album
soul/r&b

The Internet

Hive Mind

COLUMBIA/SONY MUSIC

Het is alweer een jaar of acht geleden dat Odd Future Wolf Gang Kill Them All – kortweg Odd Future – door menig blad en blog werd getipt als de toekomst van de hiphop. De grote groep rappers maakte furore met bovengemiddeld shockerende teksten (homohaat, verkrachting, niets was ze te gek) en concerten waarbij men van grote hoogten het publiek in sprong en waar minderjarige blanke meisjes in korte rokjes op de bühne werden betast.

Inmiddels weten we beter. Odd Future heeft maar een paar rappers afgeleverd die vandaag de dag nog relevant zijn, maar barstte wél van het soul- en funktalent. Naast Frank Ocean maakten Sydney ‘Syd’ Bennett en Matt Martians bijvoorbeeld onderdeel uit van het collectief. Twee vernieuwende muzikanten die hun krachten bundelden in The Internet, een soul- en funkband waar gitarist Steve Lacy, toetsenist Christopher A. Smith en bassist Patrick Paige II inmiddels ook deel van uitmaken. De eerste drie studioplaatjes van deze supergetalenteerde groep mochten er al wezen, maar op Hive Mind valt alles voor het eerst écht lekker samen. The Internet maakt ouderwetse, zwoele soul met een beetje hiphop, een hoop vette baslijnen en veel superfunky gitaarwerk. De liedjes hebben een heerlijke lome doch stuwende groove en de stem van zangeres Syd – denk Solange en Janet Jackson in haar prime – heelt al je wonden. Ten tijde van Look What U Started, een van mijn persoonlijke favorieten, was ik allang smoorverliefd. Het is overigens fijn én verfrissend hoe The Internet op geen enkel moment probeert uit je speakers te knallen. Er staan geen opzichtelijke singles op Hive Mind. Er zijn geen grote explosies of opzichtige instrumentale uitspattingen, maar wel honderd nuances en tientallen subtiele wijzigingen. Dit is een groep met een bedachtzame sound, een geluid dat zich geleidelijk in je koppie nestelt. Tijdloos. Hij zal in deze tijden van magnetronmaaltijden vast niet meteen aanslaan, maar over tien jaar noemen we Hive Mind een meesterwerk.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Word lid en kies je eigen cd-pakket. Nieuwe keuzes!
abo-actie

Word lid en kies je eigen cd-pakket. Nieuwe keuzes!

OOR deelt uit! Neem nu een halfjaar- (€34,-) of jaarabonnement (€66,95) op OOR en kies je eigen doldwaze cd-pakket uit. We ...
Simulation Theory
album
Muse

Simulation Theory

De tijd dat de internationale pers laaiend enthousiast stond te wachten op een nieuw album van Muse is al een ...
The Beatles (The White Album)
album
The Beatles

The Beatles (The White Album)

In februari 1968 trokken The Beatles naar Rishikesh in India om daar deel te nemen aan een cursus meditatie bij ...

Recensie: The Internet - Hive Mind (album) | OOR