album
DANCE

Jon Hopkins

Immunity

DOMINO/V2

Ik was alweer bijna vergeten wat voor een fijne technoplaat Insides (2009) was. Het was Hopkins’ derde en de eerste waarmee hij enige naam voor zichzelf maakte. Daarvóór had de klassiek getrainde pianist en danceproducer al vier jaar Brian Eno gediend, en via Eno belandde hij ook als keyboardspeler . . .

Single Open Eye Signal ontsteekt het vuur, maar de hele eerste helft hakt er stevig in. Qua sfeer en dynamiek kruipt Hopkins hier stiekem aan tegen de Berlin Calling-soundtrack van Paul Kalkbrenner. Voorbij het half uur mindert het tempo en is er ruimte voor ‘s mans andere hang-ups: Stravinsky, Ravel en de lessen geleerd van Eno. Donker wordt transparant en uiteindelijk een tikkeltje zweverig, maar de gloedvolle ambienthouse van Sun Harmonics herstelt de balans, die in de afsluitende titelsong nog een folkinjectie krijgt met de fluisterzachte huilstem van King Creosote. Het is alsof Mark Hollis afscheid bij de kist neemt, zo kwetsbaar galmt zijn stem door de lege ruimte. In een hoekje zit Hopkins in trance achter zijn piano. Ik zie het zijn Bravo-collega’s nog niet doen.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Gratis vinyl bij een abonnement op <span class="oor">OOR</span> (vanaf 34 euro)!
abo-actie

Gratis vinyl bij een abonnement op OOR (vanaf 34 euro)!

OOR deelt uit! Neem een halfjaar- of jaarabonnement op OOR en kies je eigen cd-pakket. Met nieuwe lp's van Arcade ...
'Keith! Ronnie!' Parlevinken bij de Stones in A'dam
achtergrond
the rolling stones

‘Keith! Ronnie!’ Parlevinken bij de Stones in A’dam

Drie weken lang streken The Rolling Stones neer in A'dam. Wie oplette, of mazzel had, kon een glimp opvangen van ...
Andy Fletcher was 'de normale man' van Depeche Mode
in memoriam
depeche mode

Andy Fletcher was ‘de normale man’ van Depeche Mode

Depeche Mode-toetsenist Andy Fletcher is op 60-jarige leeftijd overleden. Dat meldt de band op Twitter. Hij zou een natuurlijke dood ...

Recensie: Jon Hopkins - Immunity (album) | OOR