te veel als een kleinkunstartiest die wat te lang in de punk- en hardcorebakken van een platenzaak heeft staan graaien.

Verder doen Achter de Molen en consorten gelukkig niet al te moeilijk. Enkel de vervormde pianoklanken aan het begin van The Sunset doen weinig Coffeyiaans aan, maar die maken na een klassiek geschreeuwd ‘YEAHHHH!’ al snel plaats voor vintage beukwerk. Al zijn er ook in andere nummers nog wel wat nuanceverschillen met het vroegere werk te vinden. Zo kwamen de gitaarriffs nog nooit zo dicht in de buurt van thrashmetal als in River Runs Dark. Maar over het algemeen klinkt John Coffey hier gewoon als John Coffey. Zo is If You Want Fear Now Is The Right Time een heerlijk ontsporend anthem, dat zich qua impact kan meten met nummers als Broke Neck en Romans. Van dat kaliber tellen we nog een handvol tracks, The Revenue Was Sick! voorop. Een welkome comeback dus, waarvan je ook nog eens zin krijgt om de band weer eens een zaal te zien afbreken.

De nieuwe OOR is uit!

Bestel ‘m hier.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Gratis vinyl bij een abonnement op <span class="oor">OOR</span> (vanaf 36 euro)!
abo-actie

Gratis vinyl bij een abonnement op OOR (vanaf 36 euro)!

OOR deelt uit! Neem een halfjaar- of jaarabonnement op OOR en kies je vinyl. Met nieuwe lp's van Pearl, English ...
Dark Matter
rock
Pearl Jam

Dark Matter

Pearl Jam lijkt er weer zin in te hebben. De laatste door de pandemie uitgestelde Gigaton-shows werden vorig jaar nog ...
The Tortured Poets Department
pop
Taylor Swift

The Tortured Poets Department

OOR-collega Thomas Snoeijs noemde Taylor Swift onlangs ‘de grote winnaar van de wereldwijde aandachtseconomie’. Een betere omschrijving van de Amerikaanse ...

Recensie: John Coffey - Four