album
Pop

School Is Cool

Things That Don't Go Right

NEWS

Elf jaar geleden wonnen ze de prestigieuze Humo Rock Rally en ging het hard met de jonge band van zanger/componist Johannes Genard. ‘Onze charme was de onbezonnenheid’, zo verklaarde hij een jaar of wat later. Destijds vroeg ik me al af wanneer het moment zou komen dat hij spijt zou krijgen van die bandnaam. Niet blijkbaar. Genard vond zichzelf tussendoor al drie keer compleet opnieuw uit, ook dit meer als The War On Drugs Is Cool klinkende album is weer niet onder zijn eigen naam uitgebracht.

Genard blijft een denker. ‘Veel kunst houdt zich bezig met het menselijke gedrag, overtuigingen en psychologische gebeurtenissen’, verklaarde hij ooit ook. ‘Songschrijvers doen veel aan antropologie, alleen niet op een wetenschappelijke manier.’ Op Things That Don’t Go Right handelt het over stukgelopen liefdesrelaties, angst om uit de boot te vallen, depressies en de verslavende werking van social media waarop, in tegenstelling tot het echte leven, alles wél positief moet lijken. Dat een paar songs qua tempo, sfeer en breed uitwaaierend karakter vrij schaamteloos aan The War On Drugs (met meer toetsen dan gitaren) doen denken is dan blijkbaar een logisch gevolg. Zelfs dat hoge gilletje is aanwezig. Desondanks is Close, met een schitterende tweede stem van Hanne Torfs, een dijk van een single.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Word nu lid van OOR en kies je eigen cd-pakket
abo-actie

Word nu lid van OOR en kies je eigen cd-pakket

OOR deelt uit! Neem een halfjaar- of jaarabonnement op OOR en kies je eigen cd-pakket. We hebben de keuze uit ...
Een halve eeuw zonder Jimi Hendrix: zijn 20 beste nummers
special
jimi hendrix

Een halve eeuw zonder Jimi Hendrix: zijn 20 beste nummers

Jimi Hendrix schuift in 1969 aan bij de Dick Cavett Show in een blauwe kimono. Het kledingstuk lijkt op een ...
'Juist het politiek incorrecte maakte de Stones leuk'
muziek in coronatijd

‘Juist het politiek incorrecte maakte de Stones leuk’

Ook voor de popmuziek zijn het ongekende tijden. In dit blog signaleert en bespreekt OOR-columnist Hooijer de ontwikkelingen in de ...

Recensie: School Is Cool - Things That Don't Go Right (album) | OOR