lowlands

De Jeugd hoeft geen enkele moeite te doen op Lowlands

Misschien zijn ze je niet eens opgevallen, maar ze staan er al het hele weekend: de statiegeld-stembussen bij de ingang van het festivalterrein. Afvalbakken voor blikjes en flessen met ludieke stellingen erboven, waarop bezoekers kunnen stemmen door hun afval in de juiste bak te gooien. Vroeg op de zondagmiddag zit de bak waar De Jeugd van Tegenwoordig boven staat al veel voller dan die van wereldster Billie Eilish.

Fotografie Arend Jan Hermsen

Dat is te merken ook, twintig minuten voor aanvang van de De Jeugd. Het is een hopeloze zaak om nog een overdekt plekje op het Alphaveld te bemachtigen als je patatje rendang wat langer op zich liet wachten. Dit zevende Lowlands-hoofdstuk voor Nederlands favoriete enfants terribles komt ook op een goed moment, want hun net verschenen album Moderne Manieren is niet alleen het beste De Jeugd-album sinds Ja Natúúrlijk (2013), maar ook hun eerste plaat die nummer één behaalde in de albumhitlijsten. Er is dus genoeg om te vieren met een afgeladen Alpha.

De aftrap komt in de vorm van Broeder Ja, een van de hoogtepunten van de nieuwe plaat. In elk hoekje of gaatje van het veld gaan de handen meteen de lucht in, maar een euvel van deze show steekt ook al de kop op. De albumversie van het nummer is juist zo vet omdat De Jeugd er zijn eigen muzikale grenzen mee verlegt, vooral door de afsluitende gitaarsolo die niets minder dan November Rain in herinnering brengt.

Die solo horen we echter maar héél eventjes. Na een kleine drie minuten schakelt Bas Bron alweer over naar de volgende beat, terwijl de studioversie meer dan zes minuten aantikt. Daarmee reduceert hij het nummer tot een gewone, best leuke De Jeugd-track, maar blijft een echt hoogtepunt uit in de Alpha.

Het gevoel dat de groep niet helemaal het onderste uit de kan haalt beklijft de hele show een beetje. Het is natuurlijk hartstikke cool om je meest bekende nummer (Watskebeurt!?) al na twintig minuten te spelen en daarna nog een hele set de aandacht vast te kunnen houden, maar heel veel passie spat er van de vertolking niet af. Ook de rest van de hitparade die voorbijkomt blinkt niet uit in bezieling. Al brengen Manon, Sterrenstof en Ik Kwam Haar Tegen In De Moshpit achter elkaar het sowieso vrij euforische publiek natuurlijk alleen maar verder in extase. 

Misschien hoeft De Jeugd in deze fase van zijn carrière ook niet meer te bieden dan dit moeiteloze spierballenvertoon. Ze deden dit al zes keer eerder, meer dan welke Nederlandse act ook. Zo weinig leegloop in het publiek als hier zagen we amper de afgelopen dagen. En met die eindeloze stroom aan heerlijke Bas Bron-beats wordt de show ook geen moment saai. Maar van alle Alpha-passages die de groep al maakte op Lowlands, zal deze waarschijnlijk niet de boeken in gaan als de meest memorabele.

Gezien: Lowlands 2023, 20 augustus (19.45 uur) in de Alpha. Lees hier al onze verslagen van Lowlands 2023.

Als je nu een jaarabonnement (66,95 euro) op OOR neemt, krijg je een concertticket voor De Jeugd Van Tegenwoordig in Ahoy, Rotterdam op 28 oktober 2023 (52 euro) als welkomstgeschenk! Kijk hier.

De nieuwe OOR is uit!

Bestel ‘m hier.

 

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

OOR-medewerker en geliefde soulman Kees Smallegange overleden
in memoriam

OOR-medewerker en geliefde soulman Kees Smallegange overleden

Kees Smallegange is dood. Hij overleed dinsdag aan een hartstilstand. Kees was een stronghold, een autoriteit op het gebied van ...
New Order klinkt als een (kantoor)klok in Ziggo Dome
concert
new order

New Order klinkt als een (kantoor)klok in Ziggo Dome

Twee ballerina's, zij aan zij. Rodeorijders die perfect, midden in het frame, op hun ros blijven deinen. Luchtbeelden van moderne ...
OOR Recensiebijbel: de klassiekers en vergeten parels uit 52 jaar OOR
oor-shop

OOR Recensiebijbel: de klassiekers en vergeten parels uit 52 jaar OOR

Stop de persen! Ons tweede boek is klaar. Two years in the making, ruim vier kilo in de hand, op glorieus ...

Recensie: De Jeugd hoeft geen enkele moeite te doen op Lowlands (lowlands) | OOR