concert

Totale euforie bij David Byrne in AFAS Live

Een snikhete editie van Down The Rabbit Hole viel deze zomer en masse voor een magistrale show van David Byrne. De voormalig Talking Heads-frontman toert rond met een strak gechoreografeerde band, die niet alleen sterk musiceert, maar ook een indrukwekkende dansshow geeft. In AFAS Live bewijst Byrne dat we onszelf niet door de zonnige festivalsfeer hebben laten meeslepen: ook op een koude novemberavond zorgt de muzikant voor totale euforie.

Vijfendertig jaar geleden liep David Byrne, toen nog als zanger van Talking Heads, het podium van het Pantages Theatre in Hollywood op met een grote ghettoblaster en een nog groter pak. Stop Making Sense, de registratie die in december 1983 van die concerten opgenomen werd, staat nog altijd te boek als een van dé liveplaten. Frontman Byrne had er anno 2018 gemakkelijk een kekke anniversary tour van kunnen maken: de oude setlist opgraven, het pak uit de kast en weer het podium op.

Maar nee, de Schots-Amerikaanse songwriter kiest in zijn nieuwe tour, hoe kan het ook anders, weer voor de innovatie. Byrne zet vanavond in AFAS Live een band neer die lak heeft aan conventies. In eerste instantie betreedt hij alleen het podium, die gelijkenis met Stop Making Sense is er dan nog wel, maar uiteindelijk wordt de zanger geflankeerd door een elftal aan muzikanten, die hun instrument allemaal om hun nek hebben hangen. Geen drumstel, maar meerdere percussionisten die allemaal rondlopen. Sterker nog, de volledige band duizelt de uitverkochte zaal met bizar goed uitgewerkte choreografieën. Het levert, dankzij de stijlvolle belichting, een imposant schaduwspel op tijdens Blind. Bij Doing The Right Thing verdwijnen de muzikanten weer even, maar houden ze gecoördineerd hun instrumenten voor de zilveren gordijnen die rond het podium hangen.

En dan is er Byrne zelf, die er overduidelijk plezier in heeft, als stralend middelpunt. De 66-jarige put rijkelijk uit de tracks van zijn dit jaar verschenen album American Utopia, waarvan de kracht op het podium nog maar eens extra duidelijk wordt. Tracks als Everybody’s Coming To My House of het schitterende Every Day Is A Miracle doen het uitstekend tussen de klassiekers uit Byrne’s oeuvre. De frontman kan rustig nog voor de helft van het concert een ongekende Talking Heads-dubbelklapper uitdelen met het wonderschone This Must Be The Place en Once In A Lifetime.

Maar gelukkig zijn het niet alleen de Grote Hits, à la Burning Down The House en Road To Nowhere, die Byrne en zijn dansende en zingende elftal vanavond spelen. Zo speelt de muzikant ook nummers als I Should Watch TV, afkomstig van zijn samenwerking met St. Vincent uit 2012, en – obscure referentie – Like Humans Do, de track die begin deze eeuw standaard werd meegeleverd bij het hypermoderne Windows XP. Ook qua Talking Heads worden er fijne keuzes gemaakt: met Born Under Punches (The Heat Goes On) en The Great Curve is ultiem new wave-album Remain In Light uitstekend vertegenwoordigd.

Maar ondanks de grote hoeveelheid aan oud werk (we tellen uiteindelijk tien tracks van Talking Heads) voelt het optreden van Byrne geen moment als een pure nostalgietrip. De manier waarop de frontman zijn band, iedereen gekleed in een sober grijs uniform, het podium laat betreden, toont aan waarom de zanger nog altijd zo’n groot vernieuwer is. En na een indrukwekkende afsluiter in de vorm van een cover van protestnummer Hell You Talmbout, een van de nummers van de Women’s March in Washington, is duidelijk: deze show van David Byrne doet amper onder voor Stop Making Sense.

Fotografie: Daniël de Borger

Gezien: 4 november 2018, AFAS Live, Amsterdam

Lees ons exclusieve interview met David Byrne in OOR. Of word meteen lid en krijg z’n nieuwe cd helemaal gratis!

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Lowlands beleeft topeditie

Lowlands beleeft topeditie

Midden augustus. Zowel de zomer als het festivalseizoen loopt op zijn einde, wat maar één ding kan betekenen: het is ...
Muziek verslaat symboolpolitiek op Pukkelpop

Muziek verslaat symboolpolitiek op Pukkelpop

Editie 34 van Pukkelpop had 198 artiesten op acht podia op drieënhalve festivaldag. Twee keer kwam er een volksverhuizing op ...
When I Have Fears
album
The Murder Capital

When I Have Fears

Vraag de mannen van The Murder Capital naar hun favoriete band en ze noemen – niet geheel verrassend – The ...

Recensie: Totale euforie bij David Byrne in AFAS Live (concert) | OOR