lowlands

Moeiteloos vervult Foals zijn rol als headliner

In het kader ‘de een zijn dood is de ander zijn brood’: door het uitvallen van Florence + The Machine schuiven de landgenoten van Foals een plek door in de Alpha. Daarmee is de rockband dus spontaan gebombardeerd tot subheadliner, voordat Charlotte de Witte later het hoofdpodium zal afsluiten. Eigenlijk is dat helemaal niet zo gek, want de band sloot bijna tien jaar geleden de allereerste editie van Down The Rabbit Hole al af. Het is dus eerder raar dat het zo lang geduurd heeft voordat een headlineplek op grote broer Lowlands binnen handbereik was.

Fotografie Arend Jan Hermsen

Het kost de band onder leiding van frontman Yannis Philippakis weinig moeite om die positie te waarborgen. Wake Me Up van het recente, erg poppy album Life Is Yours zorgt meteen dat er gedanst kan worden, radiohit Mountain At My Gates doet de rest. Als een paar nummers later die andere grote hit My Number voorbijkomt, eet de Alpha helemaal uit de hand van de Britten. Veel contact met het publiek zoekt de band niet, op een standaard liefdesbetuiging aan Nederland en Lowlands en teken van medeleven met Florence Welch na, maar de muziek van Foals spreekt gelukkig voor zich. Zonder enige moeite switcht de band tussen het meer geduld vereisende oudere materiaal en het dansbare recente werk.

Het zal niet verrassen dat vooral de tweede categorie nummers het goed doet op Lowlands, maar ook het stuwende Olympic Airways van mathrock-debuutalbum Antidotes zorgt voor aardig wat beweging in de tent. Het traag opbouwende Spanish Sahara, met een wat ongemakkelijk lange sitdown, is even later een uitstekende brug naar de climax van de set. Wat de band zelf ook als hoogtepunt ziet, want zoals in 2016 op Lowlands ook het geval was, worden fotografen alleen bij deze laatste sectie van de show toegelaten.

Dat heeft een reden: hoewel er sporadisch wel eens aan de setlist gesleuteld wordt, staan de laatste drie nummers van een Foals-set bijna altijd gebeiteld in steen: stadionrockers Inhaler en What Went Down, gevolgd door een altijd waanzinnige liveversie van oudje Two Steps Twice uit de mathrock-dagen van de band. Dat zorgt altijd voor totale chaos, dus het is niet zo gek dat de band dat graag op beeld vastgelegd. Alleen: nadat vanavond die eerste twee nummers inderdaad vakkundig de boel afbreken, is het al kwart over negen en verlaat de band het podium.

Zo blijft wat normaal het ultieme hoogtepunt van iedere Foals-show is uit, waardoor de climax als een anticlimax voelt. Die kanttekening buiten beschouwing gelaten, was ook deze show weer een uitstekend, zei het ietwat routineus, machtsvertoon. Of Phillipakis’ hart echt nog sneller gaat kloppen als hij voor de honderdste keer het publiek in duikt tijdens What Went Down kan je je afvragen, maar dat hij zich daar wel keer op keer mee in het zweet werkt, is niet te faken. Ook dat is heel wat waard.

Gezien: Lowlands 2023, 19 augustus (20.15 uur) in de Alpha. Lees hier al onze verslagen van Lowlands 2023.

Zomeractie!

Speciale zomeractie! Als je nu een jaar­abonnement op OOR neemt betaal je geen 66,95 maar slechts 50 euro. En je maakt tevens kans op een originele Epiphone ES-335 gitaar! Meld je hier aan.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

OOR-medewerker en geliefde soulman Kees Smallegange overleden
in memoriam

OOR-medewerker en geliefde soulman Kees Smallegange overleden

Kees Smallegange is dood. Hij overleed dinsdag aan een hartstilstand. Kees was een stronghold, een autoriteit op het gebied van ...
New Order klinkt als een (kantoor)klok in Ziggo Dome
concert
new order

New Order klinkt als een (kantoor)klok in Ziggo Dome

Twee ballerina's, zij aan zij. Rodeorijders die perfect, midden in het frame, op hun ros blijven deinen. Luchtbeelden van moderne ...
OOR Recensiebijbel: de klassiekers en vergeten parels uit 52 jaar OOR
oor-shop

OOR Recensiebijbel: de klassiekers en vergeten parels uit 52 jaar OOR

Stop de persen! Ons tweede boek is klaar. Two years in the making, ruim vier kilo in de hand, op glorieus ...

Recensie: Moeiteloos vervult Foals zijn rol als headliner (lowlands) | OOR