in memoriam

Hubert van Hoof (1951-2023) was een bevlogen muziekman

Op oudjaarsdag, 31 december 2023, overleed de markante ex-OOR-medewerker Hubert van Hoof. Hij was popjournalist, producer, festivalpresentator maar vooraleerst radiomaker.

Foto Maarten Corbijn/Corb!no

De in 1951 in Maastricht geboren Hubert (spreek uit: Hubèr) van Hoof groeide met klassieke muziek op, en raakte in de ban van de popmuziek via Radio Luxemburg en de AFN. Al snel zat hij in een schoolbandje met Benny Neyman en draaide hij plaatjes in de Maastrichtse Berchmans-sociëteit. Met Felix Meurders domineerde DJ Hubert de Zuid-Limburgse discotheken. Later kwam hij bij de Regionale Omroep Zuid (ROZ) terecht waar hij z’n eerste radioprogramma’s maakte.

Zijn talenten werden vervolgens door de landelijke media ontdekt. In 1973 werd hij door Muziekkrant OOR van een festivalveld geplukt en tot regionale correspondent gebombardeerd. Hij maakte interviews met Pussycat en zijn grote radioheld Wolfman Jack. En toen Felix Meurders stopte met de singles-rubriek in het blad werd Hubert de natuurlijke opvolger vanwege z’n enorme muziekkennis, vlotte pen en liefde voor de 45-toeren.

Op die OOR-jaren blikt Van Hoof terug in z’n deze maand in beperkte oplage te verschijnen boek In My Life. Over de eeuwige, in de kolommen uitgevochten, vermakelijke vete met The Ex; over hoe hij een lans brak voor de dan net door de EO ontslagen Leo Blokhuis; en over z’n interview met de legendarische zanger/componist Gene Pitney dat in het boek integraal wordt afgedrukt. 

Via OOR kwam hij in 1979 bij de KRO-radio terecht waar hij met Bram van Splunteren en Robert ten Brink De Noenshow maakte en uiteindelijk vanaf 1987 Op Slag van Maandag, waarin hij de eigen beheer-uitgave Bestal mar van Rowwen Hèze voor een groot publiek lanceerde.

Begin jaren 90 keerde Hubert terug naar Limburg waar hij voor de zender L1 talloze muzikanten interviewde en populaire programma’s ontwikkelde als Hallo Hubert, De Ruilbeurs en Hubert on the Air. En hij werd medepresentator van festivals in het land als Blue Highways, Ramblin’ Roots en Take Root. De laatste jaren ontwikkelde hij in navolging van Jools Holland zijn eigen Hootenanny-liveshows, maakte hij naast L1 radioprogramma’s voor 40UP Radio en schreef hij columns voor het muziekblad Heaven.  

Op de onvermijdelijke weg naar rock & roll heaven – hij kreeg in de lente van 2023 te horen dat hij ongeneeslijk ziek was – nam Hubert van Hoof uitgebreid de tijd om van familie en vrienden afscheid te nemen en zijn memoires te voltooien, memoires waarin hij zijn grote muzikale helden Van Morrison, Willy DeVille, Townes Van Zandt en Peter Wolf bewierookt, Limburgse én landelijke cultuurverschijnselen kritisch tegen het licht houdt en zijn mooiste backstagemomenten met ons deelt.

In Limburg e.o. staat hij ook wel bekend als ‘de Messias van het Mergelland’; zijn naam en faam passen inmiddels naadloos in het rijtje André Rieu, Jan Smeets, Jack Poels. Wij bij OOR zullen hem herinneren als een bevlogen en beminnelijke muziekman, een ware amigo de musica. 

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Gratis vinyl bij een abonnement op <span class="oor">OOR</span> (vanaf 36 euro)!
abo-actie

Gratis vinyl bij een abonnement op OOR (vanaf 36 euro)!

OOR deelt uit! Neem een halfjaar- of jaarabonnement op OOR en kies je vinyl. Met nieuwe lp's van Pearl, English ...
The Tortured Poets Department
pop
Taylor Swift

The Tortured Poets Department

OOR-collega Thomas Snoeijs noemde Taylor Swift onlangs ‘de grote winnaar van de wereldwijde aandachtseconomie’. Een betere omschrijving van de Amerikaanse ...
Prince verdient een betere ode dan Candy Dulfer presents The Purple Jam
concert
prince

Prince verdient een betere ode dan Candy Dulfer presents The Purple Jam

De liefde van mijn leven leeft in mijn verleden, schrijft Ilja Leonard Pfeijffer in zijn roman Grand Hotel Europa. Het ...

Hubert van Hoof (1951-2023) was een bevlogen muziekman