boek

Beatlemania door de lens van Paul McCartney

Beatlemania is een overbekend fenomeen, maar hoe beleefden The Beatles hun grote doorbraak in Engeland en Amerika zelf? In Eyes Of The Storm zien we de gekte door de ogen van Paul McCartney, die de hysterische taferelen aan beide kanten van de oceaan vastlegde met zijn fotocamera. Een uniek document.

The Beatles waren al heilig verklaard, maar sinds de documentaire Get Back staat er helemaal geen maat meer op. Net als bij Bach, Mozart, Beethoven en andere belangrijke culturele fenomenen wordt aan ieder stukje dat aan hun bestaan herinnert een enorme waarde toegekend, vaak ook financieel. Nu is Paul McCartney de eerste om je te vertellen dat The Beatles gewoon een bandje uit Liverpool was en hij niet meer is dan een gewone getalenteerde muzikant. Maar hij is ook zeker niet te beroerd om de mythe te blijven voeden.

In de jaren zestig had hij, zoals veel welgestelden, een goede fotocamera. Geen professionele, maar een degelijke Pentax kleinbeeldcamera waarmee je negatieven van 24 x 36 mm kon maken. Tijdens de tournees met de fab four in ‘63 en ‘64 schoot Paul vele rolletjes vol, bij elkaar meer dan duizend foto’s. Anders dan zijn broer Mike en zijn latere vrouw Linda was Paul McCartney niet meer dan een enthousiaste hobbyist. Scherpstellen lukte net en soms had hij een lucky shot. George Harrison looking cool met een onbekende dame, John op zijn meest innemend, Ringo die de tijd van zijn leven heeft, de immer aanwezige camera’s van fotojournalisten.

Bij Het Perfecte Plaatje had Paul McCartney er in de eerste ronde al uitgelegen, maar doordat de foto’s zijn geschoten in het oog van de storm tijdens die bijzondere dagen van de Beatlemania zijn ze fascinerend. Telkens weer die magische jonge koppies waar de wereld op slag verliefd op was geworden. Vier jongens die de meest extreme roem ervoeren die een mens tot dan toe had doorstaan en onder die druk zeldzaam geestig en creatief bleven. Pauls toelichtende teksten zijn weer een stukje van de autobiografie die hij maar niet wil schrijven. En die foto’s? Je kunt er uren naar blijven kijken.

EYES OF THE STORM door Paul McCartney is verschenen bij uitgeverij Unieboek

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Gratis vinyl bij een abonnement op <span class="oor">OOR</span> (vanaf 36 euro)!
abo-actie

Gratis vinyl bij een abonnement op OOR (vanaf 36 euro)!

OOR deelt uit! Neem een halfjaar- of jaarabonnement op OOR en kies je vinyl. Met nieuwe lp's van Pearl, English ...
The Tortured Poets Department
pop
Taylor Swift

The Tortured Poets Department

OOR-collega Thomas Snoeijs noemde Taylor Swift onlangs ‘de grote winnaar van de wereldwijde aandachtseconomie’. Een betere omschrijving van de Amerikaanse ...
Prince verdient een betere ode dan Candy Dulfer presents The Purple Jam
concert
prince

Prince verdient een betere ode dan Candy Dulfer presents The Purple Jam

De liefde van mijn leven leeft in mijn verleden, schrijft Ilja Leonard Pfeijffer in zijn roman Grand Hotel Europa. Het ...

Beatlemania door de lens van Paul McCartney