album
HIPHOP

EPMD

Strictly Business

PRIORITY/EMI

‘Snoop Dogg approved’ staat er in lelijke letters op de misvormde hoes. Jammer dat het zo moet. Maar ja, de kids van nu kennen ze niet, de in vergetelheid geraakte raphelden van EPMD, alias Erick (Sermon) en Parrish (Smith) Making Dollars. Hun debuut Strictly Business (1988) is een monument van . . .

Met hun lome rapstijl, elementaire producties, trage, funky beats, bassen die de grootste autospeakersystemen testten en verrassende samples uit rock (Steve Miller, Eric Clapton, ZZ Top, Pink Floyd, Mountain), funk en soul braken de twee uit Long Island het hiphopgeluid – destijds vooral gebaseerd op discosamples en electrobeats – open voor meer vindingrijke alternatieven. Je zou EPMD als wegbereider voor De La Soul en A Tribe Called Quest kunnen zien, al was Strictly Business meer hardcore dan zij ooit zouden zijn. De dikke beat en boodschap van Get Off The Bandwagon spraken boekdelen. In de daaropvolgende jaren zouden nog drie albums volgen, allemaal even relaxt en puur, met Unfinished Business (1989) als tweede aanrader, totdat het duo in januari 1993 een zakelijk geschil kreeg en beiden met wisselend (Sermon) tot geen (Parrish) succes een solocarrière begonnen.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Gratis vinyl bij een abonnement op <span class="oor">OOR</span> (vanaf 34 euro)!
abo-actie

Gratis vinyl bij een abonnement op OOR (vanaf 34 euro)!

OOR deelt uit! Neem een halfjaar- of jaarabonnement op OOR en kies je eigen cd-pakket. Met nieuwe lp's van Arcade ...
'Keith! Ronnie!' Parlevinken bij de Stones in Amsterdam
achtergrond
the rolling stones

‘Keith! Ronnie!’ Parlevinken bij de Stones in Amsterdam

Drie weken lang streken The Rolling Stones neer in A'dam. Wie oplette, of mazzel had, kon een glimp opvangen van ...
Andy Fletcher was 'de normale man' van Depeche Mode
in memoriam
depeche mode

Andy Fletcher was ‘de normale man’ van Depeche Mode

Depeche Mode-toetsenist Andy Fletcher is op 60-jarige leeftijd overleden. Dat meldt de band op Twitter. Hij zou een natuurlijke dood ...

Recensie: EPMD - Strictly Business (album) | OOR