album
indie

Devendra Banhart

Ma

NONESUCH/WARNER

De wilde haren zijn zo langzamerhand wel verdwenen bij Devendra Banhart. Op zijn tiende album Ma schurkt hij tegen pop aan, met zwoele gitaren vol reverb, violen en de van hem bekende subtiele Japanse motiefjes.

Hij trekt daarmee de lijn door van Ape In Pink Marble (2016). Zijn zang, die kan klinken alsof er een veertje langs je wang strijkt, versterkt de dromerige sfeer. Een paar klein gehouden folkliedjes hebben een meer aards karakter en bieden tegenwicht. Hier en daar waart de muzikale geest van (de vroege) Lou Reed door de plaat; My Boyfriend’s In The Band en Kantori Ongaku hebben Reed-waardige riffjes. De Amerikaanse singer-songwriter is uitgesproken persoonlijk op Ma. In Memorial, dat sterk doet denken aan Leonard Cohens One Of Us Can’t Be Wrong, verhaalt hij over verlies en afscheid. Taking A Page is gebaseerd op So Far Away van Carole King, bij wier muziek hij troost vond na de verkiezing van Donald Trump. In de Spaanstalige nummers Abre Las Manos en October 12 verwijst hij naar het in chaos vervallen Venezuela, het land waar hij een groot deel van zijn jeugd doorbracht. Hoewel de thematiek serieus is, is er een aardige balans tussen melancholische en luchtige liedjes. Banhart levert met het fraaie Ma een gevoelige, bitterzoete plaat af.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Pearl Jam brengt nieuwe single 'Dance of the Clairvoyants' uit
nieuws

Pearl Jam brengt nieuwe single ‘Dance of the Clairvoyants’ uit

Pearl Jam kondigde op 27 maart zijn nieuwe album Gigaton aan. Nu geeft de band ook een eerste voorproefje van ...
Eefje de Visser: 'Het dancepubliek is zó positief, ik hou van dat optimisme'
interview

Eefje de Visser: ‘Het dancepubliek is zó positief, ik hou van dat optimisme’

Ze zeggen dat empatische mensen sterker geneigd zijn dialecten en accenten over te nemen. Als dat waar is, dan zit ...
The Strokes derde headliner op Best Kept Secret
nieuws

The Strokes derde headliner op Best Kept Secret

The Strokes zullen de zaterdag van Best Kept Secret headlinen. Dat kondigde de nieuwe festivaldirecteur Maurits Westerik woensdagavond live aan op ...

Recensie: Devendra Banhart - Ma (album) | OOR