pinkpop

Pinkpop 2023 tips: OOR gidst je door de line-up

Pinkpop, de klassieker. Het oerfestival waar je als kind voor het eerst naartoe gaat om er een leven lang terug te komen. Voor die ene headliner of juist om drie dagen sprintjes te trekken tussen noord-, zuid- en tentpodium. Al bulkt het grootste festival van Nederland dit jaar ook van de muzikale allemansvrienden. Scherp selecteren dus. Vooruit, we helpen een handje.

De headliners

‘So come on let meee entertain you…’ Ja, laat dat maar aan de hoofdacts van deze editie over. Verwacht volop ooh’s en aah’s bij superster en topatleet P!nk, die zich niet zelden naar het dak van het podium laat katapulteren. Robbie Williams beheerst het headlinetrucje sowieso, weten we nog van 2015: meezingen, zwijmelen, grinniken, springen – het hele festivalpakket ligt klaar voor je. En natuurlijk de Red Hot Chili Peppers, voor het eerst sinds 2016 weer in Landgraaf, maar nu met een zekere gitaarvedette terug op de linkerflank… Kom, hoe heet ie ook alweer?

Verwacht hoogtepunt

We voelen ‘m al hoor: The Haunted Youth in de broeierige Tent Stage, met die fijne galmgitaartjes, zorgvuldig opgebouwde uitbarstingen en voortjakkerende drums. De band rond Joachim Liebens gaat het helemaal waarmaken op slechts een uurtje rijden van zijn geboortedorp Alken (B). Al debuteert hun grote Amerikaanse voorbeeld The War On Drugs ook op Pinkpop, diezelfde vrijdag op de South Stage, met een ondergaande zon en nog veel meer galm en uitbarstingen. Whoe!

Het meubilair

Als het niet fonkelend nieuw is, dan is het waarschijnlijk meubilair. Jongens als Editors (zesde keer), The Script (zesde keer), Queens Of The Stone Age (vijfde keer) en Di-rect (vierde keer) lullen inmiddels een aardig woordje Limburgs. En zou Jan Smeets (52ste keer) ook weer op het podium verschijnen? Laten we voor de zekerheid alvast even oefenen: ‘Jantjèèè bedankt, Jantje, Jantje, Jantjèèè bedankt!’

Spitsprognose

Op de wegen richting de South Stage wordt zondag omstreeks 17.15 uur langzaam lopend tot stilstaand verkeer verwacht. Hou rekening met ernstige verkeershinder en loop om waar mogelijk. Of verkies Brutus boven Goldband, dat kan natuurlijk ook.

Wie heeft wat te bewijzen?

Are you ready to softrock? Laten we ‘t hopen, want met namen als Only The Poets, Tom Odell, OneRepublic, Picture This en The Driver Era staat er heel wat brave radiovriendelijkheid op het programma. Met hun miljoenen streams hebben deze jongens weinig te bewijzen, maar wij moeten nog heel nodig overtuigd worden. Ook door Rondé, dat zaterdag op een echte ‘doorbraakplek’ staat. Laat het maar zien.

De toeristische trekpleister

Sorry Josh Homme, de grootste rockster van het weekend is een acteur: Johnny Depp. Hij presenteert met Hollywood Vampires een soort rock & roll-karaoke, samen met andere uncancellable mannen als Alice Cooper en Joe Perry (Aerosmith). Pompeuze circusact? Hoogstwaarschijnlijk. Toch maar even kijken? Ja, toch maar wel.

De beuk erin

Hu? The Hu. In de harde sector is deze Mongoolse band de blikvanger, met zijn traditionele keelzang, traditionele paardenviool en minder traditionele beukende metalriffs. Verder wordt het jaarlijkse blokje ‘nostalgische herrie’ gevuld door Disturbed en vertegenwoordigt I Prevail de mateloos populaire metalcore. De eerste coverde Simon & Garfunkel, de tweede Taylor Swift. Het was onze beurt om bier te halen, toch?

Nog wat OOR-favorieten?

Oeh, Warpaint. Ooit begonnen onder de vleugels van John Frusciante (ha, dat was ‘m!) en nu vlak voor de Peppers op Pinkpop. Een geheid hoogtepunt voor die paar verdwaalde hipsters in Landgraaf en iedereen die gewoon van prachtige, verleidelijke indie houdt. Laten we verder afspreken bij het Turks-psychedelische volksfeest van Altın Gün en de rinkelende Britpoppers van The Lathums. Of toch Jungle By Night ertegenover…? Argh. Blokkenschema’s!

Pinkpop, 16 t/m 18 juni, Landgraaf

Openingsfoto Bart Heemskerk

OOR‘s Pinkpopspecial!

Bestel ‘m hier.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Gratis vinyl bij een abonnement op <span class="oor">OOR</span> (vanaf 36 euro)!
abo-actie

Gratis vinyl bij een abonnement op OOR (vanaf 36 euro)!

OOR deelt uit! Neem een halfjaar- of jaarabonnement op OOR en kies je vinyl. Met nieuwe lp's van Pearl, English ...
The Tortured Poets Department
pop
Taylor Swift

The Tortured Poets Department

OOR-collega Thomas Snoeijs noemde Taylor Swift onlangs ‘de grote winnaar van de wereldwijde aandachtseconomie’. Een betere omschrijving van de Amerikaanse ...
Prince verdient een betere ode dan Candy Dulfer presents The Purple Jam
concert
prince

Prince verdient een betere ode dan Candy Dulfer presents The Purple Jam

De liefde van mijn leven leeft in mijn verleden, schrijft Ilja Leonard Pfeijffer in zijn roman Grand Hotel Europa. Het ...

Pinkpop 2023 tips: OOR gidst je door de line-up