boek

Smeuïge details in overvloed in George Harrison-biografie

Met zoveel ‘nieuwe’ Beatles-releases onder de kerstboom kan een boek over George Harrison er ook nog wel bij. Biograaf Philip Norman publiceerde in 1981 Shout! – The True Story Of The Beatles en dat was een millionseller. Daarna schreef hij dikke boeken over John Lennon, Paul McCartney, Eric Clapton, Mick Jagger, Jimi Hendrix en Elton John. Boeken waar de artiesten of hun nazaten niet altijd even blij mee waren, maar die goed verkochten.

Foto Harrison Family

Norman is geen held in diepgravende analyses van de muziek, maar gaat smeuïge details niet uit de weg. Die zijn er bij George Harrison meer dan genoeg. Tijdens en na The Beatles had de jongste Beatle een overactief liefdesleven. Zijn vrouw Pattie Boyd ging niet bij de pakken neerzitten en legde het aan met zijn beste vriend, Eric Clapton. Voeg daarbij Harrisons fascinatie voor oosterse religie, raceauto’s, zijn megalomane kasteel op Friar Park, zijn betrokkenheid bij Monty Python, de Traveling Wilburys en de aanslag op zijn leven en je hebt genoeg om 450 pagina’s mee te vullen.

Bij The Beatles komt daarbij ook altijd nog de nodige kinnesinne rond de split in 1970 en de zakelijke afwikkeling. Daarin trok Harrison aan het kortste eind toen hij voor plagiaat werd aangeklaagd – My Sweet Lord leek inderdaad als twee druppels water op He’s So Fine van The Chiffons – door zijn voormalige manager Allen Klein, die hem nota bene had moeten beschermen tegen foute keuzes. Philip Norman schrijft het allemaal vlot op. Of het allemaal precies zo is gegaan is een tweede. Zo schrijft hij dat Harrison nauwelijks op Love Me Do te horen was. Onzin, hij speelde de prominent aanwezige akoestische gitaar. Voor dat soort exacte feiten kun je beter te rade gaan bij Beatles-chroniqueur Mark Lewisohn, maar Normans versie leest vlot weg.

GEORGE HARRISON door Philip Norman is verschenen bij Alfabet Uitgevers. Als je nu een halfjaarabonnement (€34) op OOR neemt, krijg je het boek (t.w.v. €29,99) cadeau! Kijk hier.

 

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Gratis vinyl bij een abonnement op <span class="oor">OOR</span> (vanaf 36 euro)!
abo-actie

Gratis vinyl bij een abonnement op OOR (vanaf 36 euro)!

OOR deelt uit! Neem een halfjaar- of jaarabonnement op OOR en kies je vinyl. Met nieuwe lp's van Pearl, English ...
The Tortured Poets Department
pop
Taylor Swift

The Tortured Poets Department

OOR-collega Thomas Snoeijs noemde Taylor Swift onlangs ‘de grote winnaar van de wereldwijde aandachtseconomie’. Een betere omschrijving van de Amerikaanse ...
Prince verdient een betere ode dan Candy Dulfer presents The Purple Jam
concert
prince

Prince verdient een betere ode dan Candy Dulfer presents The Purple Jam

De liefde van mijn leven leeft in mijn verleden, schrijft Ilja Leonard Pfeijffer in zijn roman Grand Hotel Europa. Het ...

Smeuïge details in overvloed in George Harrison-biografie