concert

Hang Youth blijkt helemaal thuis te zijn in Heerlen

Om het gedrag van dieren te begrijpen. moet je ze zien in hun natuurlijke habitat. Dit geldt vaak ook voor bands. Springsteen in Meadowlands, New Jersey bijvoorbeeld. Of Oasis in City Ground, Manchester. Woensdag speelde Hang Youth in zíjn biotoop: Heerlen.

Fotografie Hub Dautzenberg

Nu zult u zeggen: ‘Heerlen?! Is die man wel goed bij z’n hoofd? Ik wist wel dat OOR het oudste popmagazine van Nederland is, maar niet dat de geestelijke vaardigheden van de auteurs aan verval onderhevig zijn!’ Ik begrijp die reactie wel: ‘Amsterdam-Noordser’ dan Hang Youth vind je ze immers niet. En, was het niet deze groep die in november de hoofdstedelijke poptempel Paradiso helemaal op zijn kop zette?

Klopt allemaal. Maar soms moet je reizen om te ontdekken wie je écht bent. 219 kilometer zuidwaarts ligt een stad die gekarakteriseerd wordt door de ongelijkheid, hypocrisie, wantoestanden en scheefgroei waar je als band over schrijft en zingt. Met andere woorden: Heerlen lijkt verdacht veel op Amsterdam-Noord, vóórdat sojakoffietenten, collective workspaces en bakfietsouders hun intrede deden.

De honderd man die vanavond in de Nieuwe Nor staan, bekijken Hang Youth met die bril. Zij proberen deze band niet te duiden, zoals Vrij Nederland en VPRO’s Tegenlicht dat onlangs trachtten te doen. Geen tijd voor. Discussies over authenticiteit, urgentie en artistieke statements zijn hier ‘kwatsj’. Als je dagelijks geconfronteerd wordt met de puinhopen van het beleid van Rutte IV (en vooruit, ook die van I, II en III), zit je niet te wachten op intellectueel geneuzel. Dan pogo je helemaal de pleuris en brul je je de barsten bij een band die er tenminste níet omheen lult.

Terwijl ieder interview of artikel over Hang Youth – en frontman Abel Van Gijlswijk in het bijzonder – over vórm lijkt te gaan, is deze band juist veel meer dan een gimmick, act of symbool. Net zoals er 45 jaar geleden enkel geschreven werd over de veiligheidsspelden en fluorescerende hanenkammen van de eerste punkers, gaat het bij Hang Youth in commentaren altijd over de buitenkant. Geheel ten onrechte.

Want als er één band is waar het om de inhoud draait, dan is het Hang Youth wel. De 45 (!) nummers vanavond zijn ongefilterde oprispingen van om en nabij de minuut, vol messcherpe observaties ván en oordelen óver de maatschappij anno 2022. Spottend, schurend, goudeerlijk. Dat kunt u als Randstedeling vanuit uw luie stoel met een abonnement op de Groene Amsterdammer wel heel stoer vinden allemaal, maar als u in Heerlen zou wonen, of daar woensdag het concert bezocht had, zou u het pas écht snappen.

Gezien: 25 mei 2022 in de Nieuwe Nor, Heerlen.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Gratis vinyl bij een abonnement op <span class="oor">OOR</span> (vanaf 34 euro)!
abo-actie

Gratis vinyl bij een abonnement op OOR (vanaf 34 euro)!

OOR deelt uit! Neem een halfjaar- of jaarabonnement op OOR en kies je eigen cd-pakket. Met nieuwe lp's van Oliver ...
De nieuwe <span class="oor">OOR</span> is uit! Bestel 'm nu in onze shop
oor-shop

De nieuwe OOR is uit! Bestel ‘m nu in onze shop

De nieuwe OOR is uit! Met U2 (exclusief!), Sophie Straat, Inhaler, Orbital, Roger Waters, Naaz, Lankum, The Vices, The Beach ...
Wim de Bie: 'Pak al je zorgen in je plunjezak en fluit!'
het poparchief

Wim de Bie: ‘Pak al je zorgen in je plunjezak en fluit!’

De Bie Zingt, heette het in 1984 verschenen solo-debuut van Wim de Bie. Dat kon hij dus ook al, zingen ...

Hang Youth blijkt helemaal thuis te zijn in Heerlen (concert) | OOR