nieuws

The Roots-bassist Leonard Hubbard (62) overleden

The Roots-bassist Leonard Hubbard is op 62-jarige leeftijd overleden. Hij was tot aan zijn vertrek in 2007 een van de gezichten van de hiphopgroep, te herkennen aan de eeuwige stronk zoethout in zijn mond. Hij overleed deze week aan een vorm van bloedkanker.

‘Hub’ trad in 1992 toe tot The Roots, toen nog The Square Roots. Met Hubbard, drummer ?uestlove en rappers Tariq ‘Black Thought’ Trotter en Malik B (overleden in 2020) in de basisopstelling debuteerde de groep in 1993 met het album Organix.

De titel van het debuut gaf meteen de redelijk unieke benadering al aan: hiphop gespeeld door een conventionele band. Dat dat geen conventionele muziek hoeft op te leveren, bewees de groep uit Philadelphia met klassieke albums als Things Fall Apart (1999) en Phrenology (2002).

Hubbard verliet de Roots na zijn kankerdiagnose in 2007, waarna de band (onder andere als liveband voor The Tonight Show) zich verder zou ontwikkelen tot het gerenommeerde hiphopinstituut dat het nu is. Hub’s laatste album met de groep is Game Theory uit 2006.

‘Met pijn in het hart nemen we afscheid van onze broer Leonard Nelson Hubbard’, schrijven de Roots op social media. ‘Rust zacht in Melody Hub.’ Hubbard werd deze week opgenomen in het ziekenhuis, waar hij overleed.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Gratis vinyl bij een abonnement op <span class="oor">OOR</span> (vanaf 36 euro)!
abo-actie

Gratis vinyl bij een abonnement op OOR (vanaf 36 euro)!

OOR deelt uit! Neem een halfjaar- of jaarabonnement op OOR en kies je vinyl. Met nieuwe lp's van Pearl, English ...
The Tortured Poets Department
pop
Taylor Swift

The Tortured Poets Department

OOR-collega Thomas Snoeijs noemde Taylor Swift onlangs ‘de grote winnaar van de wereldwijde aandachtseconomie’. Een betere omschrijving van de Amerikaanse ...
Prince verdient een betere ode dan Candy Dulfer presents The Purple Jam
concert
prince

Prince verdient een betere ode dan Candy Dulfer presents The Purple Jam

De liefde van mijn leven leeft in mijn verleden, schrijft Ilja Leonard Pfeijffer in zijn roman Grand Hotel Europa. Het ...

The Roots-bassist Leonard Hubbard (62) overleden