concert

De twee gezichten van The Killers in de Ziggo Dome

The Killers zijn al jaren niet meer wat ze zijn geweest. De figuurlijke plooien die de immer opzwepende muziek van de band ooit bevatte zijn inmiddels allemaal gladgestreken. OOR’s Tom Springveld noemde dit verschijnsel terecht ‘een glamrockval die ze zelf hebben gezet met Day & Age (2008) en Battle Born (2012).’ Of deze richting je nou kan bekoren of niet: inmiddels hebben Brandon Flowers en de zijnen meer dan voldoende hits, verspreid over vijf albums, om routineus een grote zaal als de Ziggo Dome plat te spelen.

Flowers belooft ons een ‘wonderbaarlijke, wonderbaarlijke voorstelling’ voor te schotelen. Hij redt zich prima in het Nederlands. De band, afkomstig uit fabulous Las Vegas, trapt energiek af met Run For Cover en blijft het gaspedaal vervolgens intrappen. De heren vuren Hit na hit af en langzaamaan beginnen de eerste bezoekers hun stem al te verliezen Flowers daarentegen is naast een geboren showman en stijlicoon daadwerkelijk een technisch goede zanger, die bovendien beschikt over een unieke stem die vanavond constant grote hoogten haalt. Geef hem eens ongelijk dat hij een nummer dat The Man heet heeft geschreven.

Hij weet voortreffelijk het masculiene thema van Wonderful Wonderful over te brengen en het publiek op te jutten, maar anderzijds de breekbaarheid van bijvoorbeeld Rut en Dire Straits’ Romeo And Juliet op gepaste wijze ten gehore te brengen. Geluidstechnisch en vocaal levert de band topwerk, aangevuld door een visueel uitbundig podium en drie lieftallige achtergrondzangeressen. Overigens wordt het podium niet meer gedeeld met Dave Keuning en Mark Stoermer, de originele gitarist en bassist van de band, aangezien hun focus en prioriteiten zijn verschoven.

Als het sentimentele The Way It Was, afkomstig van het in 2012 verschenen Battle Born, zich aandient gebeurt er iets bijzonders. ‘Willen jullie Mr. Brightside horen? We kunnen ‘m ook gewoon nu gaan spelen.’ Een cynisch grapje, maar wellicht eentje om te onthouden. De set wordt vervolgd met een gebalanceerde selectie nummers, afkomstig van alle vijf de albums die de band heeft gemaakt. Het klinkt nog altijd episch, heroïsch, dramatisch en het doet je beseffen hoeveel hits er daadwerkelijk op de teller staan. Combineer dit met vele ‘oh oh oh’s’, meeklapmomenten, confetti, vuurwerk en een drummer die na ieder nummer net iets te lang doorgaat met het aan gort meppen van bekkens en je kunt alle popclichés die je maar kunt bedenken afstrepen.

Verrassingen? Misschien dat er maar drie nummers van het nieuwe Wonderful Wonderful voorbijkomen. The Man, Run For Cover en Rut om precies te zijn, niet toevallig de drie singles.Daarnaast is de band zo vriendelijk om een tweetal fans op het podium te roepen om een nummertje mee te spelen. Dit doen zij niet onverdienstelijk en het publiek grijpt massaal de telefoon om dit moment vast te leggen. Slim en sympathiek, maar daarmee is ook alles gezegd.

Na dik anderhalf uur hebben we een show gezien die op geen enkel vlak gewaagd is. Zelfs het titelnummer van Wonderful Wonderful, wat hier en daar nog enigszins schuurt en rammelt, blijft achterwege. De grap die Flowers tijdens The Way It Was weglachte is echter werkelijkheid geworden, en vormt zonder twijfel de meest gewaagde keuze van de avond. Mr. Brightside komt niet opdagen. Er is zelfs een website die claimt dat dit de eerste keer in de gehele carrière van The Killers is dat de monsterhit niet wordt gespeeld. Voor vele aanwezigen zal het ontbreken ervan een leegte achterlaten, maar dit is precies wat deze show nodig had: extra spierballen, zoals ‘The Man’ die ook graag toont.

Fotografie: Rob Loud

Gezien: 28 februari 2018, Ziggo Dome, Amsterdam

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Word lid en kies je eigen cd-pakket. Nieuwe keuzes!
abo-actie

Word lid en kies je eigen cd-pakket. Nieuwe keuzes!

OOR deelt uit! Neem nu een halfjaar- (€34,-) of jaarabonnement (€66,95) op OOR en kies je eigen doldwaze cd-pakket uit. We ...
Album van het jaar: Janelle Monáe - Dirty Computer
nieuws
Janelle Monáe

Album van het jaar: Janelle Monáe – Dirty Computer

Het was lang spannend, maar Dirty Computer van Janelle Monáe is is door de verzamelde Nederlandse popcritici uitgeroepen tot album van ...
Snaarstrak Editors pakt TivoliVredenburg vakkundig in
concert
Editors

Snaarstrak Editors pakt TivoliVredenburg vakkundig in

Het mag zo onderhand een traditie heten. Nederlands favoriete Britse rockband Editors doet bij iedere albumcyclus een show in een ...

Recensie: De twee gezichten van The Killers in de Ziggo Dome (concert) | OOR