album
dance

Gaika

Basic Volume

WARP/V2

Als je Gaika Tavares een beetje gevolgd hebt, voelt Basic Volume niet als een debuut – na een paar briljante mixtapes en EP’s. Toch is dat de officiële status van deze plaat, al kun je net zo goed volhouden dat Gaika de mixtape-esthetiek hier gewoon doortrekt.

Als in: hij benut de talenten van verschillende producers, ieder met zijn/haar (want Sophie is er ook bij) al of niet regionaal bepaalde invalshoek, en bindt de boel aaneen met zijn eigen onmiskenbare persoonlijkheid, talent en stem. Of: stemmen, maar daarover zo. Gaika woonde een tijdje in Amsterdam en had zitting in een rapcrew te Manchester, maar is vooral het product van de immigrantensamenleving te Brixton, Zuid-Londen. Hij neemt de Britse, maar eigenlijk van Jamaica stammende soundsystemcultuur als uitgangspunt en plakt daar het een en ander uit de dance-diaspora aan vast, met imposante resultaten. Ik hoor Gaika het liefst als hij een soort gothic dancehall (aldus platenlabel Warp) bedrijft, met dreigend vertraagde toastvocalen, maar ook als hij daarvan afwijkt, kan hij eigenlijk geen kwaad doen. Die stem van hem krijgt zo ongeveer per nummer een andere elektronische bewerking, gelaagd, behangen met autotune-vervorming, en zo is een veelstemmig narratief van een duister Londen ons deel. Het resultaat is heel anders, maar de sfeer is niet mijlenver verwijderd van Tricky, Burial en zulk soort chroniqueurs van de nachtzijde. Gaika – straks ook op Lowlands en Le Guess Who – wordt, nee, is reeds een hele grote.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Pearl Jam brengt nieuwe single 'Dance of the Clairvoyants' uit
nieuws

Pearl Jam brengt nieuwe single ‘Dance of the Clairvoyants’ uit

Pearl Jam kondigde op 27 maart zijn nieuwe album Gigaton aan. Nu geeft de band ook een eerste voorproefje van ...
Eefje de Visser: 'Het dancepubliek is zó positief, ik hou van dat optimisme'
interview

Eefje de Visser: ‘Het dancepubliek is zó positief, ik hou van dat optimisme’

Ze zeggen dat empatische mensen sterker geneigd zijn dialecten en accenten over te nemen. Als dat waar is, dan zit ...
The Strokes derde headliner op Best Kept Secret
nieuws

The Strokes derde headliner op Best Kept Secret

The Strokes zullen de zaterdag van Best Kept Secret headlinen. Dat kondigde de nieuwe festivaldirecteur Maurits Westerik woensdagavond live aan op ...

Recensie: Gaika - Basic Volume (album) | OOR