album
indie

Silverbacks

Archive Material

FULL TIME HOBBY/KONKURRENT

Silverbacks stond in de startblokken op Eurosonic 2020, waar het postpunkvijftal uit Dublin een van de buzzbands was. Debuutalbum Fad lag klaar en de band zou het hele jaar gaan toeren. Fad kwam in de zomer alsnog uit en kreeg prima recensies, maar de matige streamingcijfers zouden veel hoger zijn als ze het live hadden kunnen laten zien. Terug naar de studio dan maar, waar Archive Material al in november 2020 werd vastgelegd.

De plaat klinkt doordachter en beter afgewerkt dan het debuut, dat vooral de live-energie probeerde over te brengen. Silverbacks maakt nog steeds snedige postpunksongs met hoekige en regelmatig verspringende ritmes. Tegelijk klinken klassieke invloeden als Television (fraai vervlochten gitaarpartijen), Lou Reed (de zang van Daniel O’Kelly) en avant-gardisten als Frank Zappa door in de tijdloos coole titelsong en A Job Is Worth Something. Bassiste Emma Hanlon vult O’Kelly vocaal perfect aan in stukken die zelden de standaardstructuur van een popsong volgen, maar wél pakkend zijn. Different Kind Of Holiday is met z’n gortdroge drumwerk en krassende gitaren een smakelijke Gang of Four-ripoff en Central Tones lijkt een aan het vorige label geadresseerde diss track. Niet kunnen optreden is klote, maar Silverbacks heeft de vrijgekomen tijd uitstekend gebruikt door simpelweg betere songs te schrijven, die beter zijn uitgewerkt dan op het debuut. Op de lange termijn is dat pure winst.

Neem nu een halfjaar- (€34) of jaarabonnement (€66,95) op OOR en ontvang gratis lp’s of cd’s, zoals ‘Archive Material’ van Silverbacks. Kijk hier voor het aanbod.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Gratis vinyl bij een abonnement op <span class="oor">OOR</span> (vanaf 36 euro)!
abo-actie

Gratis vinyl bij een abonnement op OOR (vanaf 36 euro)!

OOR deelt uit! Neem een halfjaar- of jaarabonnement op OOR en kies je vinyl. Met nieuwe lp's van Pearl, English ...
Win! Tickets voor Yasiin Bey (Mos Def) performs MF DOOM in 013
winactie

Win! Tickets voor Yasiin Bey (Mos Def) performs MF DOOM in 013

Yasiin Bey (voorheen bekend als Mos Def) brengt een ode aan MF DOOM. Ofwel: de ene 'legend' eert de andere ...
Dark Matter
rock
Pearl Jam

Dark Matter

Pearl Jam lijkt er weer zin in te hebben. De laatste door de pandemie uitgestelde Gigaton-shows werden vorig jaar nog ...

Recensie: Silverbacks - Archive Material