concert

Biffy Clyro tovert Melkweg om tot stadion

Op nummer 1 in de Britse albumcharts, uitverkochte arenashows, headlinerspots op de grote festivals in het vooruitzicht: Biffy Clyro is met het nieuwe dubbelalbum Opposites definitief de weg naar superstardom ingeslagen. De strak uitverkochte Melkweg is vanavond in twee kampen verdeeld. Vooraan de nieuwe fans, die vooral wachten op nummers . . .

Keurig op tijd bestijgt de traditioneel shirtloze band het podium. Openingssalvo Different People, Sounds Like Balloons en Black Chandelier – alleen onderbroken door oudje That Golden Rule – lijkt de opmaat te zijn voor een set met veel nieuw werk. Biffy Clyro – op het podium bijgestaan door een nauwelijks zichtbare toetsenist en oud-Oceansize-frontman Mike Vennart op gitaar – speelt geconcentreerd, zanger/gitarist Simon Neil klimt eens op een luidspreker, maar veel interactie met de zaal is er niet. Biffy Clyro is grotere zalen gewend, zalen waar het publiek ver weg staat en dat is vanavond te zien: de heren spelen als het ware een stadionshow. Eigenlijk is dat helemaal niet zo erg: het tempo ligt hoog en liever een paar nummers extra dan eindeloze praatjes met het publiek.

Hoogtepunten: Living Is A Problem, Because Everything Dies, de sterke opener van omslagalbum Puzzle, Machines – afsluiter van datzelfde album – en geweldige nieuwe songs als The Joke’s On Us en Victory Over The Sun. Toch zijn er momenten dat de aandacht verslapt. Een ballad als God & Satan is nog te behappen, maar als de toegift begint met Skylight, de zoveelste ballad van de avond, begin je zo langzamerhand naar het einde te verlangen. Sowieso speelt Biffy Clyro vanavond een lange set. Doordat er op het podium (te) weinig gebeurt en er nauwelijks ruimte voor spontaniteit is, heb je soms het idee naar een band te kijken die wat plichtsgetrouw zijn nummertjes aan het spelen is. Maar laten we niet al te negatief gaan lopen doen: die nummers worden wel steengoed gespeeld.

Gebeurt er dan echt helemaal niets opvallends vanavond? Nou, Mike Vennart – die de hele avond in het donker heeft staan te spelen – heeft tijdens de toegift zijn blouse ook uitgetrokken. Een eerste stap op weg naar fulltime lidmaatschap van de band? Biffy Clyro begon met een knal aan het concert en gaat er met Stingin’ Belle – hardste track van de nieuwe plaat – en gouwe ouwe Mountains met een knal uit. De Schotten hebben blijkbaar al hun energie nodig om muzikaal een goede show neer te zetten, als ze de komende maanden nog wat aan een completer plaatje werken staat niets een succesvol festivalseizoen in de weg.

Fotografie: Luuk Denekamp

Gezien: 18 februari 2013, Melkweg, Amsterdam

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Word nu lid van OOR en stel je eigen vinyl- of cd-pakket samen
abo-actie

Word nu lid van OOR en stel je eigen vinyl- of cd-pakket samen

OOR deelt uit! Neem een halfjaar- of jaarabonnement op OOR en kies je eigen cd-pakket. Met nieuwe lp's van Shame, ...
Music Of The Spheres
album
Coldplay

Music Of The Spheres

Opmerkelijk: op 'Everyday Life', de vorige Coldplay, zong Chris Martin over kinderleed, wapenbezit en migranten. Op 'Music Of The Spheres', ...
Nick Cave en Warren Ellis in Carré: God is in het huis
concert

Nick Cave en Warren Ellis in Carré: God is in het huis

Nu de concerten na twintig lange maanden weer op gang komen, staan Nick Cave en Warren Ellis vooraan in de ...

Recensie: Biffy Clyro tovert Melkweg om tot stadion (concert) | OOR