album
Pop

Froukje

Noodzakelijk Verdriet

FROK ’N ROLL

Froukje Veenstra gaat als een speer. De liedjes van haar twee EP’s wonnen meerdere awards en met een beperkte setlist speelde ze de laatste jaren al zo’n beetje ieder binnenlands festival plat. Dat de muziek van de 22-jarige uit Nieuwkoop zo goed in de smaak valt is niet gek. Haar songs zijn vlot geproduceerd en ze snijdt continu herkenbare (jeugd)thema’s aan. Tegelijkertijd heeft ze een oude ziel, die opduikt in de vorm van opvallende wijsheden in songteksten en in de gematigde manier waarop ze haar emoties vertolkt.

De prachtige titel van haar volwaardige debuutplaat is een mooi voorbeeld van al het bovengenoemde. Verdriet is noodzakelijk, heeft Froukje op 22-jarige leeftijd al door. Dat maakt haar een betere songschrijver dan de meesten. Zonder dit volwassen inzicht schrijf je namelijk geen liedjes als Houden Van Mij, waarin Froukje treffend het proces van zelfacceptatie en het belang van zelfliefde bij het houden van anderen bezingt. De productie van dit breekbare nummer is prachtig, passend en klein.

Al even prachtig is de tekst van de catchy poptrack Onbesproken. ‘Wat niet is, kan ook niet verloren gaan’, zong een 52-jarige Boudewijn de Groot in 1996 in Als Jij Niet Van Mij Houdt. Froukje is nog niet half zo oud als De Groot toen, maar begrijpt nu al: ‘Wat ontastbaar is, wordt nooit gebroken.’ Dat ze er ondanks deze wetenschap niet aan zal ontkomen toch een labeltje op de liefdesrelatie te plakken, is te horen aan de manier waarop ze het refrein inzet. ‘Ik wil je kussen met mijn ogen open’, zingt ze smachtend.

Maar Froukje’s muziek gaat ook over grotere onderwerpen dan de liefde tussen twee individuen. Zo speurt ze – in navolging van de hit Ik Wil Dansen – in Naar Het Licht opnieuw de dansvloer af naar afleiding en verlichting. ‘Echt alles heeft gewicht voor mij’, stelt ze wanhopig, waarna ze in een reflecterend refrein beseft: ‘Ik weet ik ben de zwaarte, want ik weet wat geluk is.’ In het venijnige Als Ik God Was bekritiseert ze juist machten buiten zichzelf. Froukje is dankbaar voor een ‘systeem dat aan alle kanten lekt’, maar niet heus, en als zij God was, dan zou ze ‘laten weten dat ze echt was’ en ‘dat het oké is als je niet bij de rest past’.

Op Noodzakelijk Verdriet horen we niet alleen fantastisch geschreven en geproduceerde popmuziek, we horen ook de stem van een generatie.

Koop ‘Noodzakelijk Verdriet’ op vinyl
Koop ‘Noodzakelijk Verdriet’ op cd

Bestel de Froukje-OOR!

Froukje is deze maand OOR’s guest editor en curator en toont de wereld achter haar debuut Noodzakelijk Verdriet in een special van 40 pagina’s: drie interviews, vier fotoreportages, ontmoetingen, achtergronden, tips en favorieten. Bestel ‘m hier.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

De nieuwe OOR is uit! Bestel 'm nu in onze shop of lees digitaal
oor-shop

De nieuwe OOR is uit! Bestel ‘m nu in onze shop of lees digitaal

IDLES, Air, Douwe Bob, Het Zesde Metaal, The Waterboys, Meltheads, Porcelain id, The Bony King Of Nowhere, Craig Leon, Blackbird en meer ...
Loss Of Life
album
MGMT

Loss Of Life

Het zit de heren van MGMT niet mee. Nadat de band in één klap wereldberoemd werd met debuutalbum Oracular Spectacular, ...
Daniel
album
Real Estate

Daniel

De woorden ‘zomers’ en ‘weemoedig’ schieten als eerste te binnen als het gaat over Real Estate. Het vijftal heeft aan ...

Recensie: Froukje - Noodzakelijk Verdriet