album
soul/r&b

Bruce Springsteen

Only The Strong Survive

COLUMBIA/SONY MUSIC

Bruce Springsteen werd geboren in 1949 en groeide op aan de Noord-Amerikaanse oostkust op een muzikaal dieet van Elvis Presley, The Beatles, Bob Dylan, Motown en Stax. De soul was altijd wel te horen in zijn frasering en het prominente gebruik van het Hammond-orgel in de E Street Band, maar op coveralbum Only The Strong Survive speelt hij die kaart voor de eerste keer voluit uit.

Het idee voor de plaat ontstond tijdens de coronalockdown. In zijn huisstudio nam hij een volledige plaat op. Ontevreden met het resultaat begon hij opnieuw, nu met een meer uitgekristalliseerd idee en een uitgebreide sessieband, de E Street Horns en een flink koor aan achtergrondvocalisten. Gaandeweg hervond Springsteen ook zijn unieke stemgeluid. Waar hij op zijn laatste platen ingetogen, verhalende liedjes vertolkte, gooit hij hier weer regelmatig de turbo erop, op een manier die we kennen van oude hits als Born To Run en Rosalita. De soul uit de jaren zestig staat dus centraal op deze coverplaat. In Soul Days, een van de twee duetten met Sam Moore (de andere is I Forgot To Be Your Lover), noemt hij zijn favorieten uit die jaren: Ray Charles, Wilson Pickett, Joe Tex, Edwin Starr en natuurlijk Sam & Dave zelf. In zijn songkeuze toont The Boss zich een echte liefhebber: veel halfvergeten klassiekers uit de r&b-charts, zoals Do I Love You (Indeed I Do) (Frank Wilson), Turn Back The Hands Of Time (Tyrone Davis) en Western Union Man (Jerry Butler). En bekende nummers waarbij je toch even moet nadenken over wie ook alweer de originelen maakten: Nightshift (The Commodores), I Wish It Would Rain (The Temptations), 7 Rooms Of Gloom (Four Tops), What Becomes Of The Brokenhearted (Jimmy Ruffin) en Someday We’ll Be Together (The Supremes). Zwarte muziek staat centraal, maar er is ook een mooie cover van The Sun Ain’t Gonna Shine Anymore van The Walker Brothers, dat we nu gemakkelijk herkennen als een van de ingrediënten in Springsteens manier van zingen. Met een interessante songkeuze, een authentiek klinkende begeleidingsband, een fenomenale productie (was getekend: Ron Aniello) en een fantastisch zingende Bruce Springsteen is Only The Strong Survive alles wat je van een soulcoveralbum van The Boss mag verwachten. Een heerlijke plaat.

Neem nu een halfjaarabonnement (€34) op OOR en ontvang ‘Only The Strong Survive’ van Bruce Springsteen gratis op vinyl! Als je een jaarabonnement (€66,95) neemt kun je twee platen uitkiezen. Kijk hier voor het aanbod.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Gratis vinyl bij een abonnement op <span class="oor">OOR</span> (vanaf 36 euro)!
abo-actie

Gratis vinyl bij een abonnement op OOR (vanaf 36 euro)!

OOR deelt uit! Neem een halfjaar- of jaarabonnement op OOR en kies je vinyl. Met nieuwe lp's van King Of ...
Hit Me Hard And Soft
pop
Billie Eilish

Hit Me Hard And Soft

Hit Me Hard and Soft – waar hebben we dat eerder gehoord? Ik moest zomaar denken aan de titeluitleg van ...
TivoliVredenburg 10 jaar: een terugblik in 10 onvergetelijke shows
jubileum

TivoliVredenburg 10 jaar: een terugblik in 10 onvergetelijke shows

TivoliVredenburg opende tien jaar geleden haar deuren. We vieren het verjaardags­feestje mee met een terugblik in tien memorabele concerten ...

Recensie: Bruce Springsteen - Only The Strong Survive