concert
Dance

Rudimental mist chemie met publiek in HMH

Rudimental scoorde me Feel The Love en Waiting All Night twee dikke hits. De Britse drum and bass-groep staat vanavond met maar liefst negen man op het podium van de Heineken Music Hall. De band staat bekend om de samenwerkingen met bekende en minder bekende artiesten. Zo zongen Ed Sheeran, Emeli Sandé, Elle Eyre en John Newman al op de platen van de Britten. Logischerwijs ontbreken zij deze avond. De vrouwelijke zangpartijen worden verzorgd door Bridgette Amofah en Anne-Marie en Thomas Jules en Will Heard nemen de mannelijke vocalen voor hun rekening.

Vooral die laatste laat horen dat hij soul heeft, maar het is Amofah die de show steelt. ‘Zij is zo fucking goed’, schreeuwt een meisje in het publiek naar haar vriendinnen. En ja, ze heeft gelijk. Haar zang – die uit haar tenen lijkt te komen – is het hoogtepunt van de show. Vlak voor het begin van de show echoot de bandnaam door de zaal, ondersteund door een bombastisch geluid en een kerkkoor. Een trompet markeert het begin van het optreden, dat start met Right Here van de nieuwe plaat We The Generation. Het album werd opgenomen op Jamaica en de reggae-invloeden zijn dan ook hoorbaar. De nieuwe songs die de groep vanavond brengt lijken echter niet echt aan te slaan bij het publiek. Zo steekt slechts een klein deel van de zaal z’n armen in de lucht als de band er om vraagt.

Dat de eerste helft van de show niet helemaal aan slaat, is overigens niet alleen de schuld van de band. Rudimental probeert van alles: een gek dansje, een moonwalk, springen met de hele crew, het haalt allemaal weinig uit. Het publiek is mak, juicht af en toe bij een intro van een bekend nummer en kent bij veel meezingmomenten de tekst niet. Halverwege het optreden komt de zaal dan toch los. Er wordt een sit down ingezet en vooraan ontstaat een kleine moshpit. Als zangeres Anne-Marie even later het podium opspringt, klinkt er gegil: een deel van de fans herkent haar. Een kleine kanttekening: het grootste deel van de Heineken Music Hall lijkt geen idee te hebben wie ze is.

Als het einde nadert zet de band hit Feel The Love in. Het harde werken van Rudimental wordt eindelijk beloond: de zaal is enthousiast, er wordt gezongen en gedanst en voor even is het feest compleet. Natuurlijk volgt er een toegift en natuurlijk is dat tweede hit Waiting All Night, die hadden we immers vanavond nog niet gehoord. Als uitsmijter van de avond werkt het nummer perfect en zo verlaat het publiek toch nog dansend de zaal.

Rudimental stond op de grootste festivals, krijgt wereldwijd mensen massaal aan het dansen, maar de Heineken Music Hall lijkt vanavond net een maatje te groot. Het hoe het negental er ook aan trekt: band en publiek zitten niet op dezelfde golflengte vanavond. Dit optreden bewijst eens te meer hoe bepalend publiek is voor een show. Misschien de volgende keer een iets kleinere zaal, met alleen echte fans? Rudimental had zich vast een knallender einde van de tournee voorgesteld.

Door Julia Osendarp / Fotografie: Luuk Denekamp

Gezien: 11 maart 2016, Heineken Music Hall, Amsterdam

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Een showcase via Zoom: bijna weer het oude normaal
muziek in coronatijd

Een showcase via Zoom: bijna weer het oude normaal

Ook voor de popmuziek zijn het ongekende tijden. In dit blog signaleert en bespreekt OOR-columnist en mede-thuisblijver Hooijer de ontwikkelingen in ...
Billie Eilish deelt korte film over bodyshaming
nieuws

Billie Eilish deelt korte film over bodyshaming

Billie Eilish heeft de korte film gedeeld waarmee ze haar uitgestelde Where Do We Go Tour zou openen. De popster kleedt ...
Notes On A Conditional Form
album
The 1975

Notes On A Conditional Form

Het moge duidelijk zijn dat het ontstaan én de rappe verspreiding van het coronavirus een van de eerste grote, voor ...

Recensie: Rudimental mist chemie met publiek in HMH (concert) | OOR