album
Avant-garde

Brian Eno

Reflection

WARP/V2

Niet lang na The Ship (2016) meldt Brian Eno zich alweer, met een nieuw staaltje uiterst prettige, prikkelende ambient. Hij staat tenslotte te boek als de uitvinder/ontdekker van dat genre, of in ieder geval bedenker van die term. The Ship was een intrigerend buitenbeentje in zijn discografie, omdat hij daar de ambientbeginselen verbond met zijn stem. De plaat bevatte zelfs een zeldzame cover: I’m Set Free van The Velvet Underground. Van de weeromstuit is Reflection weer hardcore ambient: één albumvullend stuk, net als ooit Thursday Afternoon en Neroli.

De ondertitel van dat laatste album was Thinking Music IV, en kijk eens naar de titel van deze nieuwe. Het is bovendien een ‘generatief’ stuk, dat zichzelf als het ware componeerde (er is ook een app, voor als je er €39,99 voor over hebt, waarmee je eindeloze versies kunt maken). Maar het is nog altijd Eno zelf die de begrenzingen vastlegde en de klanken koos. Dat zijn weer onvergelijkbaar mooie, warmbloedige en voorzichtig voorbijstrijkende klanken, met een zekere onderwaterkwaliteit, of klinkend alsof ze ergens voorbij de horizon hun oorsprong hebben. En het lijkt alsof de boel nauwelijks verandert, maar intussen. De ideale muziek om eens op verleden en toekomst (de releasedatum was niet voor niets 1 januari) te reflecteren. Ambient is echt zo’n verkeerd begrepen genre, want menigeen vergeet dat die muziek volgens Eno zelf (in de hoestekst van Music For Airports uit 1978) ‘as ignorable as it is interesting’ moet zijn, geschikt voor verschillende aandachtsniveaus zonder eentje in het bijzonder te benadrukken. Discrete muziek, ‘intended to induce calm and a space to think’. Anno nu zegt Eno dat hij zelf niet meer weet wat die term betekent. Dat krijg je er nu van. Intussen zijn de 54 minuten die Reflection op cd duurt werkelijk uitstekend besteed. Fraai denkvoer.

 

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

concert
Ayreon

Het wondere universum van Ayreon

Uitgesloten was het; dat Arjen Lucassen de muziek van zijn progmetalproject Ayreon ooit zou vertalen naar een livesetting. Dat maakte ...
nieuws
Eddie Vedder

Eddie Vedder speelt met straatmuzikanten

Het moet je hart even stil doen staan: een verzoek om te jammen met Eddie Vedder. Het gebeurde een straatmuzikant ...
album
Angus & Julia Stone

Snow

Angus Stone heeft zijn eigen studio. De Belafonte heet ie, vernoemd naar de boot in Wes Andersons The Life Aquatic ...