album
DANCE

Jon Hopkins

Immunity

DOMINO/V2

Ik was alweer bijna vergeten wat voor een fijne technoplaat Insides (2009) was. Het was Hopkins’ derde en de eerste waarmee hij enige naam voor zichzelf maakte. Daarvóór had de klassiek getrainde pianist en danceproducer al vier jaar Brian Eno gediend, en via Eno belandde hij ook als keyboardspeler . . .

Single Open Eye Signal ontsteekt het vuur, maar de hele eerste helft hakt er stevig in. Qua sfeer en dynamiek kruipt Hopkins hier stiekem aan tegen de Berlin Calling-soundtrack van Paul Kalkbrenner. Voorbij het half uur mindert het tempo en is er ruimte voor ‘s mans andere hang-ups: Stravinsky, Ravel en de lessen geleerd van Eno. Donker wordt transparant en uiteindelijk een tikkeltje zweverig, maar de gloedvolle ambienthouse van Sun Harmonics herstelt de balans, die in de afsluitende titelsong nog een folkinjectie krijgt met de fluisterzachte huilstem van King Creosote. Het is alsof Mark Hollis afscheid bij de kist neemt, zo kwetsbaar galmt zijn stem door de lege ruimte. In een hoekje zit Hopkins in trance achter zijn piano. Ik zie het zijn Bravo-collega’s nog niet doen.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Muse demonstreert gebakken lucht op het Malieveld
concert

Muse demonstreert gebakken lucht op het Malieveld

Kunst hoeft niet per se iets te betekenen om mooi te zijn. Zo vind ik het werk van Mark Rothko ...
Peter Gabriel kijkt moedig vooruit in Ziggo Dome
concert

Peter Gabriel kijkt moedig vooruit in Ziggo Dome

Het contrast op de vierkante kilometer kan haast niet groter zijn. Terwijl Harry Styles (29) drie dagen lang de ArenA ...
De nieuwe OOR is uit! Bestel 'm nu in onze shop
OOR-shop

De nieuwe OOR is uit! Bestel ‘m nu in onze shop

Bestel de nieuwe OOR, met Queens Of The Stone Age, Christine And The Queens, Noel Gallagher, Altın Gün, Brutus & ...

Recensie: Jon Hopkins - Immunity (album) | OOR