album
indie

Silverbacks

Archive Material

FULL TIME HOBBY/KONKURRENT

Silverbacks stond in de startblokken op Eurosonic 2020, waar het postpunkvijftal uit Dublin een van de buzzbands was. Debuutalbum Fad lag klaar en de band zou het hele jaar gaan toeren. Fad kwam in de zomer alsnog uit en kreeg prima recensies, maar de matige streamingcijfers zouden veel hoger zijn als ze het live hadden kunnen laten zien. Terug naar de studio dan maar, waar Archive Material al in november 2020 werd vastgelegd.

De plaat klinkt doordachter en beter afgewerkt dan het debuut, dat vooral de live-energie probeerde over te brengen. Silverbacks maakt nog steeds snedige postpunksongs met hoekige en regelmatig verspringende ritmes. Tegelijk klinken klassieke invloeden als Television (fraai vervlochten gitaarpartijen), Lou Reed (de zang van Daniel O’Kelly) en avant-gardisten als Frank Zappa door in de tijdloos coole titelsong en A Job Is Worth Something. Bassiste Emma Hanlon vult O’Kelly vocaal perfect aan in stukken die zelden de standaardstructuur van een popsong volgen, maar wél pakkend zijn. Different Kind Of Holiday is met z’n gortdroge drumwerk en krassende gitaren een smakelijke Gang of Four-ripoff en Central Tones lijkt een aan het vorige label geadresseerde diss track. Niet kunnen optreden is klote, maar Silverbacks heeft de vrijgekomen tijd uitstekend gebruikt door simpelweg betere songs te schrijven, die beter zijn uitgewerkt dan op het debuut. Op de lange termijn is dat pure winst.

Neem nu een halfjaar- (€34) of jaarabonnement (€66,95) op OOR en ontvang gratis lp’s of cd’s, zoals ‘Archive Material’ van Silverbacks. Kijk hier voor het aanbod.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Gratis vinyl bij een abonnement op <span class="oor">OOR</span> (vanaf 34 euro)!
abo-actie

Gratis vinyl bij een abonnement op OOR (vanaf 34 euro)!

OOR deelt uit! Neem een halfjaar- of jaarabonnement op OOR en kies je eigen cd-pakket. Met nieuwe lp's van Arcade ...
Tool staat op in Ziggo Dome
concert
tool

Tool staat op in Ziggo Dome

‘I’m 58 and I’m standing up!’ Veel zegt Maynard James Keenan donderdagavond niet, in de uitverkochte Ziggo Dome. Zo zijn ...
Eerste beelden Bowie-film 'Moon­age Daydream'
kijken
David Bowie

Eerste beelden Bowie-film ‘Moon­age Daydream’

De eerste trailer van de nieuwe David Bowie-film 'Moonage Daydream' is vanaf nu te bekijken. De film draait vanaf september ...

Recensie: Silverbacks - Archive Material (album) | OOR