in memoriam

Tina Turner leefde zich het liefst uit als megarockster

Tina Turner is overleden. De legendarische zangeres stierf woensdag op 83-jarige leeftijd na een lang ziekbed in haar huis in Zwitserland.

Fotografie Remko Barendregt / © OOR

Tina Turner (geboren als Annie Mea Bullock in Nutbush, Tennessee) scoorde haar grootste hits in de jaren tachtig, maar had ver daarvoor al haar stempel gedrukt. Vanaf begin jaren zestig zong ze onder de hardhandige scepter van gitarist Ike Turner in The Ike & Tina Turner Revue. Het tweetal bouwde daarmee een enorme reputatie op als een van de meest dynamische duo’s uit de rock & roll.

In 1965 maakte ze, ondersteund door de overdonderende geluidsmuur van producer Phil Spector, de klassieker River Deep, Mountain High. Tegen het eind van de jaren zestig braken Ike & Tina ook naar het grote (witte) publiek door via bewerkingen van onder andere The Beatles’ Come Together en  John Fogerty’s Proud Mary.

Twee jaar na haar geweldige rol als Acid Queen in de verfilming van The Who’s rockopera Tommy, gingen Ike en Tina uit elkaar. In haar biografie I Tina schreef ze later openhartig hoe haar voormalige echtgenoot haar mishandelde tijdens hun huwelijk. Ze belandde meermaals met verwondingen op de eerste hulp. Het huiselijk geweld leidde zelfs tot een zelfmoordpoging in 1968.

Terwijl Ike halverwege jaren tachtig aan de lopende band werd opgepakt voor drugsbezit, schoot Tina regelrecht naar het platform der megarocksterren. De eerste stap in deze spectaculaire comeback was de plaat Private Dancer (1984). Daarna scoorde ze hit na hit. ‘De grootmoeder van de soul nu echt helemaal omgeturnd tot de Joan Collins van de rock’, concludeerde OOR‘s Jan Nauta dat jaar.

Haar affiniteit met de rock ging helemaal terug naar het eind van de jaren zestig, vertelde ze de OOR-journalist, toen ze de eerste Beatles- en Stonescovers deed. Uit die tijd dateerde ook het gerucht dat Mick Jagger zijn manier van dansen zou hebben afgekeken van Tina, hoewel zij juist vaak is afgeschilderd als de vrouwelijke Jagger.

‘Dat verhaal is ontstaan nadat we de eerste tournee met de Rolling Stones hadden gedaan. Mick keek steeds naar ons; hij genoot ervan mij en de Ikettes te zien dansen, dat deed hij toen zelf nog niet. Zo is dat gerucht een eigen leven gaan leiden. Het was misschien wel niet waar, maar toch, it sounds great, it sounds wonderful!

‘Ik heb nooit zoveel opgehad met r&b’, beweerde ze in hetzelfde interview. ‘Na de breuk met Ike kon ik mijn eigen weg gaan. Ik vind r&b vaak te depressieve en emotionele muziek, ik hou meer van vrolijke, up tempo rocksongs. Daar kan ik als performer beter mee uit de voeten. Ik ben een high energy person en leef me liever uit in rock dan dat ik daar alleen maar sta en een nummer zing.’

Behalve dat de tijd haar volumineuze stemgeluid nauwelijks aantastte, bleef Tina er ook op het podium blakend uitzien. Het hoogtepunt van haar succes vierde ze in 1987 en 1988, met onder meer een concert in Rio de Janeiro voor 180.000 mensen. Tijdens dezelfde tournee speelde ze in Goffertpark, Nijmegen. In maart 2009 nam Turner afscheid van het podium met onder andere een show in Gelredome, Arnhem.

In het overlijdensbericht op de social media-kanalen van Tina Turner roemen haar nabestaanden de zangeres om haar ‘wellustige en energieke podiumoptredens en hese, krachtige stem’. Turner had de laatste jaren veel gezondheidsproblemen. Zo leed ze aan kanker, nierfalen en kreeg ze beroertes. Ze laat twee zoons achter.

De foto’s bij dit artikel zijn genomen door Remko Barendregt, die een concertreportage van Tina Tuner in het Congrescentrum in Den Haag maakte, 27 maart 1982. Barendregt  heeft ons de negatieven geschonken toen hij zijn archief opruimde.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Gratis vinyl bij een abonnement op <span class="oor">OOR</span> (vanaf 36 euro)!
abo-actie

Gratis vinyl bij een abonnement op OOR (vanaf 36 euro)!

OOR deelt uit! Neem een halfjaar- of jaarabonnement op OOR en kies je vinyl. Met nieuwe lp's van Pearl, English ...
The Tortured Poets Department
pop
Taylor Swift

The Tortured Poets Department

OOR-collega Thomas Snoeijs noemde Taylor Swift onlangs ‘de grote winnaar van de wereldwijde aandachtseconomie’. Een betere omschrijving van de Amerikaanse ...
Keane in AFAS Live: heel veel vrees, erg weinig hoop
concert

Keane in AFAS Live: heel veel vrees, erg weinig hoop

Naast me zit iemand gebiologeerd ieder cameraperspectief in en rondom zijn huis te bekijken. Hij ziet er niet bepaald uit ...

Tina Turner leefde zich het liefst uit als megarockster