album
Pop

Froukje

Noodzakelijk Verdriet

FROK ’N ROLL

Froukje Veenstra gaat als een speer. De liedjes van haar twee EP’s wonnen meerdere awards en met een beperkte setlist speelde ze de laatste jaren al zo’n beetje ieder binnenlands festival plat. Dat de muziek van de 22-jarige uit Nieuwkoop zo goed in de smaak valt is niet gek. Haar songs zijn vlot geproduceerd en ze snijdt continu herkenbare (jeugd)thema’s aan. Tegelijkertijd heeft ze een oude ziel, die opduikt in de vorm van opvallende wijsheden in songteksten en in de gematigde manier waarop ze haar emoties vertolkt.

De prachtige titel van haar volwaardige debuutplaat is een mooi voorbeeld van al het bovengenoemde. Verdriet is noodzakelijk, heeft Froukje op 22-jarige leeftijd al door. Dat maakt haar een betere songschrijver dan de meesten. Zonder dit volwassen inzicht schrijf je namelijk geen liedjes als Houden Van Mij, waarin Froukje treffend het proces van zelfacceptatie en het belang van zelfliefde bij het houden van anderen bezingt. De productie van dit breekbare nummer is prachtig, passend en klein.

Al even prachtig is de tekst van de catchy poptrack Onbesproken. ‘Wat niet is, kan ook niet verloren gaan’, zong een 52-jarige Boudewijn de Groot in 1996 in Als Jij Niet Van Mij Houdt. Froukje is nog niet half zo oud als De Groot toen, maar begrijpt nu al: ‘Wat ontastbaar is, wordt nooit gebroken.’ Dat ze er ondanks deze wetenschap niet aan zal ontkomen toch een labeltje op de liefdesrelatie te plakken, is te horen aan de manier waarop ze het refrein inzet. ‘Ik wil je kussen met mijn ogen open’, zingt ze smachtend.

Maar Froukje’s muziek gaat ook over grotere onderwerpen dan de liefde tussen twee individuen. Zo speurt ze – in navolging van de hit Ik Wil Dansen – in Naar Het Licht opnieuw de dansvloer af naar afleiding en verlichting. ‘Echt alles heeft gewicht voor mij’, stelt ze wanhopig, waarna ze in een reflecterend refrein beseft: ‘Ik weet ik ben de zwaarte, want ik weet wat geluk is.’ In het venijnige Als Ik God Was bekritiseert ze juist machten buiten zichzelf. Froukje is dankbaar voor een ‘systeem dat aan alle kanten lekt’, maar niet heus, en als zij God was, dan zou ze ‘laten weten dat ze echt was’ en ‘dat het oké is als je niet bij de rest past’.

Op Noodzakelijk Verdriet horen we niet alleen fantastisch geschreven en geproduceerde popmuziek, we horen ook de stem van een generatie.

Koop ‘Noodzakelijk Verdriet’ op vinyl
Koop ‘Noodzakelijk Verdriet’ op cd

Bestel de Froukje-OOR!

Froukje is deze maand OOR’s guest editor en curator en toont de wereld achter haar debuut Noodzakelijk Verdriet in een special van 40 pagina’s: drie interviews, vier fotoreportages, ontmoetingen, achtergronden, tips en favorieten. Bestel ‘m hier.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

De nieuwe OOR is uit! Bestel 'm nu in onze shop of lees digitaal
oor-shop

De nieuwe OOR is uit! Bestel ‘m nu in onze shop of lees digitaal

Met Muziek & AI, Johnny Cash, Goldband, Khruangbin, Patti Smith, Kneecap, Cassandra Jenkins, Abel & Sef, Danny Brown, Personal Trainer ...
North Sea Jazz 2024: onze 14 favoriete shows van deze editie
north sea jazz

North Sea Jazz 2024: onze 14 favoriete shows van deze editie

De broeierige avondjazz van Arooj Aftab, de duizelingwekkende R&B van Sampha en de kolossale vocalen van Raye – het North ...
Raye meandert tot ieders genoegen op North Sea Jazz
north sea jazz
raye

Raye meandert tot ieders genoegen op North Sea Jazz

Raye heeft de behoefte het podium om te toveren tot een New Yorkse jazzbar. Het decor van Down The Rabbit ...

Recensie: Froukje - Noodzakelijk Verdriet