album
indie

Iceage

Beyondless

MATADOR/BEGGARS

Het vierde album van Iceage is – in ieder geval op papier – hun meest ambitieuze. Ze namen de boel voor het eerst volledig analoog op en schakelden de hulp in van violist Nils Gröndhal (Under Byen), een handvol lokale koperblazers en de Amerikaanse zangeres Sky Ferreira.

Dan weet je dat je op je hoede moet zijn. Overdaad wordt nog wel eens verward met muzikaliteit (zie het succes van Night Of The Proms), maar in de praktijk valt het resultaat vrijwel altijd tegen (zie wederom NOTP). Painkiller (het nummer met Ferreira) is volledig dichtgetimmerd en inderdaad oervervelend, als een soort vrolijke brassbandvertolking van Black Mountain. Het zal dus wel een hit worden. De gastmuzikanten worden vooral ingezet om de scherpe randjes eraf te halen en dat is jammer; op de spaarzame momenten dat ze mogen freaken, voegen ze wel degelijk iets toe (al moet je tegenwoordig bij troonopvolger Pardans zijn om te horen hoe het ook kan). Gelukkig zingt Elias Bender Rønnenfelt nog altijd alsof hij zijn darmen eruit probeert te kotsen. Met die geweldige strot voorziet hij Beyondless (flauwe titel) van een dosis oprechtheid die voorkomt dat het project onder zijn eigen gewicht bezwijkt.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Driemaal Melkweg
nieuws
Anathema

Driemaal Melkweg

Buiten hangt de herfst alweer in de lucht, binnen is het behaaglijk. Ook in de Melkweg, zo weten we uit ...
True Meanings
album
Paul Weller

True Meanings

Paul Weller houdt er de vaart in. Vorig jaar bracht hij A Kind Revolution uit, nu ligt er met True ...
Compilatie Chris Cornell aangekondigd
nieuws
Chris Cornell

Compilatie Chris Cornell aangekondigd

Op 16 november verschijnt er een uitgebreide compilatie van de overleden Chris Cornell. Het album, simpelweg Chris Cornell genaamd, is bedoeld als ...

Recensie: Iceage - Beyondless (album) | OOR