concert

Hot Water Music voldoet aan verwachtingen

Zeven jaar geleden stond Hot Water Music voor het laatst op een Nederlands podium. Natuurlijk, fans konden de afgelopen jaren naar België of Duitsland, waar de band zo nu en dan een festival aandeed, maar een intieme clubshow van de vier uit Gainesville, dat was toch echt een tijd geleden . . .

De eerste verrassing van de avond komt overigens uit een andere hoek. Na het Utrechtse All On Black is het namelijk de beurt aan Make Do And Mend om de zaal op te warmen. Tamelijk onbekend in Nederland, maar een band van internationale klasse. Met het onlangs in Europa – door het Nederlandse label Shield – uitgebrachte debuut End Measured Mile op zak, laat de band uit West Hartford een onuitwisbare indruk achter vanavond. Melodieuze hardcore is het uitgangspunt, met hints naar folkpunk. Zanger James Carroll – type knuffelbeer – heeft een stem die niet eens veel onder doet van die van Chuck Ragan. Natuurlijk, je hoort dat de band groot fan is van Hot Water Music, maar Make Do And Mend geeft duidelijk een eigen draai aan het genre.

Dan Hot Water Music. Het eerste dat opvalt: Koning Chuck heeft een beetje teveel gedronken. Niet erg, want Ragan heeft geen kwade dronk. Hij lacht wat en probeert regelmatig contact te maken met stoïcijnse bassist Jason Black, die de zanger compleet negeert. Ondertussen speelt Hot Water Music een puike show. De stem van Ragan is onovertroffen, maar stiekem doet collega zanger Chris Wollard het minstens even goed. Dat is het mooie van Hot Water Music: eigenlijk is er geen frontman. In het begin van de show zitten meezingers als Giver, Rooftops en Paper Thin. En meezingen, dat doet bijna de gehele 013. Veel gedanst wordt er niet, maar jammer genoeg zijn we daar in Nederland een beetje gewend aan geraakt.

Hot Water Music speelt strak, drummer George Rebelo (met handschoentjes) houdt het tempo hoog, Ragan roept dat het publiek ‘crazy’ is en Wollard is zoals altijd de beschaafdheid zelve. Een unieke band, met een unieke sound. Er is vanavond werkelijk niets op het optreden aan te merken. Niet dat het een legendarische avond is, daarvoor gebeurt er simpelweg te weinig, maar met puntgave uitvoeringen van Our Own Way en publieksfavorieten als Wayfarer en natuurlijk Remedy is het genieten geblazen.

Met het omvangrijke oeuvre van Hot Water Music – zeven album en een waslijst aan EP’tjes en split-cd’s – is er als fan altijd wel een nummer dat je mist in de setlist. Vanavond geen Trusty Chords en ook geen Turnstile, nummers die 013 wel leek te verwachten toen de band terugkwam voor de toegift. Gek genoeg duurde die toegift met It’s Hard To Know slechts één nummer. Zo komt er een abrupt einde aan uitstekend optreden van een geweldige band. Maar blijven we stiekem toch met het gevoel zitten dat er meer in had gezeten vanavond.

Fotografie: Dennis Danen

Gezien: 8 augustus 2011, 013, Tilburg

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

The Cure pakt Ziggo Dome in met onver­woestbaar oeuvre
concert

The Cure pakt Ziggo Dome in met onver­woestbaar oeuvre

Nee, heel verrassend is het allemaal niet natuurlijk. Robert Smith heeft de afgelopen jaren wel vaker een nieuw album van ...
De nieuwe <span class="oor">OOR</span> is uit! Bestel 'm nu in onze shop
oor-shop

De nieuwe OOR is uit! Bestel ‘m nu in onze shop

De nieuwe OOR is uit! Met o.a. Personal Trainer, Neil Young, Warhaus, Weyes Blood, Boudewijn de Groot, Dry Cleaning en ...
Christine McVie (79) van Fleetwood Mac overleden
nieuws
fleetwood mac

Christine McVie (79) van Fleetwood Mac overleden

Christine McVie van Fleetwood Mac is op 79-jarige leeftijd overleden. De zangeres en toetseniste sloot zich in 1970 aan bij ...

Recensie: Hot Water Music voldoet aan verwachtingen (concert) | OOR