hiphop

Bob Uit Zuid

Heilig

EXCELSIOR/V2

Nee, volle zalen en exploderende festivalweides trekt ie (onterecht) nog altijd niet, maar dat zal Bob Dijkshoorn alias Bob Uit Zuid waarschijnlijk worst wezen: in zijn tak van sport zit ie in a league of his own. En hij weet het.

Niemand die in zijn raps zo lekker onbeschaamd de patser en de hufter uithangt, het witte kettingrokende straatschoffie-in-leren-jack dat schijt heeft, de als proleet poserende Michiel Romeyn die we allemaal een beetje in ons hebben – en dat allemaal knap balancerend op de dunne lijn tussen geïrriteerde ernst en subtiele ironie, met precies de juiste dosis swag. Het vloeit ook allemaal naadloos samen met de vintage hiphopbeats naar Cypress Hill/Beastie Boys-snit en het lekker organische geluid (met échte instrumenten!). Want nee, aan het lijf van Bob geen auto-tune, makkelijke sampletrucs of andere flauwekul, al heeft die regelmatig opduikende Polygoon-stem ook wel weer wat en is het Smurfenkoortje in Waarom Groot – een hilarische lofzang op de geneugten van een tiny house – beslist een vondst.

Op Heilig worden veel ergerniswekkende mensensoorten raak neergezet (de op kekke meubeltjes jagende hipster in Grofvuil, de gewetenloze projectontwikkelaar in Stanleymes, élk denkbaar huftertype in Is Het Nodig), maar waar Bob even een afslag neemt, begint het meteen interessant te schuren. In De Erfenis bijvoorbeeld, waarin hij met vervormd stemmetje peilloos familie-ongemak blootlegt, of in het strijdbare Curlen, een high five met Vlaanderens hiphoptrots Zwangere Guy. Ook het sfeervol minimalistische slotnummer Bloedkruiper zorgt voor wrijving: de tekst is vrij ongrijpbaar (‘Drieduizend zonnen met de langste maan / En duizend wonders, vuisten om de holle waan / Het kruipt waar het kruipen kan / Dwars de nek door en naar buiten ja’), maar je vóelt het onderliggende drama. Op die momenten manifesteert zich de slim doserende, associatief ingestelde poëet die óók in dat lefgozertje uit Zuid zit. Laat die volle zalen dan nu maar komen.

Koop ‘Heilig’ op vinyl
Koop ‘Heilig’ op cd

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Gratis vinyl bij een abonnement op <span class="oor">OOR</span> (vanaf 36 euro)!
abo-actie

Gratis vinyl bij een abonnement op OOR (vanaf 36 euro)!

OOR deelt uit! Neem een halfjaar- of jaarabonnement op OOR en kies je vinyl. Met nieuwe lp's van Pearl, English ...
Dark Matter
rock
Pearl Jam

Dark Matter

Pearl Jam lijkt er weer zin in te hebben. De laatste door de pandemie uitgestelde Gigaton-shows werden vorig jaar nog ...
The Tortured Poets Department
pop
Taylor Swift

The Tortured Poets Department

OOR-collega Thomas Snoeijs noemde Taylor Swift onlangs ‘de grote winnaar van de wereldwijde aandachtseconomie’. Een betere omschrijving van de Amerikaanse ...

Recensie: Bob Uit Zuid - Heilig